Cukrzyca – definicja, podział, rozpoznanie, leczenie niefarmakologiczne, samokontrola.
Definicja cukrzycy
Jest to grupa chorób metabolicznych o różnej etiologii, charakteryzujących się przewlekłą hiperglikemią, spowodowaną zaburzeniami wydzielania lub działania insuliny i prowadzącą do miażdżycy tętnic oraz uszkodzenia i zaburzenia czynności oraz niewydolności licznych narządów, szczególnie serca, oczu, nerek i układu nerwowego.
Nowa klasyfikacja cukrzycy (podział etiologiczny)
TYPY etiologiczne:
1. cukrzyca typu 1.
2. cukrzyca typu 2.
3. cukrzyca ciążowa
4. inne swoiste postacie cukrzycy
- defekty genetyczne czynności komórki beta (wcześniej MODY)
- defekty genetyczne działania insuliny
- endokrynopatie
- cukrzyca wywołana przez leki
- zakażenie
STADIA KLINICZNE:
NGT – prawidłowa tolerancja glukozy
IGT/IFG – nieprawidłowa tolerancja glukozy / nieprawidłowa glikemia na czczo (impaired glucose tolerance/ impaired fasting glucose)
CUKRZYCA:
- nie wymagająca insuliny
- wymagająca insuliny do wyrównania
- wymagająca insuliny do przeżycia
STAN PRZEDCUKRZYCOWY prediabetes (PTD, 2005)
- Nieprawidłowa tolerancja glukozy – stężenie glukozy 2 godz OGTT 140-199 mg/dl
- Nieprawidłowa glikemia na czczo 100-125 mg/dl
Cukrzyca typu 1 jest schorzeniem, w którym u osób z predyspozycją genetyczną, pod wpływem czynników środowiskowych, dochodzi do zniszczenia komórek beta trzustki, co prowadzi do bezwzględnego niedoboru insuliny i w konsekwencji konieczności jej egzogennego podawania.
Typ 1. stanowi 10% wszystkich przypadków choroby.
Cukrzyca t.1 charakteryzuje się objawami klinicznymi bezwzględnego niedoboru insuliny, która jest u tych pacjentów lekiem ratującym życie. Przy rozpoznaniu objawy kliniczne (poliuria, polidypsja, utrata masy ciała, osłabienie) są z reguły nasilone, a skłonność do kwasicy ketonowej wyraźnie zaznaczona. W momencie rozpoznania stwierdza się obecność autoprzeciwciał.
* O podłożu immunologicznym (geny skłonności do reakcji z autoagresji)
- postać szybko postępująca
- postać wolno postępująca LADA (latent autoimmune diabetes in adult)
* Idiopatyczna:
Brak znamion choroby autoimmunologicznej ok. 10% w Europie, ok. 40% w Japonii
Częstość występowania - różna w zależności od populacji od 1/100.000 (Japonia) do 45/100.000 (Finlandia, Sardynia)
Polska: zapadalność 0-29r.ż. od 8,4 do 14,6/100.000
5-8 procentowy roczny wzrost zachorowalności na DM t.1
Występuje w każdym wieku (maksimum w wieku 2, 4-6, 10-14 r.ż.) najprawdopodobniej w związku z patogennym wpływem infekcji (wiek młodszy) oraz wzrost insulinooporności (okres dojrzewania)
Występuje podobnie często u obu płci, ale po 15 roku życia przewaga mężczyzn
Liczba zachorowań stale rośnie – w 2010 roku ma być o 40% więcej chorych na cukrzycę t.1 niż w roku 1997.
- indukcja prezentacji antygenów limfocytom CD8+ przez czynnik środowiskowy
- ograniczony proces zapalny, w którym biorą udział cytokiny cytotoksyczne, TNF alfa, układ perforynowo-granzymowy
- dalsza prezentacja antygenów komórkowych limfocytom CD4+ w węzłach chłonnych klonalny rozrost CD4+ stan zapalny komórek beta trzustki
Przeciwciała przeciw insulinie (IAA – Insulin Autoantibodies)
Przeciwciała przeciwwyspowe (ICA – Islet Cell Autoantibodies)
Przeciwciała przeciw dekarboksylazie kwasu glutaminowego (GAD)
Przeciwciała przeciw fosfatazie tyrozyny (IA-2)
Na pięć lat przed ujawnieniem się cukrzycy stwierdza się upośledzenie pierwszej fazy uwalniania insuliny w powtarzanych testach doustnego obciążenia glukozą
Im większe miano i liczba przeciwciał tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 1.
Czynniki genetyczne związane z układem HLA:
Wysokie ryzyko zachorowania (DR3, DR4)
Czynnik ochronny (DR 2)
Czynniki genetyczne inne niż geny układu HLA
· obszar związany z genem insuliny (INS-VNRT) chromosom 11
· gen kodujący receptor limfocytów T – CTLA-4 regulacja przebiegu apoptozy, spadek proliferacji limfocytów oraz zmniejszenie produkcji interleukiny 2 (chromosom 2)
· Gen zaburzeń immunologicznych (AIRE – Autoimmune Regulator chr. 21) Zespół poliendokrynologiczny typu 1.
· Zaburzenia chromosomalne – Trisomia 21 chromosomu (zapalenie tarczycy i cukrzyca t. 1)
Czynniki środowiskowe:
Wirusy
wpływ bezpośredni
- wrodzona różyczka
- wrodzone zakażenie wirusem cytomegalii
(cukrzyca rozwija się u około 20% dzieci z tymi schorzeniami, u większości stwierdza się predyspozycję genetyczną)
- zakażenia Coxackie B
wpływ pośredni
(enterowirusy, Coxackie, hepatitis)
- produkcja interferonu gamma w odpowiedzi na zakażenia wirusowe
- ekspresja antygenu HLA na komórkach beta
- zmiany w subpopulacjach limfocytów
Czynniki środowiskowe zwiększające ryzyko cukrzycy typu 1
- spożywanie białek obcogatunkowych, np. mleka krowiego
- niedobór witaminy D3
- czynniki chemiczne (pochodne nitrozomocznika, azotyny i azotany w diecie kobiety w ciąży, pestycydy)
- starszy wiek matki
- duża waga urodzeniowa, szybki wzrost
- niezgodność grup krwi (ciężka żółtaczka)
- szczepienia – wzrost ryzyka z wyjątkiem tbc
- przewlekły stres
Czynniki środowiskowe zmniejszające ryzyko cukrzycy typu 1
· niska masa urodzeniowa
· niski wzrost
· karmienie piersią
· wczesna suplementacja wit. D3
· szczepienie p/tbc
Wolno ujawniająca się cukrzyca typu 1
LADA dotyczy około 50% nie otyłych pacjentów z cukrzycą typu 2
· insulinooporność
TYP 1 (LADA)
TYP 2
* bez nadwagi
* wywiad rodzinny – brak lub choroby autoimmunologiczne
* bez nadciśnienia
* Peptyd C niski
* Bez powikłań
* Obecne przeciwciała GAD/ICA
* nadwaga i otyłość
* cukrzyca typu 2 w rodzinie
*obecne nadciśnienie lub inne cechy zespołu metabolicznego
* Peptyd C wysoki
* Częste powikłania przy wykryciu
*Brak przeciwciał
Różnicowanie postaci granicznych
Test z glukagonem (1 mg iv – peptyd C w 6 min)
Peptyd C
Rozpoznanie
<0,35
Cukrzyca typu 1 (90% prawdopodobieństwa)
0,35-1,2
Wartości pośrednie (p/ciała)
>1,2
Cukrzyca typu 2 (90% prawdopodobieństwa)
* Predyspozycja genetyczna + czynnik środowiskowy
* Faza przedcukrzycowa – obecność ICA, IAA, GADA i innych przeciwciał
* Ujawnienie się cukrzycy – przypadkowa hiperglikemia; śpiączka lub kwasica ketonowa
* Faza częściowej remisji – Zapotrzebowanie na insulinę <0,3 j/kg NIE należy przerywać leczenia
· Cukrzyca – pełna zależność od insuliny
· leczenie insuliną
· edukacja pacjenta
· dieta cukrzycowa = zdrowa
· wysiłek fizyczny
1. Wstrzykiwanie insuliny
· obsługa strzykawki i pena, ew. pompy
· miejsce i czas wstrzyknięć
· modyfikacja dawek w zależności od potrzeb
2. Samokontrola
* oznaczenie glikemii za pomocą glukometru
· badanie glukozy i ciał ketonowych w moczu
· ciężar ciała
3. Ocena składu energetycznego i zawartości węglowodanów w posiłku (WW i WBT)
DIETA W CUKRZYCY = zdrowa dieta
Węglowodany
55-60% wartości energetycznej pożywienia
głównie produkty zawierające skrobię
wskazane wyeliminowanie cukrów prostych
Białko
12-20% zapotrzebowania na energię
0,8-1,0 g/kg należnej wagi ciała
Tłuszcze
max 30% składu pożywienia
tłuszcze nasycone <10%
tłuszcze wielonienasycone 6-8%
WYSIŁEK FIZYCZNY
Przed wysiłkiem:
- kontrola glikemii
- dodatkowy posiłek 30-60 min przed wysiłkiem
- zmniejszenie dawki insuliny o 5-20%
W czasie długotrwałego wysiłku:
- dodatkowy posiłek co ok. 60 min.
- uzupełnianie niedoborów płynów
WSKAZANY REGULARNY TRENING FIZYCZNY
ćwiczenia aerobowe
Ocena biochemiczna
Bez cukrzycy
Kontrola optymalna
Kontrola nieodpowiednia
Kontrola zła
HbA1C (%)
<6,1
<7,6
7,6-9,0
>9,0
Samokontrola glikemii (mg/dl):
Na czczo/przed posiłkami
65-110
72-126
>144
>162
Po posiłkach (szczyt)
80-126
90-199
200-252
.252
W nocy
65-108
>65
<65 >162
<54 >199
Ocena kliniczna
bombelspec