Cielęcina z groszkiem.pdf

(29 KB) Pobierz
70612937 UNPDF
Cielęcina z groszkiem
4 plastry cielęciny (z udźca schabu)
1 puszka zielonego groszku
50 g wędzonego boczku
1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego
1 mała cebula
szczypta cukru
szczypta ostrej mielonej papryki
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Rozbij tłuczkiem plastry cielęciny.
Oprósz każdy solą, pieprzem i mąką.
Rozgrzej na dużej patelni olej i smaż na dość dużym ogniu.
Kiedy cielęcina przyrumieni się, zmniejsz ogień i trzymaj steki jeszcze przez 7 minut na
patelni.
Odcedź groszek.
Posiekaj wędzony boczek, czosnek i cebulę.
Rozgrzej w rondlu masło.
Wsyp boczek, czosnek i cebulę.
Smaż przez 2 minuty.
Dodaj groszek, przecier pomidorowy i przyprawy (sól, cukier, tymianek, paprykę i pieprz).
Gotuj przez 3 minuty - sprawdź smak groszkowego garnituru.
Połóż na nim kotlety (bez tłuszczu z dna patelni), podgrzej przez chwilę i podaj z
bagietką i zieloną sałatą.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin