Cytryny faszerowane
Składniki:
4 duże, jednakowej wielkości cytryny
puszka tuńczyka
3 łyżki serka homogenizowanego
łyżeczka musztardy
kilka liści zielonej sałaty
2-3 małe pomidory
kilka gałązek zielonej pietruszki
sól lub Ziarenka Smaku WINIARY
pieprz
mielona papryka
cukier
białko
Dokładnie umyte i sparzone cytryny osusz, przekrój na pół, ostrą łyżeczką wyjmij miąższ. Usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Z białka ubij sztywną pianę. Utrzyj odsączonego z zalewy tuńczyka z musztardą, serkiem, solą lub Ziarenkami Smaku, pieprzem, papryką i cukrem, połącz z pokrojonymi cytrynami i pianą z białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij połówki cytryn. Ułóż je na liściach sałaty, udekoruj ćwiartkami pomidorków i gałązkami zielonej pietruszki.
Dessimo