Kolorowy przysmak
Składniki na 4 porcje:
50 dag mieszanego mielonego mięsa
mały bakłażan
30 dag cukinii
czerwona papryka
40 dag ziemniaków
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
Bulion drobiowy w płynie WINIARY
4 łyżki śmietany kremówki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Na początku umyj i oczyść bakłażana i cukinię. Potem oczyść paprykę, ostrym nożem usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ opłucz. Ziemniaki obierz i umyj. Przygotowane warzywa: bakłażany, cukinię, paprykę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj.
Teraz na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę i przez kilka minut na średnim ogniu (nie przerywając mieszania) podsmaż na niej mielone mięso. Po chwili dodaj pokrojone warzywa. Całość przemieszaj i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlej szklankę rosołu przyrządzonego z bulionu drobiowego w płynie, krótko zagotuj na małym ogniu. Na końcu wsyp do mięsa suszone zioła prowansalskie. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10-12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną.
Kolorowy przysmak przełóż na cztery talerze. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.
Dessimo