Kolorowy przysmak.rtf

(7 KB) Pobierz
Kolorowy przysmak

Kolorowy przysmak

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag mieszanego mielonego mięsa

mały bakłan

30 dag cukinii

czerwona papryka

40 dag ziemniaków

cebula

bek czosnku

4 łki oliwy

Bulion drobiowy w płynie WINIARY

4 łki śmietany kremówki

łeczka ziół prowansalskich

l

pieprz

 

Na początku umyj i oczyść bakłana i cukinię. Potem oczyść paprykę, ostrym nożem usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ opłucz. Ziemniaki obierz i umyj. Przygotowane warzywa: bakłany, cukinię, paprykę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj.

 

Teraz na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę i przez kilka minut na średnim ogniu (nie przerywając mieszania) podsmaż na niej mielone mięso. Po chwili dodaj pokrojone warzywa. Całość przemieszaj i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlej szklankę rosołu przyrządzonego z bulionu drobiowego w płynie, krótko zagotuj na małym ogniu. Na końcu wsyp do mięsa suszone zioła prowansalskie. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10-12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną.

 

Kolorowy przysmak przełóż na cztery talerze. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin