Grillowana kukurydza z masłem ziołowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Grillowana kukurydza z mas³em zio³owym

Grillowana kukurydza z masłem ziołowym

 

Składniki:

8 kolb kukurydzy

kostka masła

po łeczce posiekanych liści oregano, bazylii i pietruszki

 

Odwiń kukurydzę z wierzchnich liści, jednak nie odrywaj ich. Usuń wszystkie włókna okrywające kolby. Złóż liście z powrotem.

 

Każ kukurydzę w dwóch miejscach obwiąż sznurkiem.

Włóż kolby na 20 minut do zimnej wody, aby nią nasiąy. Żeby nie wypływały na powierzchnię, postaw na nich np. miseczkę z wodą.

 

Wyjmij kukurydzę z wody, otrząśnij i połóż na grill. Kukurydzę grilluj 20 minut bezpośrednio nad rozżarzonymi węglami, jednak tak, aby ogień zbytnio jej nie dosięgał. W ten sposób ziarna kukurydzy pod liśćmi ugotują się, a odrobinę przypalone liście dodadzą im aromatu.

 

Podczas grillowania kukurydzę obracaj co jakiś czas. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i pieprzem i nałóż do malutkich miseczek. Obierz kukurydzę i podawaj z masłem do smarowania lub maczania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin