Gruszki w białym winie.rtf

(6 KB) Pobierz
Gruszki w bia³ym winie

Gruszki w białym winie

 

Składniki:

gruszka na osobę

cukier

szczypta cynamonu

starta gałka muszkatołowa

goździk

liść laurowy

1 porcja wody

1 porcja białego wina

zabajone:

4 żółtka

4-6 łek białego wina

4 łki cukru

miąższ z jednego strąka wanilii

 

Wymieszaj i ugotuj wszystkie składniki (oprócz gruszek - pamiętaj, aby przygotować po jednym owocu dla każdego z gości). Wodę i wino przygotuj w proporcjach pół na pół. Po zagotowaniu dodaj wydrążone gruszki.

 

Przygotuj także zabajone: żółtka utrzyj z miąższem wanilii na puszysty krem. Naczynie z żółtkami wstaw do ciepłej kąpieli wodnej. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj wino, aż powstanie gęsty krem. (Zabajone nie powinno się zagotować, bo się zwarzy.) Tak przygotowanym kremem możesz polać owoce. Na koniec polej gruszki stopioną czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin