Łosoś w sosie cebulowo-pieprzowym.rtf

(6 KB) Pobierz
£osoœ w sosie cebulowo-pieprzowym

Łosoś w sosie cebulowo-pieprzowym

 

Składniki na 4 porcje:

4 kawałki filetów z łososia (po 10 dag)

duży por

4 źa szczypiorku

3 cebule

szklanka białego wytrawnego wina

pół szklanki wywaru rybnego

łeczka marynowanego zielonego pieprzu

łka soku z cytryny

l

pieprz

 

Por przetnij wzdł, odetnij część korzeniową i górną część zielonych liści. Zdejmij 8 wierzchnich liści, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku (5 minut) i osącz.

 

Każdy z opłukanych i osolonych filetów zawiń w 2 liście pora, zwiąż szczypiorem i umieść na sicie do gotowania na parze. Gotowanie powinno trwać 15 minut (na małym ogniu).

 

Obrane cebule obgotuj w osolonym wrzątku (25-30 minut), a następnie osącz je i zmiksuj na piure ze szczyptą soli i pieprzu.

 

Teraz ugotuj wywar rybny, trzymając go na ogniu aż do wyparowania połowy płynu. Dodaj piure cebulowe, sok z cytryny i połowę pieprzu.

 

Sos podgrzej, zalej nim łososia w porach i udekoruj zielonym pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin