Sałatka cypryjska.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka cypryjska

Sałatka cypryjska

 

Składniki:

2 grejpfruty

20 dag twardych mięsistych pomidorów

10 dag szynki konserwowej lub wędzonego łososia

20 dag miękkiego żółtego sera

5 dag zielonych wydrylowanych oliwek

sos:

3 łki oleju sałatkowego

łka koniaku

łeczka oregano

l

pieprz

pieprz cayenne

 

Obrane grejpfruty pokrój w cienkie plasterki, usuń z nich pestki. Pomidory sparz, delikatnie obierz ze skórki, a następnie pokrój w równe plastry. Podobnie postąp z serem i szynką - także pokrój je w cienkie, niewielkie plasterki. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.

 

Na półmisku układaj na przemian plasterki grejpfruta, szynki, pomidora i sera. Całość polej sosem, posyp drobno pokrojonymi oliwkami, przykryj, wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin