Sos szczypiorkowy.rtf

(5 KB) Pobierz
Sos szczypiorkowy

Sos szczypiorkowy

 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki beszamelu

(przygotowanego z Bulionem warzywnym w płynie WINIARY)

pół szklanki gęstej śmietany

czek posiekanego szczypiorku

sok z połowy cytryny

cukier, sól

 

Najpierw przygotuj beszamel - 2 łki masła roztop, następnie dodaj mą i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gał muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Posiekany szczypiorek wsyp do gorącego sosu i, ciągle mieszając, zagotuj. Zdejmij z ognia, zapraw śmietaną, dodaj do smaku sok z cytryny oraz cukier i sól.

 

Podawaj do sztuki mięsa i potraw z warzyw.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin