Tarta pomidorowo-serowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Tarta pomidorowo-serowa

Tarta pomidorowo-serowa

 

Składniki na 6 porcji:

70 dag czerstwego chleba i bułek

4-5 łek startego żółtego sera

3 duże mięsiste pomidory

2-3 ząbki czosnku

2 jaja

1,5 szklanki mleka lub 12-proc. śmietany

łeczka ostrej musztardy

2 łki posiekanych listków bazylii lub pół łeczki suszonej

l

mielona ostra papryka lub pieprz cayenne

1,5 łki masła

 

Obrany ze skóry chleb i bułki pokrój w grubą kostkę (chleb może być jasny i ciemny). Pomidory sparz i obierz je ze skórki. Obrany czosnek drobno posiekaj. Dokładnie wymieszaj mleko z jajami, musztardą, solą i czosnkiem.

 

Okrągłą formę grubo wysmaruj masłem, wyłóż pokrojonym chlebem i skrop stopionym masłem. Całość lekko ugnieć, po czym posyp bazylią i przykryj plastrami pomidorów. Dopraw lekko solą, żółtym serem i papryką. Teraz polej ciasto przygotowanym sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C). Piecz około 40 minut.

 

Podawaj na gorąco, z surówkami lub zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin