Tarta ze szpinakiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

 

Składniki na 6 porcji:

tarta:

1,5 szklanki mąki

pół kostki masła

4-5 łek wody

szczypta soli

uszcz i bułka tarta do formy

nadzienie:

25 dag mrożonego szpinaku

25 dag niekwaśnego twarogu (gęstej śmietany)

4 jaja

4 łki mąki pszennej

5 dag startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)

2 łki masła

gałka muszkatołowa

l, pieprz

 

Rozmrożony szpinak wymieszaj z twarogiem, jajami, mą i połową żółtego sera. Uzyskaną masę dopraw do smaku solą, pieprzem i gał muszkatołową.

 

Wyrób i lekko podpiecz ciasto, a następnie wyłóż na nie przygotowane nadzienie. Całość posyp z wierzchu resztą sera i obłóż kawałeczkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 min.

 

Masę szpinakową można zrobić bez żółtego sera, a tylko posypać nim wierzch tarty, chociaż i to nie jest konieczne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin