Bigos.rtf

(9 KB) Pobierz
Bigos

Bigos

 

Składniki na 8 porcji:

po 1 kg kiszonej i słodkiej kapusty

50 dag cebuli

50 dag kwaśnych jabłek

po 10 dag suszonych grzybów i śliwek

2 kg różnych mięs, np. piersi kurczaka,

cielęcego, wołowego, wieprzowego

60 dag kiełbas różnych gatunków

25 dag boczku

4 łki koncentratu pomidorowego

2 łki smalcu

szklanka czerwonego wytrawnego wina

8 ziaren jałowca

po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego

3 liście laurowe

3 goździki

2 łki majeranku

po łeczce kminku, cukru i pieprzu

 

Kiszoną kapustę posiekaj na drobno. Z białej kapusty usuń zewnętrzne uszkodzone liście, poszatkuj ją połącz z kapustą kiszoną.

 

Wszystkie przyprawy, oprócz majeranku, cukru i zmielonego pieprzu, zalej w garnuszku pół litra wody, pogotuj przez 15-20 minut, przecedź, a tak powstały, aromatyzowany wywar dodaj do kapusty pod koniec duszenia. Im dłej kapusta dusi się z dodatkami, tym bigos jest smaczniejszy.

 

Obrane cebule pokrój w kostkę, a umyte, obrane ze skórki i gniazd nasiennych jabłka - na ćwiartki. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj do niego cebulę i potrzymaj na ogniu, aż się zeszkli. Dodaj teraz obraną z osłonek i pokrojoną w kostkę kiełbasę.

 

Część umytego mięsa uduś osobno tak, jak na pieczeń, a resztę potnij w kostkę tak, jak do gulaszu, po czym obsmaż je na smalcu, posyp pieprzem, majerankiem oraz cukrem, zamieszaj i poduś przez około 20 minut. Następnie razem z kiełbasą i jabłkami dodaj do kapusty. Część uduszonej pieczeni także pokrój w kostkę i dodaj do kapusty, a pozostały kawałek pokrój w plastry.

 

Pod koniec duszenia dodaj umyte grzyby i śliwki. Na koniec wlej koncentrat pomidorowy. Gotowy bigos przenieś do salaterki i obłóż plastrami pieczeni. Podawaj z pieczywem. Bigos jest najsmaczniejszy, gdy dusi się go z przerwami przez kilka dni.

 

Bigos występuje w różnych rodzajach: myśliwski, litewski, hultajski, staropolski. Możesz przygotować go jesienią, używając wyłącznie kiszonej kapusty. Później konieczna jest domieszka słodkiej kapusty, a pod koniec zimy należy mieszać obie postaci kapusty pół na pół.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin