Kapusta czerwona na gorąco.rtf

(6 KB) Pobierz
Kapusta czerwona na gor¹co

Kapusta czerwona na gorąco

 

Składniki na 6 porcji:

1,5 kg czerwonej kapusty

2 szklanki Bulionu drobiowego w płynie WINIARY (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)

2 łki masła

łka oliwy z oliwek

2 łki mąki

2 łki octu winnego lub z jabłek

łka cukru

liść laurowy

l

pieprz

 

Główkę kapusty oczyść, umyj i drobno poszatkuj, po czym partiami wrzucaj do wrzącego bulionu, zagotowanego z liściem laurowym. Każ partię posyp szczyptą soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka (40-50 minut).

 

Teraz przygotuj zasmaż: na patelni rozgrzej oliwę i masło, wsyp mą. Smaż, mieszając, przez 2 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia. Potem zasmaż dodaj do kapusty wraz z octem. Kapustę jeszcze raz zagotuj. Dopraw do smaku cukrem i pieprzem.

 

Potrawę możesz podawać do smażonych kotletów i pieczonej gęsi lub kaczki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin