Kotlety z ziemniaków.rtf

(6 KB) Pobierz
Kotlety z ziemniaków

Kotlety z ziemniaków

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

jajo

2 żółtka

2 łki masła

3 łki mąki razowej

łka drobno posiekanej natki pietruszki

starta gałka muszkatołowa

5 łek bułki tartej

uszcz do smażenia

l, pieprz

 

Ziemniaki wyszoruj, zalej wrzątkiem i gotuj 30 minut. Jeszcze ciepłe obierz i przepuść przez praskę. Jaja (oprócz jednego) rozbij - oddziel żółtka od białek; białka lekko roztrzep widelcem. Ziemniaki wymieszaj z mą, jajem i żółtkami, solą, pieprzem i gał muszkatołową na gładką masę. Formuj kotleciki długości 8-9 cm i szerokości 3 cm. Do rondla wlej tłuszcz na wysokość 1 cm, dobrze go rozgrzej. Kotlety obtaczaj w białku oraz w bułce tartej, po czym kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor.

 

Kotlety podawaj z sezonową surówką lub duszonymi jarzynami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin