Zapiekanka włoska.txt

(0 KB) Pobierz
Zapiekanka w�oska


20 dag makaronu (rurki, muszelki, krajanka), 20 dag pieczarek, 20 dag szynki w�dzonej,
2 puszki przecieru pomidorowego, 4 dag startego parmezanu, 2 cebule, 3 �y�ki mas�a, 2
z�bki czosnku, 1/2 �y�eczki oregano, 1 �y�ka natki pietruszki, s�l, pieprz. 

Makaron ugotowa� w osolonej wodzie na p�mi�kko, zala� zimn� wod� i odcedzi�.
Naczynie �aroodporne wysmarowa� 1 �y�k� mas�a i w�o�y� do niego makaron. Cebul�
i czosnek obra�, posieka�, zrumieni� na 1 �y�ce mas�a i doda� do klusek. Pieczarki
oczy�ci�, op�uka�, pokroi� w plasterki i usma�y� na reszcie mas�a. Gdy woda z
pieczarek odparuje, doda� pokrojon� szynk� i sma�y� jeszcze chwil�. Nast�pnie
zawarto�� patelni wy�o�y� na kluski i wymiesza�. Przecier pomidorowy rozcie�czy� 1
szklank� wody, doda� s�l, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymiesza�. Kluski zala�
sosem, opr�szy� reszt� parmezanu i zapieka� ok. 20-25 min w piekarniku, w temp. 180
st. C. Przed podaniem zapiekank� posypa� natk� pietruszki. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin