Zupa zielona.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa zielona

Zupa zielona

 

Składniki na 5 porcji:

duży por

2 kruche sałaty

20 dag młodych listków pokrzywy

10 dag listków szpinaku

1,5 l Rosołu drobiowego WINIARY

czek zielonej pietruszki

2 łki masła

2 łki soku i pół łeczki skórki otartej z cytryny

po pół łeczki soli i białego pieprzu

szczypta cukru

 

Dokładnie umyty por pokrój w cienkie plasterki, a umyte i osuszone listki pokrzywy, szpinaku i zielonej pietruszki drobno posiekaj.

 

W sporym rondlu stop masło, podsm na dość silnym ogniu por, dodaj pokrzywę, zieloną pietruszkę, szpinak i  porwane listki sałaty. Całość wymieszaj i chwilę smaż razem,  skrop sokiem i posyp skórką z cytryny. Duś około 10 minut, po czym zalej gorącym rosołem. Doprowadź zupę do wrzenia, przykryj ją i gotuj na niewielkim ogniu około 5-6 minut. Poczekaj chwilę, aby trochę przestygła i zmiksuj ją,  następnie podgrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

 

Do tego rodzaju zupy najlepiej pasują grzanki z bułki lub groszek ptysiowy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin