Grochówka przecierana.rtf

(5 KB) Pobierz
Grochówka przecierana

Grochówka przecierana

 

Składniki na 6 porcji:

40 dag grochu

15 dag chudego boczku wędzonego

dzona kość schabowa

2 marchewki

pietruszka, por

2-3 ząbki czosnku

łka majeranku

l, pieprz

 

Groch zalej gorą wodą i mocz przez 5-6 godzin. Następnie odcedź, zalej 6 szklankami świeżej wody, dodaj kość, boczek i pokrojone warzywa, gotuj. Gdy groch będzie miękki, wyjmij kość i boczek, a zupę zmiksuj. Obgotowany boczek pokrój w kostkę, podsmaż i włóż do zupy razem z mięsem zdjętym z kości. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, dopraw zupę solą i pieprzem, zagotuj.

 

Podawaj z chlebem lub z grzankami z bułki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin