Krem z kalarepki
Składniki na 6 porcji:
4 nieduże kalarepki
6 szklanek wywaru z włoszczyzny
6 ziemniaków średniej wielkości
łyżka masła
pół szklanki słodkiej śmietanki
pół łyżki Jarzynki WINIARY
po 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
cukier
sól
Kalarepkę obierz, pokrój w kostkę i krótko duś na maśle. Następnie przełóż do wrzącego wywaru, gotuj kilka minut, po czym dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz Jarzynkę.
Gdy kalarepka i ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmij z ognia i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Przypraw do smaku solą i cukrem, zabiel śmietanką rozprowadzoną odrobiną zupy.
Bezpośrednio na talerzach posyp posiekaną zieleniną. Zupę podawaj z kluseczkami francuskimi lub z grzankami - z tymi dodatkami będzie wyglądała niezwykle apetycznie.
Dessimo