Krem z kalarepki.rtf

(6 KB) Pobierz
Krem z kalarepki

Krem z kalarepki

 

Składniki na 6 porcji:

4 nieduże kalarepki

6 szklanek wywaru z włoszczyzny

6 ziemniaków średniej wielkości

łka masła

pół szklanki słodkiej śmietanki

pół łki Jarzynki WINIARY

po 1,5 łki posiekanej natki pietruszki i koperku

cukier

l

 

Kalarepkę obierz, pokrój w kostkę i krótko duś na maśle. Następnie przełóż do wrzącego wywaru, gotuj kilka minut, po czym dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz Jarzynkę.

 

Gdy kalarepka i ziemniaki bę miękkie, zupę zdejmij z ognia i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Przypraw do smaku solą i cukrem, zabiel śmietanką rozprowadzoną odrobiną zupy.

 

Bezpośrednio na talerzach posyp posiekaną zieleniną. Zupę podawaj z kluseczkami francuskimi lub z grzankami - z tymi dodatkami będzie wyglądała niezwykle apetycznie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin