Zielony sos curryCzas przygotow. 25-40 min.500 ml mleka kokosowego (patrz "ogolne"),zielona papryczka chilli,gozdzik,2 lodyzki trawki cytrynowej,kawalek imbiru,3 zabki czosnku,2 galazki kolendry,1/2 lyzeczki kminku,lyzeczka startej skorki limu,4 ziarna pieprzu,lyzeczka ziaren kolendry,lyzeczka pasty krewetkowej,lyzeczka cukru,lisc laurowy, 1/2 lyzeczki soli,2 lyzki oleju.1. Trawke cytrynowa i galazki kolendry oplukac, pokroic. Czosnek i imbir obrac,posiekac, Zmiksowac na jednolita mase: trawke cytrynowa, galazki kolendry,czosnek, imbir, kminek, pieprz, kolendre, paste krewetkowa, gozdzik, lisclaurowy, skorke limu, sol i lyzke oleju. Papryczke chilli oplukac, przekroicusunac nasiona, drobno posiekac.2. Do garnka wlac lyzke oleju, wlozyc zmiksowana mase i posiekana chilli. Smazyc 2 min. Dodac mleko kokosowe i cukier. Gotowac na malym ogniu 10 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 80.
bastusia32