Tiramisu Danieli.docx

(26 KB) Pobierz

Tiramisu Danieli

 

Składniki

2 paczki biszkoptów "kocie języczki"
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
4 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
4 serki Danio - waniliowe
1/2 litra śmietany do ubijania 30%
1 galaretka cytrynowa

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=86608Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 1-2 sekundy.Blaszkę wyścielam folią spożywczą. Ubijamy śmietanę, następnie dodajemy serki powoli mieszając, oraz wystudzoną galaretkę , rozpuszczoną w szklance wody. Układamy warstwę biszkoptów, zalewamy je 1/2 masy, posypujemy gorzkim kakao. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia - blaszki, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).
Blaszkę dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.
Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin