Język niemiecki zawodowy - Deutsch in der Kuche.doc

(126 KB) Pobierz
Abschmecken – doprawiać

Abschmecken – doprawiać

Abscherecken – ostudzić

Anbraten – zapiekać

Aufwarmen – podgrzewać

Auslassen – rozpuścić

Backen – piec

Braten – smażyć

Dunstem – dusić

einrUhren – wmieszać

erhitzen – rozgrzewać

garnieren – dekorować

garen – dogotować

gieBen – dodać

hacken – siekać

halbieren – podzielić na pół

hineingeben – dodawać

hinzufUgen  - dodać coś

dazugeben – dodać do tego

kochen – gotować

panieren – panierować

raspeln – utrzeć na tarce

fein raspeln – utrzeć na tarce drobno

grob raspeln – utrzeć na tarce grubo

reiben – zetrzeć

rósten – palić opiekać smażyć

schaben – skubać

schAlen – łuskać

schlagen – ubijać

schmoren – dusić

EiweiB zu Schaum – ubić pianę z białek

Steif schlagen – ubić na sztywno

EiweiB vom Eigelb trennen – oddzielić białko od żółtka

Schneiden – kroić

In StUcke schneiden – kroić w kawałki

In Ringe schneiden – kroić w krążki

In WUrfel schneiden – kroić w kostkę

Servieren – podawać

Streuen – posypywać

umrUhren – mieszać

unterrUhren –

vermischen – wymieszać

waschen – myć

wUrzen – doprawić

zugeben – dodać

zum Kochen bringen – poprowadzić do wrzenia

die Zutaten – składniki

In der Pfanne – na patelni

Im Topf – w garnku

Zudecken – przykrywać

Auf die Kochstelle geben – postawić na ogniu

Von der Kochstelle nehmen – zdjąć z ognia

Bei geringer Hitze – na małym ogniu

Bei mittlerer Hitze – na średnim ogniu

Bei starter Hitze  - w wysokiej temperaturze

In Salzwasser – w słonej wodzie

In einen Topf geben – dodawać do garnka

In eine SchUssel geben – dodać do salaterki

In eine Form geben – wlewać do formy

Im Fett – tłuszcz na tłuszczu

Hitze reduzieren – zredukować ogień

Mit Zucker bestreuen – posypać cukrem

Unter stąndigem UmrUhren –

Mit SoBe begieBen – podawać z sosem

Durch ein Sieb geben – przesiać przes sito

In kochendes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

In kaltes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

Auf beiden Seiten anbraten – zapiekać z dwóch stron

Zu einem Teig verrUhren – wyrobić ciasto

Mit Wasser verflUssigen – rozcieńczyć zimną wodą

Mit BrUhe verflUssigen – rozcieńczyć rosołem

Umderehen - przewracać

Hitze - ciepło

Abschmecken – doprawiać

Abscherecken – ostudzić

Anbraten – zapiekać

Aufwarmen – podgrzewać

Auslassen – rozpuścić

Backen – piec

Braten – smażyć

Dunstem – dusić

einrUhren – wmieszać

erhitzen – rozgrzewać

garnieren – dekorować

garen – dogotować

gieBen – dodać

hacken – siekać

halbieren – podzielić na pół

hineingeben – dodawać

hinzufUgen  - dodać coś

dazugeben – dodać do tego

kochen – gotować

panieren – panierować

raspeln – utrzeć na tarce

fein raspeln – utrzeć na tarce drobno

grob raspeln – utrzeć na tarce grubo

reiben – zetrzeć

rósten – palić opiekać smażyć

schaben – skubać

schAlen – łuskać

schlagen – ubijać

schmoren – dusić

EiweiB zu Schaum – ubić pianę z białek

Steif schlagen – ubić na sztywno

EiweiB vom Eigelb trennen – oddzielić białko od żółtka

Schneiden – kroić

In StUcke schneiden – kroić w kawałki

In Ringe schneiden – kroić w krążki

In WUrfel schneiden – kroić w kostkę

Servieren – podawać

Streuen – posypywać

umrUhren – mieszać

unterrUhren –

vermischen – wymieszać

waschen – myć

wUrzen – doprawić

zugeben – dodać

zum Kochen bringen – poprowadzić do wrzenia

die Zutaten – składniki

In der Pfanne – na patelni

Im Topf – w garnku

Zudecken – przykrywać

Auf die Kochstelle geben – postawić na ogniu

Von der Kochstelle nehmen – zdjąć z ognia

Bei geringer Hitze – na małym ogniu

Bei mittlerer Hitze – na średnim ogniu

Bei starter Hitze  - w wysokiej temperaturze

In Salzwasser – w słonej wodzie

In einen Topf geben – dodawać do garnka

In eine SchUssel geben – dodać do salaterki

In eine Form geben – wlewać do formy

Im Fett – tłuszcz na tłuszczu

Hitze reduzieren – zredukować ogień

Mit Zucker bestreuen – posypać cukrem

Unter stąndigem UmrUhren –

Mit SoBe begieBen – podawać z sosem

Durch ein Sieb geben – przesiać przes sito

In kochendes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

In kaltes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

Auf beiden Seiten anbraten – zapiekać z dwóch stron

Zu einem Teig verrUhren – wyrobić ciasto

Mit Wasser verflUssigen – rozcieńczyć zimną wodą

Mit BrUhe verflUssigen – rozcieńczyć rosołem

Umderehen - przewracać

Hitze - ciepło

Abschmecken – doprawiać

Abscherecken – ostudzić

Anbraten – zapiekać

Aufwarmen – podgrzewać

Auslassen – rozpuścić

Backen – piec

Braten – smażyć

Dunstem – dusić

einrUhren – wmieszać

erhitzen – rozgrzewać

garnieren – dekorować

garen – dogotować

gieBen – dodać

hacken – siekać

halbieren – podzielić na pół

hineingeben – dodawać

hinzufUgen  - dodać coś

dazugeben – dodać do tego

kochen – gotować

panieren – panierować

raspeln – utrzeć na tarce

fein raspeln – utrzeć na tarce drobno

grob raspeln – utrzeć na tarce grubo

reiben – zetrzeć

rósten – palić opiekać smażyć

schaben – skubać

schAlen – łuskać

schlagen – ubijać

schmoren – dusić

EiweiB zu Schaum – ubić pianę z białek

Steif schlagen – ubić na sztywno

EiweiB vom Eigelb trennen – oddzielić białko od żółtka

Schneiden – kroić

In StUcke schneiden – kroić w kawałki

In Ringe schneiden – kroić w krążki

In WUrfel schneiden – kroić w kostkę

Servieren – podawać

Streuen – posypywać

umrUhren – mieszać

unterrUhren –

vermischen – wymieszać

waschen – myć

wUrzen – doprawić

zugeben – dodać

zum Kochen bringen – poprowadzić do wrzenia

die Zutaten – składniki

In der Pfanne – na patelni

Im Topf – w garnku

Zudecken – przykrywać

Auf die Kochstelle geben – postawić na ogniu

Von der Kochstelle nehmen – zdjąć z ognia

Bei geringer Hitze – na małym ogniu

Bei mittlerer Hitze – na średnim ogniu

Bei starter Hitze  - w wysokiej temperaturze

In Salzwasser – w słonej wodzie

In einen Topf geben – dodawać do garnka

In eine SchUssel geben – dodać do salaterki

In eine Form geben – wlewać do formy

Im Fett – tłuszcz na tłuszczu

Hitze reduzieren – zredukować ogień

Mit Zucker bestreuen – posypać cukrem

Unter stąndigem UmrUhren –

Mit SoBe begieBen – podawać z sosem

Durch ein Sieb geben – przesiać przes sito

In kochendes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

In kaltes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

Auf beiden Seiten anbraten – zapiekać z dwóch stron

Zu einem Teig verrUhren – wyrobić ciasto

Mit Wasser verflUssigen – rozcieńczyć zimną wodą

Mit BrUhe verflUssigen – rozcieńczyć rosołem

Umderehen - przewracać

Hitze - ciepło

Abschmecken – doprawiać

Abscherecken – ostudzić

Anbraten – zapiekać

Aufwarmen – podgrzewać

Auslassen – rozpuścić

Backen – piec

Braten – smażyć

Dunstem – dusić

einrUhren – wmieszać

erhitzen – rozgrzewać

garnieren – dekorować

garen – dogotować

gieBen – dodać

hacken – siekać

halbieren – podzielić na pół

hineingeben – dodawać

hinzufUgen  - dodać coś

dazugeben – dodać do tego

kochen – gotować

panieren – panierować

raspeln – utrzeć na tarce

fein raspeln – utrzeć na tarce drobno

grob raspeln – utrzeć na tarce grubo

reiben – zetrzeć

rósten – palić opiekać smażyć

schaben – skubać

schAlen – łuskać

schlagen – ubijać

schmoren – dusić

EiweiB zu Schaum – ubić pianę z białek

Steif schlagen – ubić na sztywno

EiweiB vom Eigelb trennen – oddzielić białko od żółtka

Schneiden – kroić

In StUcke schneiden – kroić w kawałki

In Ringe schneiden – kroić w krążki

In WUrfel schneiden – kroić w kostkę

Servieren – podawać

Streuen – posypywać

umrUhren – mieszać

unterrUhren –

vermischen – wymieszać

waschen – myć

wUrzen – doprawić

zugeben – dodać

zum Kochen bringen – poprowadzić do wrzenia

die Zutaten – składniki

In der Pfanne – na patelni

Im Topf – w garnku

Zudecken – przykrywać

Auf die Kochstelle geben – postawić na ogniu

Von der Kochstelle nehmen – zdjąć z ognia

Bei geringer Hitze – na małym ogniu

Bei mittlerer Hitze – na średnim ogniu

Bei starter Hitze  - w wysokiej temperaturze

In Salzwasser – w słonej wodzie

In einen Topf geben – dodawać do garnka

In eine SchUssel geben – dodać do salaterki

In eine Form geben – wlewać do formy

Im Fett – tłuszcz na tłuszczu

Hitze reduzieren – zredukować ogień

Mit Zucker bestreuen – posypać cukrem

Unter stąndigem UmrUhren –

Mit SoBe begieBen – podawać z sosem

Durch ein Sieb geben – przesiać przes sito

In kochendes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

In kaltes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

Auf beiden Seiten anbraten – zapiekać z dwóch stron

Zu einem Teig verrUhren – wyrobić ciasto

Mit Wasser verflUssigen – rozcieńczyć zimną wodą

Mit BrUhe verflUssigen – rozcieńczyć rosołem

Umderehen - przewracać

Hitze - ciepło

Abschmecken – doprawiać

Abscherecken – ostudzić

Anbraten – zapiekać

Aufwarmen – podgrzewać

Auslassen – rozpuścić

Backen – piec

Braten – smażyć

Dunstem – dusić

einrUhren – wmieszać

erhitzen – rozgrzewać

garnieren – dekorować

garen – dogotować

gieBen – dodać

hacken – siekać

halbieren – podzielić na pół

hineingeben – dodawać

hinzufUgen  - dodać coś

dazugeben – dodać do tego

kochen – gotować

panieren – panierować

raspeln – utrzeć na tarce

fein raspeln – utrzeć na tarce drobno

grob raspeln – utrzeć na tarce grubo

reiben – zetrzeć

rósten – palić opiekać smażyć

schaben – skubać

schAlen – łuskać

schlagen – ubijać

schmoren – dusić

EiweiB zu Schaum – ubić pianę z białek

Steif schlagen – ubić na sztywno

EiweiB vom Eigelb trennen – oddzielić białko od żółtka

Schneiden – kroić

In StUcke schneiden – kroić w kawałki

In Ringe schneiden – kroić w krążki

In WUrfel schneiden – kroić w kostkę

Servieren – podawać

Streuen – posypywać

umrUhren – mieszać

unterrUhren –

vermischen – wymieszać

waschen – myć

wUrzen – doprawić

zugeben – dodać

zum Kochen bringen – poprowadzić do wrzenia

die Zutaten – składniki

In der Pfanne – na patelni

Im Topf – w garnku

Zudecken – przykrywać

Auf die Kochstelle geben – postawić na ogniu

Von der Kochstelle nehmen – zdjąć z ognia

Bei geringer Hitze – na małym ogniu

Bei mittlerer Hitze – na średnim ogniu

Bei starter Hitze  - w wysokiej temperaturze

In Salzwasser – w słonej wodzie

In einen Topf geben – dodawać do garnka

In eine SchUssel geben – dodać do salaterki

In eine Form geben – wlewać do formy

Im Fett – tłuszcz na tłuszczu

Hitze reduzieren – zredukować ogień

Mit Zucker bestreuen – posypać cukrem

Unter stąndigem UmrUhren –

Mit SoBe begieBen – podawać z sosem

Durch ein Sieb geben – przesiać przes sito

In kochendes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

In kaltes Wasser legen – rzucać na zimną wodę

Auf beiden Seiten anbraten – zapiekać z dwóch stron

Zu einem Teig verrUhren – wyrobić ciasto

Mit Wasser verflUssigen – rozcieńczyć zimną wodą

Mit BrUhe verflUssigen – rozcieńczyć rosołem

Umderehen - przewracać

Hitze - ciepło

Abschmecken – doprawiać

Abscherecken – ostudzić

Anbraten – zapiekać

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin