metabolizm.pdf

(124 KB) Pobierz
d ieta
Trzy typy
metabolizmu
Tekst: Dr Grażyna Pająk
Nie ma jednej wspaniałej diety, gdyż każdy
z nas jest swoistą indywidualnością metabo-
liczną. Wykorzystując olbrzymią wiedzę
z zakresu medycyny, biologii, biochemii,
psychologii i genetyki można stworzyć ca-
łościowy szkic ogólnoustrojowy dla każdej
osoby. To indywidualne podejście jest
znacznie ważniejsze niż szukanie po
omacku „diety cud”.
J
Już w IV w. p. n. e. Hipokrates opracował podział
pacjentów na różne typy. Jako ojciec medycyny
powtarzał, że „Znacznie ważniejsze jest to, by
wiedzieć jaki jest typ pacjenta chorującego na da-
ną chorobę, niż wiedzieć na jaką chorobę on cier-
pi”. Holistycznie postrzegające człowieka systemy
lecznicze – medycyna chińska, ajurweda czy ho-
meopatia zawsze odnosiły się do indywidualnego
doboru właściwej diety i terapii.
decydują o jakości i ilości wytwarzanej energii, na-
tomiast układ hormonalny wpływa na nasz meta-
bolizm, sterując aktywnością tkanek i komórek.
Oceniając pracę tych układów specjaliści potrafią
ustalić zaburzenia powodujące zachwianie stanu
równowagi organizmu.
Zgodnie z biologią proces odżywiania zaopatruje
organizm we wszystkie substancje konieczne do
życia. Jeżeli chociaż jeden z niezbędnych składni-
ków pokarmowych jest systematycznie pomijany
lub nie dostarczany w wystarczającej ilości, wów-
czas organizm w pełni nie przyswaja reszty waż-
nych substancji. W efekcie z braku potrzebnego
surowca, energii i nadmiaru toksyn, nasze komór-
ki przestają prawidłowo funkcjonować. Najczę-
ściej pojawia się znane nam objawy: zmęczenie,
bóle głowy, nerwowość, bezsenność, ogólne złe
samopoczucie. Chcąc sobie pomóc sięgamy po le-
ki, które na krótko eliminują przykre objawy. Mimo
chwilowego polepszenia samopoczucia, główna
przyczyna problemów zdrowotnych, którą jest nie-
właściwe odżywienie, nie zostaje rozwiązana. Po
Precyzyjna biochemia
Nasze indywidualne cechy mają swoje wzorce
w biochemii organizmu. Po przodkach odziedzicza-
my słabości bądź siłę, które tworzą różnice na wie-
lu poziomach – w autonomicznym układzie nerwo-
wym, w tempie utleniania, równowadze procesów
katabolicznych i anabolicznych oraz w układzie
hormonalnym. Autonomiczny układ nerwowy kie-
ruje wszystkimi odruchowymi czynnościami orga-
nizmu zależy od niego bicie serca, oddychanie, tra-
wienie, funkcje rozrodcze, reakcje immunologicz-
ne. Utlenianie i procesy kataboliczno-anaboliczne
22 LNE & spa 5/2007
818017485.007.png 818017485.008.png
pewnym czasie negatywne objawy powracają ze zdwo-
joną siłą. Stopniowo obniża się odporność organizmu,
pojawiają się infekcje, alergie, nadciśnienie, nadwaga,
a nawet skłonność do depresji oraz szereg innych do-
brze nam znanych schorzeń. Zmęczone komórki buntu-
jąc się uświadamiają nam kryzys – chorujemy na cukrzy-
cę, osteoporozę, reumatyzm, pojawia się groźba nowo-
tworu, zawału czy udaru.
Obecnie zdrowe nawyki się zatarły. Żywność jest prze-
tworzona i mało wartościowa. Coraz częściej giniemy
także w lansowanych teoriach diet – wegetariańskich,
wysoko węglowodanowych, wysokobiałkowych, nisko-
kalorycznych, odchudzających, odmładzających, wyso-
ko energetycznych itp., zupełnie zapominając, że jedze-
nie powinno być indywidualnie dobrane w zależności od
naszego aktualnego stanu zdrowia i skłonności gene-
tycznych.
Dbając o zdrowy styl życia warto sobie uświadomić, że
nie ma jednej wspaniałej diety dla wszystkich. Zgodnie
z badaniami każdy jest swoistą indywidualnością meta-
boliczną. To co jemy, warunkuje nasze samopoczucie
zarówno pod kątem psychicznym jak i fizycznym. Różne
pokarmy, w zależności od typu metabolizmu mają
wpływ na nasze nastawienie do życia, irytację, agresję,
spokój, radość, dobry sen.
Świadoma zmiana diety to więc nie tylko wyeliminowa-
nie negatywnych objawów, pokonanie różnych dolegli-
wości, ale również przypływ energii i skuteczna kontro-
la wagi.
Nie ma jednej „diety cud”
Nasi przodkowie jadali skromnie, ale zdrowo. Pożywie-
nie pochodziło z rejonów zamieszkania, przy jego wybo-
rze kierowano się intuicją i tradycją. Trudno wyobrazić
sobie w diecie Eskimosów korzonki i zieleninę, podobnie
jak nie sposób nakarmić mieszkańców strefy równiko-
wej mięsem foki i tranem. Wówczas najprawdopodob-
niej typy metaboliczne były zgodne z dietą warunkowa-
ną grupą krwi. Dzisiaj na skutek wielowiekowych migra-
cji ludzi zależności te się „wymieszały”. Coraz częściej
spotyka się osoby u których grupa krwi sugeruje np.
dietę wegetariańską, a typ metaboliczny dietę dla Eski-
mosa, lub na odwrót.
Określ swój typ metabolizmu
Aby się przekonać zrób test i sprawdź
w zarysie, jaki masz typ metabolizmu:
Typy metaboliczne – ankieta
1. Śniadanie
A – mogę nic nie jeść, albo zjem coś bardzo lekkiego np: owoce, tost, jogurt
B – najchętniej jem: jajka, tost i jakieś owoce
C – najchętniej jem coś solidnego tj: jajka na bekonie, kawałek parówki, tłuste
wędliny, boczek lub mięso
5. Poziom apetytu w czasie śniadania
A – mam słaby apetyt bądź czuję jego brak, czasem zapominam, że mam zjeść
śniadanie
B – mam normalny apetyt
C – nie mogę się doczekać śniadania, wstaje z pierwszą myślą, co by tu zjeść
6. Poziom apetytu w czasie obiadu
A – słaby apetyt
B – normalny apetyt
C – silny apetyt
2. Preferowane posiłki
A – wolę lżejsze dania, takie jak drób, chuda ryba, sałatki, warzywa, desery
B – coś pośredniego pomiędzy A i C
C – wolę solidne posiłki jak pieczeń wołowa, golonka, schab, ziemniaki, trochę ja-
rzyn, na deser ewentualnie kawałek sernika
7. Poziom apetytu w czasie kolacji
A – słaby apetyt
B – normalny apetyt
C – silny apetyt
3. Klimat
A – doskonale czuję się w czasie upałów, gorących dni, nie znoszę zimna
B – dobrze się czuję, zarówno gdy jest ciepło, jak i zimno
C – czuję się bezapelacyjnie lepiej w czasie chłodnych dni
8. Kaszel, pokasływanie, pochrząkiwanie
Często odczuwam potrzebę pokasływania, pochrząkiwania niezależnie od infekcji
– Jeżeli się z tym identyfikujesz zaznacz C
4. Stosunek do picia kawy:
A – czuję się świetnie po kawie, potrzebuję jej dla dobrego samopoczucia
B – w zasadzie kawa nie ma na mnie większego wpływu, jeśli ją piję to dlatego, że
lubię ten smak lub zapach
C – kawa mi nie służy, jestem rozdygotany (a), źle się po niej czuję, serce bije mi
za mocno, nie lubię kawy (bądź lubię, ale źle się po niej czuję)
9. Miewam zachcianki na
A – jarzyny, dojrzałe owoce, pieczywo, delikatne słodycze
B – z każdej z ww. grup coś mogę sobie poskubać
C – słone, tłuste potrawy, ser żółty, mięso, chipsy ziemniaczane, kwaśne potrawy
LNE & spa 1/2005 23
818017485.009.png 818017485.010.png 818017485.001.png 818017485.002.png
d ieta
Typy metaboliczne – ankieta
10. Deser
A – uwielbiam słodycze i często po posiłku potrzebuję przegryźć jeszcze coś słod-
kiego
B – od czasu do czasu jadam jakieś desery, ale nie specjalnie mi na nich zależy
C – ze słodyczy najbardziej smakuje mi śledź i ogórek małosolny
23. Zjedzenie posiłku tuż przed snem
A – powoduje kłopoty z zaśnięciem, natychmiast się wybudzam z pierwszego snu
lub mam jakieś nerwowe sny
B – nie zauważam żadnego wpływu posiłku chyba, że zjem za dużo
C – muszę wieczorem coś zjeść, aby dobrze spać i nie budzić się w nocy
11. Jak wyobrażam sobie idealny obiad
A – coś lekkiego, pierś kurczaka, trochę kaszy, jakaś sałatka
B – w zasadzie nie mam żadnych szczególnych preferencji
C – wolę solidny mięsny obiad, ale żadna pierś drobiowa
24. Wypicie kubka soku pomarańczowego na pusty żołądek
A – uważam, że to jest świetny napój, zwłaszcza na śniadanie
B – może być, chociaż nie za bardzo za nim przepadam
C – wyraźnie źle się czuję po jego wypiciu, mam wtedy zgagę, nadkwaśność, nie-
miłe odczucia, jestem poirytowany (a), wręcz wściekły
12. Kolor małżowiny usznej
A – moje uszy są jaśniejsze, bledsze od twarzy
B – są takiego samego koloru jak twarz
C – są ciemniejsze, bardziej czerwone niż twarz
25. Kilkugodzinny post
A – 4 lub 5 godzin bez posiłku nie jest dla mnie żadnym problemem
B – znoszę dłuższą przerwę bez problemu, chociaż czasem coś bym podjadł (a)
C – bardzo źle znoszę dłuższe przerwy pomiędzy posiłkami, nie jestem w stanie
funkcjonować bez jedzenia
13. Częstotliwość posiłków (na dobę):
A – dwa, trzy posiłki i to raczej bez przekąsek
B – co najmniej trzy posiłki (nie muszą być przekąski)
C – trzy i więcej posiłków + jeszcze jakieś przekąski pomiędzy posiłkami
26. Irytacja
A – kiedy jestem zły (a) zjedzenie mięsa lub tłustej potrawy pogarsza ten stan
B – czasem jedzenie wycisza gniew i nie jest ważne, co zjadłem (a)
C – gniew i irytacja ustępują, kiedy zjem mięso lub coś tłustego, ciężkie potrawy
poprawiają samopoczucie i wyciszają mnie
14. Wilgotność oczu i śluzówki nosa
A – raczej nie łzawią mi oczy i nie mam wilgotnego nosa
B – normalny stan wilgotności
C – dość łatwo łzawią mi oczy, często mam mokrą śluzówkę w nosie bez przyczyny
27. Niepokój
A – zjedzenie owoców lub warzyw uspakaja mnie
B – zjedzenie czegokolwiek wycisza mój niepokój
C – warzywa i słodkie owoce nasilają irytację i niepokój
15. Stosunek do tłustych posiłków
A – nie znoszę tłustego posiłku
B – może być, ale bez przesady
C – bardzo lubię takie posiłki, zwłaszcza jeżeli jest w nich mięso, gdybym wiedział
(a), że jest to dla mnie zdrowe, to jadł (a) bym to na okrągło
28. Ciężar w piersiach
Gdy odczuwasz ciężar w piersiach, uczucie ucisku w klatce piersiowej, tak jak by
Ci się trudno oddychało – zaznacz C
16. Jak byś się poczuł (a) po obiedzie złożonym z lekkiej sałatki owocowej z odro-
biną białego sera, albo jogurtu?
A – świetny posiłek, nie będę głodny aż do kolacji
B – chwilowo to mnie zadowala, ale za chwilę będę głodny
C – dla mnie to nie obiad tylko przekąska, zwykle jestem po niej rozdrażniony (a)
i w krótkim czasie będę szukał (a) normalnego jedzenia
29. Jakie jedzenie osłabia twoją koncentrację?
A – mięso i tłuste potrawy
B – wydaje mi się, że żaden rodzaj jedzenia nie wpływa na moją koncentrację
C – owoce, warzywa, węglowodany zawarte w produktach zbożowych
30. Pękająca skóra
gdy pęka Ci skóra bez żadnej konkretnej przyczyny (zwykle na czubkach palców,
stopach, piętach) – zaznacz C
17. Reakcja na ukąszenia komarów
A – nic mi się nie dzieje
B – trochę mnie swędzi
C – bardzo mnie swędzi, nie mogę spać, często brzydko wygląda, mocno reaguje
przekrwieniem i opuchnięciem
31. Łupież
To złuszczający się naskórek skóry głowy, gdy masz takie problemy – zaznacz C
18. Swędzenie oczu
Jeśli cierpisz na niewytłumaczone swędzenie oczu, zwłaszcza kącików przynoso-
wych (nie dotyczy to infekcji bakteryjnych, alergii, grzybicy) – zaznacz C
32. Kolor skóry twarzy
A – jest zdecydowanie blada
B – ma barwę pośrednią
C – jest zdecydowanie ciemniejsza lub rumiana
19. Stosunek do ziemniaków
A – niespecjalnie je lubię
B – mogą być, ale nie muszą
C – kocham ziemniaki, mogę je jeść na okrągło
33. Cera twarzy
A – bardziej matowa, kredowa
B – przeciętna
C – jasna, promieniejąca, czysta
20. Stosunek do czerwonego mięsa
A – źle się czuję po zjedzeniu wołowiny, wieprzowiny, baraniny
B – mam neutralny stosunek
C – ubóstwiam takie jedzenie, ponieważ poprawia mi samopoczucie
34. Grubość paznokci
A – moje paznokcie są grube, mocne, twarde
B – wydają się przeciętne
C – mam paznokcie zdecydowanie miękkie lub słabe
21. Ilość produkowanej śliny
A – odczuwam uczucie przewlekłej suchości w jamie ustnej
B – produkuję ją normalnie
C – łatwo reaguję nadprodukcją śliny, nawet na myśl o jedzeniu, mam nawyk czę-
stego przełykania
35. Odruch wymiotny
A – wyjątkowo rzadko mam ten odruch, trudno mnie do niego zmusić
B – wydaje mi się, że mam przeciętną skłonność
C – u mnie bardzo łatwo można wywołać ten odruch
22. Wegetariańskie posiłki
A – są doskonałe, bardzo dobrze się po nich czuję
B – no cóż mogę ewentualnie chwilowo przebywać na takiej diecie
C – dla mnie są zupełnie nie do przyjęcia
36. Swędząca skóra
Są osoby, które bardzo często swędzi skóra głowy, ramion, łydek – w efekcie
wiecznie się drapią – gdy masz takie problemy zaznacz C
37. Twoja porcja posiłku
A – jest zdecydowanie mniejsza niż innych
B – wydaje mi się, że nie jem, ani mniej, ani więcej niż pozostali
C – zdecydowanie jem większe porcje niż pozostali
24 LNE & spa 5/2007
818017485.003.png 818017485.004.png
Typy metaboliczne – ankieta
38. Osobowość
A – trzymam się na uboczu, zdecydowanie jestem typem samotnika lub intrower-
tykiem
B – wydaje mi się, że jestem przeciętny
C – jestem duszą towarzystwa lub ekstrawertykiem
42. Słodycze
A – zwykle zaspakajają mój apetyt i nie wywołują żadnych niepożądanych reakcji
B – czasem po słodyczach czuję się nie najlepiej, często nie zaspakajają mojego
apetytu
C – jeżeli jem same słodycze zwykle nie czuję się dobrze, wywołują one różne nie-
pożądane reakcje, powodują, że mam na nie ciągłą ochotę
39. Czerwone mięso
A – obniża moją kondycję i dobre samopoczucie
B – nie zauważyłem żadnej określonej reakcji
C – czuję się dobrze, a nawet zdecydowanie lepiej po zjedzeniu czerwonego mię-
sa
43. Kwaśne jedzenie
A – nie przepadam za kwaśnymi posiłkami
B – jest mi to obojętne
C – zdecydowanie lubię kwaśne jedzenie, często go potrzebuję
40. Wielkość źrenicy
A – moja źrenica ma średnicę większą niż tęczówka
B – moja źrenica jest podobnej wielkości jak tęczówka
C – moja źrenica jest mniejsza od mojej tęczówki
44. Przybieranie na wadze
A – nadmiar mięsa i tłuste potrawy powodują, że tyję
B – bez względu na rodzaj jedzenia, tyję, jeżeli jem zbyt dużo i mało ćwiczę
C – tyję, jeżeli jem zbyt dużo chleba i innych pokarmów bogatych w węglowoda-
ny
41. Kichanie
A – prawie nigdy nie kicham
B – kicham od czasu do czasu mimo, że nie jestem chory
C – często regularnie kichami, lub zwykle po jedzeniu
45. Jaki jest dla ciebie najkorzystniejszy posiłek na obiad (16-18 godz)
A – coś lekkiego np. pierś z kurczaka bez skóry, ryż, sałatki, lekki deser
B – większość potraw jest dla mnie odpowiednia
C – zdecydowanie lepiej czuję się po konkretnym posiłku np. schabowy, ziemnia-
ki, zasmażana kapusta
Wyniki
Podlicz swoje odpowiedzi: A-, B-, C-
Osoby, które mają wyraźną przewagę A – należą do grupy węglowodanowej, są wolnymi spalaczami – mają TYP
METABOLICZNY WĘGLOWODANOWY
Osoby, które mają przewagę odpowiedzi B – należą do grupy mieszczącej się w szeroko pojętej normie, umiar-
kowanymi spalaczami – mają TYP METABOLICZNY MIESZANY.
Osoby, które mają przewagę C – należą do grupy białkowej, są szybkimi spalaczami – mają TYP METABOLICZ-
NY BIAŁKOWY .
TYP WĘGLOWODANOWY A (wolny spalacz) – to
osoba, która ma skłonność do niedoboru enzymów roz-
kładających glukozę w trakcie cyklu kómrkowym Creb-
sa i wolno rozkłada węglowodany. Osoba taka potrze-
buje: relatywnie mało białka, gdyż białko w cyklu Creb-
sa jest dobrze wykorzystywane, natomiast potrzebuje
więcej produktów węglowodanowych, które są słabo
wykorzystane.
w typ ten charakteryzuje się dominacją układu współczul-
nego, wolna perystaltyka jelit, enzymy trawienne są wy-
dzielane leniwie, trawienie w związku z tym jest niepełne,
człowiek taki często narzeka na wzdęcia, ma wrażenie że
coś mu zalega, jest wiecznie przeciążony jedzeniem
w z reguły jest to osoba, która decyduje się na dietę jar-
ską lub wegetariańską
w pokarm spalany jest powoli, osoba ta nie odczuwa
wielkiej potrzeby jedzenia, więc wystarczają mu średnio
dwa posiłki dziennie
w intuicyjnie najczęściej wybiera lekki, łatwostrawny po-
siłek
w są to osoby, które w cyklu Crebsa produkują zbyt ma-
ło energii, aby normalnie funkcjonować, najczęściej mu-
szą doładować się energetycznie, dość regularnie się-
gają po kawę, po której lepiej się czują.
w bardzo często w tej grupie są osoby uzależnione od
wysoko oczyszczonych węglowodanów, a nieprawidło-
wy ich metabolizm, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2
w mają skłonność do podwyższonego poziomu homocy-
steiny
w ze względu na zalegające masy pokarmowe, przy sła-
bej perystaltyce jaką posiada 'wolny spalacz' – jest on
bardziej narażony na stany zapalne jelit, różnego rodza-
ju ubytki śluzówki, owrzodzenia, kamicę żółciową, mar-
skość wątroby i nowotwory przewodu pokarmowego
w przy nawykowym przykurczu naczyń osoby te mają
skłonność do nadciśnienia, częstsze są udary mózgu,
pojawiają się problemy z chorobą Rejnoldsa
w gdy wolny spalacz doda do swojej diety duże ilości
białka, zwłaszcza zwierzęcego o dużej zawartości tłusz-
LNE & spa 1/2005 25
818017485.005.png
d ieta
czu, spowolni i tak wolny cykl Crebsa, czyli spowoduje
jeszcze większy deficyt wytwarzanej energii – dla tego
też wolny spalacz po obiedzie zawierającym wołowinę
jest senny i osłabiony
w dieta węglowodanowa u 'wolnego spalacza' stymuluje
metabolizm, dostarcza mu łatwo dostępnego paliwa,
które najtrudniej jest przerabiane i najmniej wykorzy-
stywane, dlatego musi być uzupełniane na bieżąco
w jednak w przypadku typu A nieporozumieniem jest re-
gularne jedzenie słodyczy czy posiłków o wysokim in-
deksie glikemicznym
w osoba z typem węglowodanowym powinna dostarczać
do organizmu potrawy węglowodanowe: niskoglike-
miczne, wysokobłonnikowe.
„Wolny spalacz”, gdy jada niewłaściwe pokarmy, fundu-
je sobie prawdopodobieństwo zachorowania na liczne
schorzenia: cukrzycę, problemy jelitowe, marskość wą-
troby, kamicę żółciową, choroby układu krążenia, nowo-
twory.
TYP BIAŁKOWY C (szybki spalacz) – to osoba, któ-
ra bardzo gwałtownie trawi węglowodany. Potrzebuje
więcej białka, gdyż przy dużej ilości glukozy sprzęganej
w cykl Crebsa, musi to zrównoważyć. Ponieważ jest
pod wpływem przywspółczulnego układu autonomiczne-
go, wszystko jest 'nakręcone', szybko wydzielają się
wszystkie enzymy trawienne, przesuwany pasaż jelito-
wy jest bardzo szybki.
w „szybki spalacz” najczęściej produkuje więcej soków
trawiennych, ma zbyt aktywną perystaltykę objawiającą
się np. biegunką
w bardzo szybko trawi jedzenie i bez przerwy jest głod-
ny, instynktownie wybiera tłuste, słone pokarmy, gdyż
ma w cyklu Crebsa niedobory białka i tłuszczu
w nie wytrzymuje na diecie niskokalorycznej – musi jeść
często, posiłki bez pustych kalorii
w musi pamiętać o odkwaszaniu organizmu, ponieważ in-
stynktownie sięgając po duże ilości białka ma skłonność
do przesunięcia pH krwi w kierunku dolnej granicy
w cierpi na niedobory wapnia, narażona jest na ubytki so-
Wskazówki dietetyczne
WOLNY SPALACZ
60% węglowodanów – 40% białek i tłuszczy
SZYBKI SPALACZ
30% węglowodanów – 70% białek i tłuszczy
Białka – wysokopurynowe: ciemne części mięsne, domowe kiełbasy,
kaczka, kuropatwa, kotlet domowy, baranina, śledzie, sardynki, kawior,
owoce morza, większość grzybów, rośliny strączkowe tj. fasola, groch,
orzeszki ziemne, sosy mięsne, ciemne części drobiu, jajka ekologiczne,
czasami tłuste białe sery
Białka – kwaśne mleko, kefir, jogurt, przetwory mleczne, czasem jajka,
ryby dorsz, pstrąg, flądra, okoń, halibut, biały tuńczyk, łosoś, białe czę-
ści drobiu, bardzo chuda wieprzowina, czasem jajko ekologiczne
Warzywa – zielona sałata, papryka, cebula, rzodkiewka, kapusta, kiszo-
ne ogórki, buraki czerwone, kiełki, ogórki, kabaczki, cukinie, brukselka,
brokuły, boćwina, dynia
Warzywa – wysokopurynowe: fasola, groch, soczewica, cieciorka, kala-
fior, szpinak, szparagi, seler, awokado, karczochy, ziemniaki sporadycz-
nie i jedynie smażone na maśle
Skrobia – zboża tylko pełnoziarniste wysokoskrobiowe- amarant, jęcz-
mień, nieczyszczony ryż, gryka, kasza jaglana, pszenica orkiszowa,
ziemniaki (od czasu do czasu), ryż, spagetti, pieczywo niepełnoziarni-
ste, kaszki, płatki
Skrobia – zboża tylko pełnoziarniste wysokobłonnikowe, wysokopuryno-
we: amarant, jęczmień, brązowy ryż, gryka, kasze pełnoziarniste, ciem-
ny ryż, chleb tylko z ziaren kiełkujących
Słodycze – łatwo przyswajalna forma słodkości czyli delikatne ciasta,
dżemy, powidła, galaretki, rodzynki
przejrzałe miękkie owoce, słonecznik skiełkowany, migdały, orzechy
włoskie
Słodycze – niskomączne (np. sernik, torcik z masą maślaną), lody domo-
we z tłustą bitą śmietaną, posypane orzechami, wysokotłuszczowe kwa-
śne twarde owoce, prawdziwa chałwa
Tłuszcze – smalec, masło, masło sklarowane, cięższe oleje roślinne tło-
czone na zimno, domowy majonez
na oleju lnianym lub z oliwą z oliwek
Tłuszcze – oliwa z oliwek, lnu, dyni, masło sklarowane w małych ilo-
ściach
Suplementacja – witaminy z grupy B
(B1, B2, B6), wit. D, K, C, kwas foliowy, wit. H (biotyna), żelazo, po-
tas, magnez, miedź, mangan: dla podkręcenia cyklu Crebsa
w po produkty zawierające mieszankę enzymów proteolitycznych, a więc
ułatwiających trawienie zalegających białek w przewodzie pokarmowym
w „wolny spalacz” ma „rozleniwione jelita” profilaktycznie do diety po-
winien włączyć błonnik, ochronę dla serca i naczyń, zabezpieczenie
przed homocysteiną i ryzykiem udaru mózgu.
w w tym typie metabolizcznym poleca się zestaw preparatów z Omegę
3, koenzymem Q 10, naturalną witaminę E. U wolnego spalacza, który
ma problemy z nadwagą warto podać naturalny jod z glonów morskich,
który skutecznie odwadnia tkankę tłuszczową, reguluje pracę tarczycy,
zwiększa odporność na zimno
w do wyciszenia nadwrażliwego układu wegetatywnego niezbędne są
preparaty roślinne, np. wyciąg z owsa.
Suplementacja – wit. B12, wit. PP, bioflawonoidy cytrusowe, kwas pan-
totenowy, wapń, jod, fosfor, cynk, sód (suplementacja mineralna).
Dla „szybkiego spalacza” zaleca się:
w naturalne preparaty wapniowe, antyoksydanty (np. wit. C, A, E) – nie-
dobór tych witamin może ułatwiać ucieczkę wapnia i magnezu z tkanki
kostnej).
w wyciąg z owsa, który pomoże uspokoić nadmiernie reaktywne mięśnie
gładkie w przewodzie pokarmowym
w kwasy OMEGA 3 pomogą zlikwidować chroniczne stany zapalne ślu-
zówki oraz zmniejszyć schorzenia alergiczne,
w Pau Darco, probiotyki, wyciąg z innuliny i błonnik pozwolą skutecznie
odkwasić organizm
w ekstrakt z białej fasoli, zabezpieczy nas przy nadmiarze węglowodanów
w naturalne preparaty mineralne
„Wolny spalacz” powinien unikać mocnych alkoholi
„Szybki spalacz” powinien unikać – ketczupu, octu, ostrych sosów, ma-
rynat, soków owocowych, napojów gazowanych, kawy, mocnej herbaty
alkoholu
26 LNE & spa 5/2007
818017485.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin