Składniki dla 4-6 osób
§ 3 szklanki mąki,
§ 1 kostka margaryny,
§ 5 jajek,
§ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
§ 1 łyżka kakao,
§ 1 szklanka cukru,
§ 1 mały słoik powideł,
czas przygotowania: do 45 min
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekaną nożem margarynę i zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i ponownie zagnieść.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć większą część ciasta, posmarować powidłami, wierzch przykryć ciastem kakaowym startym na tarce o dużych oczkach.
4. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto kakaowe. Na pianę wyłożyć pozostałe jasne ciasto starte na tarce.
5. Ciasto piec w całości przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Uwaga:
Zamiast powideł można użyć dżemu śliwkowego (własnej roboty).
lifenika