Knedle.txt

(1 KB) Pobierz
1.KNEDLE SEROWE

Sk�adniki:
20 dag sera twarogowego
3 jajka
1.5 szklanki m�ki
60 dag ugotowanych ziemniak�w
oko�o 50 dag niezbyt du�ych truskawek
6 dag t�uszczu
2-3 �y�ki lekko zrumienionej tartej bu�ki

Przygotowanie:
Ser i ziemniaki zemle� w maszynce. Mas� wymiesza� z jajkami, a nast�pnie doda� m�k� i szybko zarobi� ciasto. Uformowa� w wa�ki o �rednicy oko�o 5cm. zrobi� z nich placuszki. Zawija� umyte i osuszone z wody truskawki i formowa� pod�u�ne kule. Knedle gotowa� od razu. Ugotowane i dobrze os�czone z wody k�a�� porcjami do miski ze stopniowo nasypan� tart� bu�k�, potrz�sn��, aby doko�a obsypane bu�k�. Skropi� stopionym t�uszczem. Oddzielnie poda� cukier.

2.KNEDLE ZE �LIWKAMI 	 
 Sk�adniki: 
� 50 dag ziemniak�w 
� 20 dag m�ki 
� 1 jajko ma�e 
� s�l 
� 40 dag �liwek 
� cukier 
� cynamon 

Spos�b wykonania: 
Ziemniaki ugotowa� w mundurkach, obra�, poczeka� a� ostygn�. Przepu�ci� przez maszynk�. �liwki przekroi� na p� i wydrylowa�. Ziemniaki wymiesza� z m�k� jajkiem i sol�. Szybko i dobrze wyrobi�. Z ciasta urywa� kawa�ki i formowa� "placuszki". Na �rodku k�a�� kawa�ek �liwki, zasypa� 1/3-1/2 �y�eczk� cukru i cynamonem. Zlepi� dobrze i uformowa� kulki. Gotowa� w solonej wodzie. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin