kurczak.doc

(120 KB) Pobierz
Kurczak ziołowy

KURCZAK

Kurczak ziołowy

ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI

AROMATYCZNE ROLADKI Z DROBIU

FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ

KURCZAK PO MAROKAŃSKU

KURCZAK

Kurczak curry, czyli "indyjszczyzna"

KURCZAK CHILII W JOGURCIE

KURCZAK W ZIELONYM SOSIE

KURCZAK PO TAJSKU

GYROS

KURCZAK Kapri

Surówka z kurczaka

ESKALOPKI Z KURCZAKA, W ZIELONYM SOSIE

BŁYSKAWICZNE MIĘSKO

Ziołowe kotlety

Ekspresowa pierś z kurczaka

SAŁATKA KURCZAKOWO- PISTACJOWA

PIERŚ Z KURCZAKA W IMBIRZE

Mięsko

KURCZAK W PORACH

FILET KURCZAKOWY Z FETĄ

SZASZŁYKI Z KURCZAKA

kurczaczek saute

SAŁATKA Z WĘDZONEGO KURCZAKA W SOSIE MALINOWYM

FILET Z KURCZAKA LUB RYBY W ZIOŁACH

Gulasz drobiowy a'la Alexia

GROS

FILET Z KURCZAKA Z BROKUŁAMI

FILET Z KURCZAKA

PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA OLIWKAMI

SAŁATKA z kurczaka

Kebab/GROS

Sish kebab z sosem Tzatziki

TWISTEM

Kurczak

Kurczak na ostro

Pierś w pieczarkowym sosie

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-sezamowym

PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ

SZASZŁYKI Z KURCZAKA

PIERŚ Z KURCZAKA W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH/SEZAMIE

Przepis z Kulinarnego atlasu świata

kurczak a'la pizza

FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ

Kurczak duszony

Mini KLOPSIKI drobiowe z grzybami

BURSZTYNOWE PIERSI

PIERŚ Z KURCZACZKA W OSTROWI

szaszłyki

KURCZAK W KAPUŚCIE

KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON

 

Kurczak ziołowy

Marynata:
Sos sojowy
Oliwa
Wino białe
Ocet winny
Zioła prowansalskie + świeży tymianek i rozmaryn
Sól, świeżo zmielony pieprz

Sos sojowy zmieszać z oliwą oraz winem, dodać odrobinę octu winnego, zioła i przyprawy, powinna powstać rzadka zawiesina. W to wrzucamy piersi z kurczaka, wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc, na drugi dzień po pracy do piekarnika na 25 min i podajemy np. z sałatką grecką. Pyszne !!!!!!!

             

ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI
- 2 piersi z kurczaka,
- 300g pieczarek,
- cebula,
- bulion,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy (wg gustu).

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić. Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucić resztę pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem. Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut. Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera żółtego.

 

AROMATYCZNE ROLADKI Z DROBIU
filety z kurczaka lub indyka (użyłam kiedyś polędwicę wieprzową, też była bardzo dobra)
ok. 100 g chudego twarogu
1 żółtko
kilka gałązek świeżego koperku
2 ząbki czosnku
łyżeczka oliwy
sól
pieprz
Nadzienie : w miseczce mieszamy twaróg, posiekany koperek, zmiażdżony czosnek, żółtko i przyprawy, a następnie ucieramy to na gładką masę. Mięso kroimy na średniej grubości plastry i nieco rozbijamy.(w przypadku polędwicy nacinamy ja wzdłuż i lekko rozbijamy) Każdy plaster mięsa smarujemy nadzieniem, zawijamy w roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i zapiekamy w 180'C ok. 30 minut. Podczas pieczenia można podlewać je bulionem, będą bardziej soczyste.
 

FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/3 opakowania fety light
- kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
- łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśnięty przez praskę, 1 płaska łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz ziołowy lub zwykły

- ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyżeczki bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyżkę jogurtu 0% - w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca. - mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami - z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo feta jest już słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu stron - dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C, najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumieniło, później pieczemy jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło. - podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + Vegety
- w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z paraboiled)

 

KURCZAK PO MAROKAŃSKU

Przepis z Kulinarnego atlasu świata (kuchnia arabska w Afryce i Azji).
- 6 łyżek oliwy
- 3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
- 6 dużych posiekanych ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki (odsączonych z zalewy)
- 1 szklanka wody
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 8 kawałków kurczaka bez skóry
- 8 pałek kurczaka
- 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2 cm
- 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
- ½ szklanki całych obranych migdałów
- posiekana świeża kolendra

Rozgrzać 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włożyć cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem (ok.10 minut). Dodać paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper, pieprz, kmin i imbir; mieszając, podgrzewać około minuty. Dodać pomidory, wodę i sok z cytryny, zagotować. Teraz włożyć kawałki i nóżki kurczaka, tak aby leżały w jednej warstwie. Polać niewielką ilością sosu spod spodu i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 15 minut. Odwrócić kurczaka, przykryć ponownie i gotować dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę posmarować oliwą. Bakłażany wymieszać z pozostałą oliwą, rozłożyć na blasze i piec, co jakiś czas
mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut. Kurczak i bakłażany ostudzić i wstawić (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryć i pozostawić na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszać kurczaka, bakłażany i majeranek, przykryć i dusić 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Posypać migdałami i kolendrą.

 

KURCZAK

- pierś(i) z kurczaka
- przyprawy (pieprz, l, zioła prowansalskie, oregano, bazylie i co kto lubi do smaku )
- kilka plasterków żółtego sera light
- oliwa z oliwek
- (ewentualnie jajko)

Sos:
- mały ząbek czosnku
- 3 łyżeczki jogurtu nat.
- 1 łyżeczka majonezu
- curry
- 1 pastylkę słodzika (oczywiście niekoniecznie - jak kto lubi)

Kroimy pierś z kurczaka. Kawałeczki mięsa obtaczamy w przyprawach.
(Opcja z jajkiem: do talerza rozbijamy jajko, roztrzepujemy je i wrzucamy do niego przyprawione mięsko). Wrzucamy to na patelnie i podsmażamy. W tym czasie, gdy mięsko się smaży, robimy sos - mieszamy wszystkie składniki. Na podsmażone mięsko kładziemy plasterki żółtego sera, żeby się roztopił. Zdejmujemy mięsko z serem z patelni i polewamy sosem!

 

Kurczak curry, czyli "indyjszczyzna" ;)

- pierś kurczaka
- kolorowe papryki
- cebula (biała i czerwona)
- przyprawa curry (polecam Kamis)
- sos sojowy
- jogurt naturalny
- świeża kolendra
- oliwa z oliwek

Kroimy paprykę w paski, cebulkę w talarki i wrzucamy na odrobinę rozgrzanej oliwy. Smażymy, aż się ładnie cebula zeszkli i posypujemy curry (ja lubię dużo). Mieszamy i jeszcze trochę smażymy, aż papryka będzie miękka. Zdejmujemy z patelni warzywa, patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem i rozgrzewamy jeszcze trochę oliwy. Pokrojoną w kostkę albo w paski pieść kurczaczą posypujemy (obficie) curry i smażymy aż będzie mięciutka i soczysta. Dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i drobno pokrojoną świeżą kolendrę. Całość polewamy sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego, łyżki sosu sojowego i curry, po czym wszystko razem przez chwilę dusimy, aż się jogurt zagotuje. Sos się prawdopodobnie zważy, ale nie warto się tym przejmować Gotowe. W oryginale podawało się to z długoziarnistym ryżem, ale bez niego smakuje równie dobrze

 

KURCZAK CHILII W JOGURCIE

-piersi kurczaka-proszkowane chilli(1 łyżka)
-sól
marynata:
jogurt 0%
1 łyżeczka chilli w proszku
sól
czosnek wymieszany z oliwa z oliwek

wymieszać chilli z solą i obsmarować tym kurczaka i odstawić na 45 minut w tym czasie robimy marynatę proszek chilli mieszamy z pasta czosnkowa i jogurtem. ta marynata polewamy kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. po upływie godziny wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10-12 minut

 

KURCZAK W ZIELONYM SOSIE

  -3 jajka
-oliwa z oliwek
-piersi kurczaka
-łyżka musztardy
-bazylia
-sól i pieprz

gotujemy jajeczko na twardo , ugotowane jajko miksujemy z bazylia, musztarda. piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem na płasko i następnie smażymy na oliwie z oliwek(ja dodatkowo dla smaku posypuje je ostrymi przyprawami)jak już wszystko się ładnie usmaży polewamy zielonym sosem i gotowe! łatwy obiadek , nie wymaga specjalnie dużo czasu

 

KURCZAK PO TAJSKU

-2 piersi kurczaka
-3 cebulki
-3 ząbki czosnku
-zielona fasolka szparagowa
-przyprawa do dań chińskich ale równie dobrze może być sosik sojowy
-chilli

wiec najpierw musimy zeszklić cebulkę i czosnek na patelni(nie rumienimy), piersi kurczaczka tniemy na średniej grubości paseczki i w rzucamy na patelnie do cebulki i czosnku. podsmażamy(oczywiście na oliwie z oliwek )i dodajemy już sosu sojowego żeby mięsko zaczęło nabierać tego smaku. Gdy wszystko już się podsmaży dodajemy fasolkę szparagowa. razem wszystko trzymamy jeszcze kilka minutek na patelni i dodajemy chilli(jak ktoś nie lubi jak pali go w gardle radzę sobie podarować)

 

GYROS

- piersi z kurczaka
- pieczarki
- 3 ogórki kiszone
- 1 papryka
- 0,5 pomidora
- cebula
- przyprawy curry, bazylia, oregano

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami, gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczęły tylko wrzeć)kroimy warzywa pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie. Sos czosnkowy -śmietana gęsta, 3 ząbki czosnku, kilka kropel cytryny, sól i pieprz do smaku.

 

KURCZAK Kapri

Składniki na 4 porcje
• 1 szklanka sera ricotta
• 1 plaska łyżeczka suszonego oregano
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 4 piersi kurczaka
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• Oliwa
• 1 szklanka posiekanych pomidorów z puszki
• 4 plastry sera mozzarella

Ser ricotta wymieszaj z oregano, solą i pieprzem. Można go dokładnie zmiksować przy pomocy miksera żeby miał bardziej kremowa konsystencje, ale nie jest to konieczne. Piersi kurczaka natrzyj czosnkiem w proszku. Na oleju, na średniej temperaturze smaż je na zloty kolor (około 10 minut z każdej strony). Przełóż do naczynia żaroodpornego układając jedna obok drugiej, poczekaj trochę ostygną. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na każdą przygotowana pierś kurczaka nakładaj 1/4 cześć sera ricotta, 1/4 cześć pomidorów i przykryj plastrem sera mozzarella. Piecz 20-30 minut. Zielona sałata z dressingiem i brokuły będą świetnym akompaniamentem do takiego kawałka mięsa

 

Surówka z kurczaka

- 250 g piersi z kurczaka (2 spore potówki),
- 1 średni ogórek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka octu winnego lub sok z połowy cytryny,
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu,
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz do smaku.

Ogórek pokrój w małą kostkę, paprykę na duże kawałki, pierś kurczaka w paski. Kurczaka zalej wodą tak, aby był cały przykryty, dodaj sól i gotuj do miękkości (ok. 10 minut). Wyjmij mięso z wywaru (wywaru możesz użyć do przygotowania innej potrawy), ostudź. Zmieszaj jogurt z olejem, octem, solą, pieprzem i estragonem. Połącz wszystkie składniki. Podawaj na sałacie.

Wartość energetyczna 1 porcji:
198 kcal
20 g białka
5,2 g tłuszczu
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin