KURCZAK
Kurczak ziołowy
ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI
AROMATYCZNE ROLADKI Z DROBIU
FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ
KURCZAK PO MAROKAŃSKU
Kurczak curry, czyli "indyjszczyzna"
KURCZAK CHILII W JOGURCIE
KURCZAK W ZIELONYM SOSIE
KURCZAK PO TAJSKU
GYROS
KURCZAK Kapri
Surówka z kurczaka
ESKALOPKI Z KURCZAKA, W ZIELONYM SOSIE
BŁYSKAWICZNE MIĘSKO
Ziołowe kotlety
Ekspresowa pierś z kurczaka
SAŁATKA KURCZAKOWO- PISTACJOWA
PIERŚ Z KURCZAKA W IMBIRZE
Mięsko
KURCZAK W PORACH
FILET KURCZAKOWY Z FETĄ
SZASZŁYKI Z KURCZAKA
kurczaczek saute
SAŁATKA Z WĘDZONEGO KURCZAKA W SOSIE MALINOWYM
FILET Z KURCZAKA LUB RYBY W ZIOŁACH
Gulasz drobiowy a'la Alexia
GROS
FILET Z KURCZAKA Z BROKUŁAMI
FILET Z KURCZAKA
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA OLIWKAMI
SAŁATKA z kurczaka
Kebab/GROS
Sish kebab z sosem Tzatziki
TWISTEM
Kurczak
Kurczak na ostro
Pierś w pieczarkowym sosie
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-sezamowym
PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ
PIERŚ Z KURCZAKA W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH/SEZAMIE
Przepis z Kulinarnego atlasu świata
kurczak a'la pizza
Kurczak duszony
Mini KLOPSIKI drobiowe z grzybami
BURSZTYNOWE PIERSI
PIERŚ Z KURCZACZKA W OSTROWI
szaszłyki
KURCZAK W KAPUŚCIE
KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON
Marynata:Sos sojowyOliwaWino białeOcet winnyZioła prowansalskie + świeży tymianek i rozmarynSól, świeżo zmielony pieprzSos sojowy zmieszać z oliwą oraz winem, dodać odrobinę octu winnego, zioła i przyprawy, powinna powstać rzadka zawiesina. W to wrzucamy piersi z kurczaka, wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc, na drugi dzień po pracy do piekarnika na 25 min i podajemy np. z sałatką grecką. Pyszne !!!!!!!
ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI- 2 piersi z kurczaka,- 300g pieczarek,- cebula,- bulion,- oliwa z oliwek,- sól,- pieprz,- inne przyprawy (wg gustu).Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić. Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucić resztę pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem. Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut. Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera żółtego.
AROMATYCZNE ROLADKI Z DROBIUfilety z kurczaka lub indyka (użyłam kiedyś polędwicę wieprzową, też była bardzo dobra)ok. 100 g chudego twarogu1 żółtkokilka gałązek świeżego koperku2 ząbki czosnkułyżeczka oliwysólpieprzNadzienie : w miseczce mieszamy twaróg, posiekany koperek, zmiażdżony czosnek, żółtko i przyprawy, a następnie ucieramy to na gładką masę. Mięso kroimy na średniej grubości plastry i nieco rozbijamy.(w przypadku polędwicy nacinamy ja wzdłuż i lekko rozbijamy) Każdy plaster mięsa smarujemy nadzieniem, zawijamy w roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i zapiekamy w 180'C ok. 30 minut. Podczas pieczenia można podlewać je bulionem, będą bardziej soczyste.
FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ- 3 pojedyncze filety z kurczaka- 1/3 opakowania fety light- kilka czarnych oliwek (7-8 szt)- łyżka jogurtu naturalnego 0%- 2-3 łyżki oliwy z oliwek- przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśnięty przez praskę, 1 płaska łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz ziołowy lub zwykły- ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyżeczki bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyżkę jogurtu 0% - w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca. - mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami - z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo feta jest już słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu stron - dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C, najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumieniło, później pieczemy jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło. - podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + Vegety- w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z paraboiled)
Przepis z Kulinarnego atlasu świata (kuchnia arabska w Afryce i Azji). - 6 łyżek oliwy- 3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka- 6 dużych posiekanych ząbków czosnku- 1 łyżka słodkiej papryki- 1,5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka mielonej kolendry- 1 łyżeczka mielonych nasion kopru- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu- ½ łyżeczki mielonego kminku- ½ łyżeczki mielonego imbiru- 2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki (odsączonych z zalewy)- 1 szklanka wody- 3-4 łyżki soku z cytryny- 8 kawałków kurczaka bez skóry- 8 pałek kurczaka- 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2 cm- 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku- ½ szklanki całych obranych migdałów- posiekana świeża kolendraRozgrzać 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włożyć cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem (ok.10 minut). Dodać paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper, pieprz, kmin i imbir; mieszając, podgrzewać około minuty. Dodać pomidory, wodę i sok z cytryny, zagotować. Teraz włożyć kawałki i nóżki kurczaka, tak aby leżały w jednej warstwie. Polać niewielką ilością sosu spod spodu i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 15 minut. Odwrócić kurczaka, przykryć ponownie i gotować dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę posmarować oliwą. Bakłażany wymieszać z pozostałą oliwą, rozłożyć na blasze i piec, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut. Kurczak i bakłażany ostudzić i wstawić (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryć i pozostawić na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszać kurczaka, bakłażany i majeranek, przykryć i dusić 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Posypać migdałami i kolendrą.
- pierś(i) z kurczaka - przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylie i co kto lubi do smaku ) - kilka plasterków żółtego sera light - oliwa z oliwek - (ewentualnie jajko) Sos: - mały ząbek czosnku - 3 łyżeczki jogurtu nat. - 1 łyżeczka majonezu - curry - 1 pastylkę słodzika (oczywiście niekoniecznie - jak kto lubi) Kroimy pierś z kurczaka. Kawałeczki mięsa obtaczamy w przyprawach. (Opcja z jajkiem: do talerza rozbijamy jajko, roztrzepujemy je i wrzucamy do niego przyprawione mięsko). Wrzucamy to na patelnie i podsmażamy. W tym czasie, gdy mięsko się smaży, robimy sos - mieszamy wszystkie składniki. Na podsmażone mięsko kładziemy plasterki żółtego sera, żeby się roztopił. Zdejmujemy mięsko z serem z patelni i polewamy sosem!
Kurczak curry, czyli "indyjszczyzna" ;)
- pierś kurczaka - kolorowe papryki - cebula (biała i czerwona) - przyprawa curry (polecam Kamis) - sos sojowy - jogurt naturalny - świeża kolendra - oliwa z oliwek Kroimy paprykę w paski, cebulkę w talarki i wrzucamy na odrobinę rozgrzanej oliwy. Smażymy, aż się ładnie cebula zeszkli i posypujemy curry (ja lubię dużo). Mieszamy i jeszcze trochę smażymy, aż papryka będzie miękka. Zdejmujemy z patelni warzywa, patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem i rozgrzewamy jeszcze trochę oliwy. Pokrojoną w kostkę albo w paski pieść kurczaczą posypujemy (obficie) curry i smażymy aż będzie mięciutka i soczysta. Dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i drobno pokrojoną świeżą kolendrę. Całość polewamy sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego, łyżki sosu sojowego i curry, po czym wszystko razem przez chwilę dusimy, aż się jogurt zagotuje. Sos się prawdopodobnie zważy, ale nie warto się tym przejmować Gotowe. W oryginale podawało się to z długoziarnistym ryżem, ale bez niego smakuje równie dobrze
-piersi kurczaka-proszkowane chilli(1 łyżka) -sól marynata: jogurt 0% 1 łyżeczka chilli w proszku sól czosnek wymieszany z oliwa z oliwek wymieszać chilli z solą i obsmarować tym kurczaka i odstawić na 45 minut w tym czasie robimy marynatę proszek chilli mieszamy z pasta czosnkowa i jogurtem. ta marynata polewamy kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. po upływie godziny wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10-12 minut
-3 jajka -oliwa z oliwek -piersi kurczaka -łyżka musztardy -bazylia -sól i pieprz gotujemy jajeczko na twardo , ugotowane jajko miksujemy z bazylia, musztarda. piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem na płasko i następnie smażymy na oliwie z oliwek(ja dodatkowo dla smaku posypuje je ostrymi przyprawami)jak już wszystko się ładnie usmaży polewamy zielonym sosem i gotowe! łatwy obiadek , nie wymaga specjalnie dużo czasu
-2 piersi kurczaka -3 cebulki -3 ząbki czosnku -zielona fasolka szparagowa -przyprawa do dań chińskich ale równie dobrze może być sosik sojowy -chilli wiec najpierw musimy zeszklić cebulkę i czosnek na patelni(nie rumienimy), piersi kurczaczka tniemy na średniej grubości paseczki i w rzucamy na patelnie do cebulki i czosnku. podsmażamy(oczywiście na oliwie z oliwek )i dodajemy już sosu sojowego żeby mięsko zaczęło nabierać tego smaku. Gdy wszystko już się podsmaży dodajemy fasolkę szparagowa. razem wszystko trzymamy jeszcze kilka minutek na patelni i dodajemy chilli(jak ktoś nie lubi jak pali go w gardle radzę sobie podarować)
- piersi z kurczaka - pieczarki - 3 ogórki kiszone - 1 papryka - 0,5 pomidora - cebula - przyprawy curry, bazylia, oregano Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami, gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczęły tylko wrzeć)kroimy warzywa pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie. Sos czosnkowy -śmietana gęsta, 3 ząbki czosnku, kilka kropel cytryny, sól i pieprz do smaku.
Składniki na 4 porcje • 1 szklanka sera ricotta • 1 plaska łyżeczka suszonego oregano • 1/4 łyżeczki soli • 1/4 łyżeczki pieprzu • 4 piersi kurczaka • 1 łyżeczka czosnku w proszku • Oliwa • 1 szklanka posiekanych pomidorów z puszki • 4 plastry sera mozzarella Ser ricotta wymieszaj z oregano, solą i pieprzem. Można go dokładnie zmiksować przy pomocy miksera żeby miał bardziej kremowa konsystencje, ale nie jest to konieczne. Piersi kurczaka natrzyj czosnkiem w proszku. Na oleju, na średniej temperaturze smaż je na zloty kolor (około 10 minut z każdej strony). Przełóż do naczynia żaroodpornego układając jedna obok drugiej, poczekaj aż trochę ostygną. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na każdą przygotowana pierś kurczaka nakładaj 1/4 cześć sera ricotta, 1/4 cześć pomidorów i przykryj plastrem sera mozzarella. Piecz 20-30 minut. Zielona sałata z dressingiem i brokuły będą świetnym akompaniamentem do takiego kawałka mięsa
- 250 g piersi z kurczaka (2 spore potówki), - 1 średni ogórek, - 1 czerwona papryka, - 1 łyżka octu winnego lub sok z połowy cytryny, - 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, - 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, - sól, pieprz do smaku. Ogórek pokrój w małą kostkę, paprykę na duże kawałki, pierś kurczaka w paski. Kurczaka zalej wodą tak, aby był cały przykryty, dodaj sól i gotuj do miękkości (ok. 10 minut). Wyjmij mięso z wywaru (wywaru możesz użyć do przygotowania innej potrawy), ostudź. Zmieszaj jogurt z olejem, octem, solą, pieprzem i estragonem. Połącz wszystkie składniki. Podawaj na sałacie. Wartość energetyczna 1 porcji: 198 kcal 20 g białka 5,2 g tłuszczu ...
Jacek-Paulina