GULASZ Z CZERWONĄ FASOLKĄ
GULASZ Z WOŁOWINY Z PIECZARKAMI
ZUPA Z KURCZAKIEM AWOKADO
BIGOS NA KAŻDĄ FAZĘ
ZUPA PIECZARKOWA
CHŁODNIK
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW JOGURTOWY
Zupa krem z pomidorów na zimno
FASOLKA PO BRETOŃSKU
ZUPA
ZUPA KREM
Zupa pomidorowa po indyjsku
Prosta Letnia Zupa
Zupa śródziemnomorska
Zupa krem pomidorowo paprykowa
Zupka z czerwonej soczewicy
Potrawka hiszpańska
BROKUŁOWA Z FETĄ
SEROWE KULECZKI DO ZUPEK
GULASZ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Gulasz z orzeszkami ziemnymi
ZUPY
GULASZ Z INDYCZEJ PIERSI
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
OSTRA ZUPA Z WOŁOWINĄ
ZUPA POROWO-SEROWA
CHŁODNIK PAPRYKOWY
Hiszpańska ZUPA Z PULPETAMI
PIECZARKOWA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI
ZIELONA ZUPKA
Zupa szczawiowa z lodem
BULION WARZYWNY
BULION KURZY
BULION WOŁOWY
PYSZNA ZUPA
200 g czerwonej fasoli1 podwójny filet z kurczaka1 cebula4 średnie pomidory3 ząbki czosnkuvegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano2 łyżki oliwy z oliwekNa noc zamaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę trzymamy na ogniu, żeby mięsko się ścięło, następnie dodajemy rozdrobnione wcześniej obrane ze skórki pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło". Danie dla 3 osobowej rodziny
wołowinę kroimy w kostkę 2/2cm, solimy wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut, aż się dobrze zarumieni przekładamy mięsko do rondla i zalewamy(tak, żeby było przykryte do połowy) jakimś rosołkiem. Dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, rozmaryn, tymianek itd. - co kto lubi :-). Przykrywamy i niech się tak dusi, nawet 1 1/2h,zeby było mięciutkie. Trzeba sprawdzać, czy woda się nie wygotowała i dolewać. Tak piętnaście minut przed końcem duszenia dodajemy pieczarki pokrojone w plastry - kiedy się podduszą, danie jest w sumie gotowe - można dodać jeszcze jogurt naturalny, powoli, mieszając w kubeczku, żeby się nie zważył - będzie taki śmietankowy sosik. Jakbyście wolały bardziej gęsty, a nie można przecież dodawać mąki, to można dodać roztrzepane żółtka z jajek - dwa powinny wystarczyć, sos gęstnieje i ma kremową konsystencję. tak samo można przyrządzić wieprzowinę. zamiast pieczarek pyszna jest też papryka
Zagotować 1.5l rosołku (ja robiłam z kostki)z chilli, dodać 2 cale piersi zamiast kurczaka i "pyrkać" przez 10 minut 2. Wyłowić piersi i odłożyć na bok żeby ostygły 3. Pociąć awokado w średnia kostkę (2.5cm/3/4cm) dodać do rosołku razem z 2 garściami pociętego szczypiorku i puszka ciecierzycy (400g) – ciecierzyce odcedzić znaczy się na blachę wyrzucić 4. Piersi podzielić na małe kawałki widelcem i dodać z powrotem do zupki sól, pieprz i na stół powinno wyjść 6 porcjiaha mam jeszcze skład na porcje:energia - 146calbiałka - 12.3gtłuszcz - 6.6gwegly - 9.2g
kg kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina), 30 dag wędliny (szynki) z drobiu, 2 duże cebule, 25 dag pieczarek, przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów. Trochę pracochłonne, ale warto!!!!!!!!- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz. - Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody). - Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut - Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso. Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, vegeta)Pamiętajcie- Bigos im starszy, tym smaczniejszy J))) Można go tez zamrozić, zapewniam, starczy na długo,
Polecam pyszniutką zupę pieczarkową!!Potrzebujemy:0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warzywka które lubimy do zupy, przyprawy oraz troszkę oliwy.Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki, później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie będzie potrzeby podlewania ich wodą).W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest już miękkie, dodajemy podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej po prostu pałaszujemy
pęczek drobnego szczypiorku, mały pęczek koperku, 2 ogórki zielone, 2 pęczki rzodkiewek, 2 półlitrowe kefiry 0%, sól, pieprz. botwinka(dozwolona ig 20:)) Jeśli możemy ją jeść, to trzeba ją umyć i posiekać razem z korzeniami, a potem udusić w małej ilości posolonej wody. Następnie pokroić w kostkę obrane ogórki, poszatkować rzodkiewki, pokroić drobno szczypiorek i koperek. Zalać wszystko kefirkiem, posolić, ew popieprzyć, botwinkę ostudzoną do zupki. Schłodzić całość w lodówce. Podawać po 4 godzinach.
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW JOGURTOWY 2 ogórki 150g fety pół litra jogurtu naturalnego 0% pół litra bulionu warzywnego szklanka kefiru 2 ząbki czosnku koperek pestki dyni sól, pieprz sos sojowy Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać bulion. Czosnek rozetrzeć z solą i serem feta, wymieszać z połową jogurtu, dodać do ogórków. Przyprawić pieprzem i solą dodać sos sojowy, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Kefir i resztę jogurtu ubić, dodać posiekany koperek, wymieszać z chłodnikiem. Zupę posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Będzie ekstra na upalne dni na 4 porcje - 4 średnie pomidory, obrane, pozbawione pestek i drobno posiekane - 1 1/2 szklanki soku wielowarzywnego (np fit śródziemnomorski) - 1 szklanka maślanki - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Pomidory, sok wielowarzywny, maślankę, bazylię i pieprz zmiksować do gładkości. Przed podaniem wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
FASOLKA PO BRETOŃSKU 1 faza, ale nie za częstoBiałą fasolę umyłam i namoczyłam na 24 godziny, potem ugotowałam w tej samej wodzie z odrobiną soli (można nie moczyć, ale wtedy dłużej się gotuje). Nie dolewałam wody i kiedy fasola była prawie miękka wody było w garnku niewiele (ok. szklanki). Potem podsmażyłam na odrobinie oliwy 1 dużą, pokrojoną w kostkę cebulę i kawałka chudego bekonu, trochę wędliny (głównie schab wędzony i chudą kiełbaskę z indyka). Z ekonomicznego punktu widzenia trochę droga ta wędlina, ale dzięki temu było naprawdę chudziutkie. Potem dołożyłam podsmażoną wędlinkę do fasoli dodałam soku pomidorowego ok. 1,5 szklanki, dosoliłam do smaku i zagotowałam. Bajka. Naprawdę pyszne i okropnie sycące.
ZUPA - II fazaryż brązowyrosółwarzywa (mrożonka Hortex Zupa jesienna)W wodzie lub rosole ugotować ryż bez woreczka, gdy będzie ugotowany to do tej samej wody lub rosołu z ryżem wsypać warzywa, ugotować do miękkości, doprawić.
ZUPA KREM20dag brokuł2łyżeczki jogurtu chudegoząb. czosnkubulion warzywny albo używamy wodę i doprawiamysok z cytrynydo wrzątku lub bulionu dodajemy brokuły i czosnek zmiażdżony po 10 minutach wszystko miksujemy albo przecieramy dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.Taką zupkę można zrobić z kalafiora, pieczarek, brokuł dobra na kolację polecam.Zupa pomidorowa po indyjsku FAZA 1 25 dag czerwonych dojrzałych pomidorów (sparzyć i obrać ze skórki)lub pomidory w całości z puszki2 łyżki oliwy z oliwek1 średnia cebula,drobno pokrojona1 zielona papryka chili ( ja nie dawałam)3 rozduszone ząbki czosnku1 łyżka przecieru pomidorowego (nie dałam)4 szklanki bulionu warzywnego1/2 łyżeczki curry ( nie dałam)Posiekana świeża kolendra do dekoracji (ja dałam pietruszkę)W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. wrzucić cebulę, paprykę chili i czosnek.Smażyć 4 minuty lub do miękkości. Dodać pomidory (świeże lub z puszki razem z zalewą) i smażyć, często mieszając, przez 5 minut. Wymieszać przecier pomidorowy z bulionem warzywnym i dolać do garnka. Wsypać curry i dusić przez 7 minut. Podawać w miseczkach, posypanych kolendrą.
ZUPA PIECZARKOWA I faza-0,5 kg pieczarek-pierś z kurczaka-warzywka do zupy-przyprawy (duuużo pieprzu, sól)-oliwa z oliwek lub coś do smażenia-ok 2 litry wody do gotowania rosołkuPieczarki umyć i zetrzeć na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażyć grzyby i przez chwilkę dusić je aż do miękkości, muszą puścić sok. W tym czasie ugotować rosół na piersi z kurczaka wraz z warzywami. Ja dałam zieloną część pora, korzeń pietruszki i marchewkę (ale to dla tych w drugiej fazie). Kiedy mięsko jest już miękkie dodać podduszone pieczarki wraz z sosem z duszenia. Razem gotować jeszcze przez chwilę aby warzywa były miękkie. Przyprawiamy. Wyciągamy z zupy pierś z kurczaka i dzielimy ją na małe kawałeczki, żeby każdemu się po trochu dostało mięska. Ja dodatkowo troszeczkę zabieliłam zupę jogurtem naturalnym, ale to opcjonalnie. Podawać udekorowane natką pietruszki i ze startym żółtym serem light.
Prosta Letnia Zupa Ta odświeżająca chłodzona zupa nazywa się Gazpacho i pochodzi z Hiszpanii. To jest dobre dla wszystkich trzech faz diety. Składniki: 2 1/2 pomidor szklanki soku pomidorowego albo wielowarzywnego(istota) 1 szklanka obranych ze skóry i pozbawionych gniazd nasiennych, posiekanych pomidorów1/2 szklanki drobno posiekanego selera naciowego ( *lub nać korzennego) 1/2 szklanki drobno posiekanego ogórka (*bez skóry) 1/2 szklanki posiekanych dzwonków zielonego pieprzu( * marzenie ściętej głowy - u nas można kupić co najwyżej owoce w zalewie [4-5 zł słoiczek 100ml] - proponuję zastąpić tym z zalewy lub kaparami-lub jedno i drugie -i zmniejszyć ilość o połowę) 1/2 szklanki drobno posiekanej zielonej cebulki 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin1 wielki ząbek czosnku roztarty 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sosu Worcestershire (można zastąpić ciemnym mocnym sosem sojowym - choć to nie to samo) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzuJak przyrządzić:Połączyć wszystkie składniki w dużej szklanej lub metalowej misie ( oryginalnie podaje się w takich szklanych kulach ze ściętym wierzchem) takiej w której możemy podawać. Nakryć i oziębić przez noc w lodówce. Podawać mocno schłodzone.Ja dotychczas robiłem gazpacho bez zielonego pieprzu i kaparów ale za to dodawałem 1-2 obrane ze skóry i drobno posiekane mocno ukiszone ogórki
Zupa śródziemnomorska...na ostro...!!! FAZA IKaloryczność: 190 kcal/porcja /Składniki na 4 porcje • po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce • pół selera naciowego • pół główki kapusty • 1 cytryna • 2 pomidory • biała cebula 1-2 sztuki• ząbek lub dwa czosnku • po łyżce oliwy i koncentratu pomidorowego • pół litra rosołu ( warzywny bez marchwi lub na chudym mięsku)·• papryczka chili • łyżeczka nasion kopru włoskiego 1.Papryki należy oczyścić i pokroić na małe kawałki, seler naciowy w plasterki, kapustę poszatkować, pomidory oraz cebulę pokroić w kosteczkę. PROSTE 2.W garnku zeszklić na oliwie cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Mieszając dolać rosół, włożyć chili i nasiona kopru a następnie zagotować. 3.Do wrzącego wywaru dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz plasterki cytryny. Zupę gotować około 15 minut, w 2 fazie można podawać z pieczywem.
Zupa krem pomidorowo paprykowa - Faza ISkładniki 4 porcje:15 szt. pomidorów Lima dojrzałych2 papryki czerwonekilka gałązek selera naciowego (6-8)2 cebuledwa ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek1 koncentrat pomidorowy1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu czarnego2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej1 łyżeczka bazylii1 szklanka wody 1łyżka sosu sojowegoPomidory sparzyć i obrać ze skóry pokroić na drobne kawałki, cebule posiekać na drobniutką kostkę, seler naciowy pokroić w cieniutkie paseczki, paprykę pokroić drobno. Do szerokiego rondla wlewamy oliwę i jak się rozgrzeje wrzucamy na oliwę seler naciowy oraz połowę cebuli, dusimy ok 8 minut dodajemy posiekany czosnek i paprykę dusimy jeszcze kilka minut w razie potrzeby podlewamy wodą aby się nie smażyły tylko dusiły; teraz wrzucamy drobno pokrojone pomidory i resztę wody, sos sojowy i resztę cebuli. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują (ok 15 minut), dodajemy przyprawy paprykę sól bazylię pieprz i koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze z 5 minut. Następnie wszystko należy zmiksować używając blendera. Podajemy na ciepło w miseczkach do zupy z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i listkami bazylii do ozdoby. Zupa wychodzi dość gęsta wiec przy gotowaniu trzeba często mieszać żeby nie przywarła do garnka. wartość energetyczna 48 kcal/100g
Zupka z czerwonej soczewicy: I fazaPrzepis jest na duży garnek - ok. 4 litry1 paczka czerwonej soczewicy (35 lub 40dkg)1/2 selera2 pietruszki1 por10 pieczarek1-2 łyżki oliwy (oleju)Przyprawy: majeranek, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie (1-2szt), pieprz, sól, ząbek czosnku (niekoniecznie).1/2 paczki kotletów sojowych a la schabowy.Kotlety ugotować, lub wymoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlać wodę w której się gotowały (moczyły). Przykryć, żeby nie wyschły.Selera i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skroić pora w krążki, wrzucić do garnka, dodać olej i lekko podsmażyć. Potem zalać wodą, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, listek laurowy, posiekany ząbek czosnku, lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Do gotującej się zupki wrzucić wypłukane ziarna soczew...
Jacek-Paulina