zupy.doc

(83 KB) Pobierz
GULASZ Z CZERWONA FASOLKA

GULASZ Z CZERWONĄ FASOLKĄ

GULASZ Z WOŁOWINY Z PIECZARKAMI

ZUPA Z KURCZAKIEM AWOKADO

BIGOS NA KAŻDĄ FAZĘ

ZUPA PIECZARKOWA

CHŁODNIK

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW JOGURTOWY

Zupa krem z pomidorów na zimno

FASOLKA PO BRETOŃSKU

ZUPA

ZUPA KREM

Zupa pomidorowa po indyjsku

ZUPA PIECZARKOWA

Prosta Letnia Zupa

Zupa śródziemnomorska

Zupa krem pomidorowo paprykowa

Zupka z czerwonej soczewicy

Potrawka hiszpańska

BROKUŁOWA Z FETĄ

SEROWE KULECZKI DO ZUPEK

GULASZ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Gulasz z orzeszkami ziemnymi

ZUPY

GULASZ Z INDYCZEJ PIERSI

FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

OSTRA ZUPA Z WOŁOWINĄ

ZUPA POROWO-SEROWA

CHŁODNIK PAPRYKOWY

Hiszpańska ZUPA Z PULPETAMI

PIECZARKOWA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI

ZIELONA ZUPKA

Zupa szczawiowa z lodem

BULION WARZYWNY

BULION KURZY

BULION WOŁOWY

PYSZNA ZUPA

 

GULASZ Z CZERWONĄ FASOLKĄ

200 g czerwonej fasoli
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
4 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
vegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

Na noc zamaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę
trzymamy na ogniu, żeby mięsko się ścięło, następnie dodajemy rozdrobnione wcześniej obrane ze skórki pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło". Danie dla 3 osobowej rodziny

 

GULASZ Z WOŁOWINY Z PIECZARKAMI

wołowinę kroimy w kostkę 2/2cm, solimy wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut, aż się dobrze zarumieni przekładamy mięsko do rondla i zalewamy(tak, żeby było przykryte do połowy)
jakimś rosołkiem. Dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, rozmaryn, tymianek itd. - co kto lubi :-). Przykrywamy i niech się tak dusi, nawet 1 1/2h,zeby było mięciutkie. Trzeba sprawdzać, czy woda się nie wygotowała i dolewać. Tak piętnaście minut przed końcem duszenia dodajemy pieczarki pokrojone w plastry - kiedy się podduszą, danie jest w sumie gotowe - można dodać jeszcze jogurt naturalny, powoli, mieszając w kubeczku, żeby się nie zważył - będzie taki śmietankowy sosik. Jakbyście wolały bardziej gęsty, a nie można przecież dodawać mąki, to można dodać roztrzepane żółtka z jajek - dwa powinny wystarczyć, sos gęstnieje i ma kremową konsystencję. tak samo można przyrządzić wieprzowinę. zamiast pieczarek pyszna jest też papryka

 

ZUPA Z KURCZAKIEM AWOKADO

Zagotować 1.5l rosołku (ja robiłam z kostki)z chilli, dodać 2 cale piersi zamiast kurczaka i "pyrkać" przez 10 minut 2. Wyłowić piersi i odłożyć na bok żeby ostygły 3. Pociąć awokado w średnia kostkę (2.5cm/3/4cm) dodać do rosołku razem z 2 garściami pociętego szczypiorku i puszka ciecierzycy (400g) ciecierzyce odcedzić znaczy się na blachę wyrzucić 4. Piersi podzielić na małe kawałki widelcem i dodać z powrotem do zupki sól, pieprz i na stół

powinno wyjść 6 porcji
aha mam jeszcze skład na porcje:
energia - 146cal
białka - 12.3g
tłuszcz - 6.6g
wegly - 9.2g

 

BIGOS NA KAŻDĄ FAZĘ

kg kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina), 30 dag wędliny (szynki) z drobiu, 2 duże cebule, 25 dag pieczarek, przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów. Trochę pracochłonne, ale warto!!!!!!!!

- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz. - Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody). - Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut - Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso. Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, vegeta)
Pamiętajcie- Bigos im starszy, tym smaczniejszy J))) Można go tez zamrozić, zapewniam, starczy na długo,

 

ZUPA PIECZARKOWA

Polecam pyszniutką zupę pieczarkową!!
Potrzebujemy:
0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warzywka które lubimy do zupy, przyprawy oraz troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki, później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest już miękkie, dodajemy podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej po prostu pałaszujemy

 

CHŁODNIK

pęczek drobnego szczypiorku, mały pęczek koperku,
2 ogórki zielone,
2 pęczki rzodkiewek,
2 półlitrowe kefiry 0%,
sól, pieprz.
botwinka(dozwolona ig 20:))
Jeśli możemy ją jeść, to trzeba ją umyć i posiekać razem z korzeniami, a potem udusić w małej ilości posolonej wody. Następnie pokroić w kostkę obrane ogórki, poszatkować rzodkiewki, pokroić drobno szczypiorek i koperek. Zalać wszystko kefirkiem, posolić, ew popieprzyć, botwinkę ostudzoną do zupki. Schłodzić całość w lodówce. Podawać po 4 godzinach.

 

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW JOGURTOWY
2 ogórki
150g fety
pół litra jogurtu naturalnego 0%
pół litra bulionu warzywnego
szklanka kefiru
2 ząbki czosnku
koperek
pestki dyni
sól, pieprz
sos sojowy

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać bulion. Czosnek rozetrzeć z solą i serem feta, wymieszać z połową jogurtu, dodać do ogórków. Przyprawić pieprzem i solą dodać sos sojowy, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Kefir i resztę jogurtu ubić, dodać posiekany koperek, wymieszać z chłodnikiem. Zupę posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

             

Zupa krem z pomidorów na zimno

Będzie ekstra na upalne dni na 4 porcje
- 4 średnie pomidory, obrane, pozbawione pestek i drobno posiekane
- 1 1/2 szklanki soku wielowarzywnego (np fit śródziemnomorski)
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Pomidory, sok wielowarzywny, maślankę, bazylię i pieprz zmiksować do gładkości. Przed podaniem wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

 

FASOLKA PO BRETOŃSKU 1 faza, ale nie za często
Białą fasolę umyłam i namoczyłam na 24 godziny, potem ugotowałam w tej samej wodzie z odrobiną soli (można nie moczyć, ale wtedy dłużej się gotuje). Nie dolewałam wody i kiedy fasola była prawie miękka wody było w garnku niewiele (ok. szklanki). Potem podsmażyłam na odrobinie oliwy 1 dużą, pokrojoną w kostkę cebulę i kawałka chudego bekonu, trochę wędliny (głównie schab wędzony i chudą kiełbaskę z indyka). Z ekonomicznego punktu widzenia trochę droga ta wędlina, ale dzięki temu było naprawdę chudziutkie. Potem dołożyłam podsmażoną wędlinkę do fasoli dodałam soku pomidorowego ok. 1,5 szklanki, dosoliłam do smaku i zagotowałam. Bajka. Naprawdę pyszne i okropnie sycące.
 

ZUPA - II faza
ryż brązowy
rosół
warzywa (mrożonka Hortex Zupa jesienna)

W wodzie lub rosole ugotować ryż bez woreczka, gdy będzie ugotowany to do tej samej wody lub rosołu z ryżem wsypać warzywa, ugotować do miękkości, doprawić.

 

ZUPA KREM
20dag brokuł
2łyżeczki jogurtu chudego
ząb. czosnku
bulion warzywny albo używamy wodę i doprawiamy
sok z cytryny

do wrzątku lub bulionu dodajemy brokuły i czosnek zmiażdżony po 10 minutach wszystko miksujemy albo przecieramy dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.
Taką zupkę można zrobić z kalafiora, pieczarek, brokuł dobra na kolację polecam.

Zupa pomidorowa po indyjsku FAZA 1
25 dag czerwonych dojrzałych pomidorów (sparzyć i obrać ze skórki)lub pomidory w całości z puszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula,drobno pokrojona
1 zielona papryka chili ( ja nie dawałam)
3 rozduszone ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego (nie dałam)
4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki curry ( nie dałam)
Posiekana świeża kolendra do dekoracji (ja dałam pietruszkę)

W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. wrzucić cebulę, paprykę chili i czosnek.Smażyć 4 minuty lub do miękkości. Dodać pomidory (świeże lub z puszki razem z zalewą) i smażyć, często mieszając, przez 5 minut. Wymieszać przecier pomidorowy z bulionem warzywnym i dolać do garnka. Wsypać curry i dusić przez 7 minut. Podawać w miseczkach, posypanych kolendrą.

 

ZUPA PIECZARKOWA I faza
-0,5 kg pieczarek
-pierś z kurczaka
-warzywka do zupy
-przyprawy (duuużo pieprzu, sól)
-oliwa z oliwek lub coś do smażenia
-ok 2 litry wody do gotowania rosołku

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażyć grzyby i przez chwilkę dusić je aż do miękkości, muszą puścić sok. W tym czasie ugotować rosół na piersi z kurczaka wraz z warzywami. Ja dałam zieloną część pora, korzeń pietruszki i marchewkę (ale to dla tych w drugiej fazie). Kiedy mięsko jest już miękkie dodać podduszone pieczarki wraz z sosem z duszenia. Razem gotować jeszcze przez chwilę aby warzywa były miękkie. Przyprawiamy. Wyciągamy z zupy pierś z kurczaka i dzielimy ją na małe kawałeczki, żeby każdemu się po trochu dostało mięska. Ja dodatkowo troszeczkę zabieliłam zupę jogurtem naturalnym, ale to opcjonalnie. Podawać udekorowane natką pietruszki i ze startym żółtym serem light.

 

Prosta Letnia Zupa
Ta odświeżająca chłodzona zupa nazywa się Gazpacho i pochodzi z Hiszpanii. To jest dobre dla wszystkich trzech faz diety.
Składniki:
2 1/2 pomidor szklanki soku pomidorowego albo wielowarzywnego(istota)
1 szklanka obranych ze skóry i pozbawionych gniazd nasiennych, posiekanych pomidorów
1/2 szklanki drobno posiekanego selera naciowego ( *lub nać korzennego)
1/2 szklanki drobno posiekanego ogórka (*bez skóry)
1/2 szklanki posiekanych dzwonków zielonego pieprzu
( * marzenie ściętej głowy - u nas można kupić co najwyżej owoce w zalewie [4-5 zł słoiczek 100ml] - proponuję zastąpić tym z zalewy lub kaparami-lub jedno i drugie -i zmniejszyć ilość o połowę)
1/2 szklanki drobno posiekanej zielonej cebulki
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
1 wielki ząbek czosnku roztarty
2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire (można zastąpić ciemnym mocnym sosem sojowym - choć to nie to samo)
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Jak przyrządzić:
Połączyć wszystkie składniki w dużej szklanej lub metalowej misie ( oryginalnie podaje się w takich szklanych kulach ze ściętym wierzchem) takiej w której możemy podawać. Nakryć i oziębić przez noc w lodówce. Podawać mocno schłodzone.

Ja dotychczas robiłem gazpacho bez zielonego pieprzu i kaparów ale za to dodawałem 1-2 obrane ze skóry i drobno posiekane mocno ukiszone ogórki
 

Zupa śródziemnomorska...na ostro...!!! FAZA I
Kaloryczność: 190 kcal/porcja /
Składniki na 4 porcje
• po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce
• pół selera naciowego
• pół główki kapusty
• 1 cytryna
• 2 pomidory
• biała cebula 1-2 sztuki
• ząbek lub dwa czosnku
• po łyżce oliwy i koncentratu pomidorowego
• pół litra rosołu ( warzywny bez marchwi lub na chudym mięsku)·• papryczka chili
• łyżeczka nasion kopru włoskiego

1.Papryki należy oczyścić i pokroić na małe kawałki, seler naciowy w plasterki, kapustę poszatkować, pomidory oraz cebulę pokroić w kosteczkę. PROSTE
2.W garnku zeszklić na oliwie cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Mieszając dolać rosół, włożyć chili i nasiona kopru a następnie zagotować.
3.Do wrzącego wywaru dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz plasterki cytryny. Zupę gotować około 15 minut, w 2 fazie można podawać z pieczywem.
 

Zupa krem pomidorowo paprykowa - Faza I
Składniki 4 porcje:
15 szt. pomidorów Lima dojrzałych
2 papryki czerwone
kilka gałązek selera naciowego (6-8)
2 cebule
dwa ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka bazylii
1 szklanka wody 1łyżka sosu sojowego

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry pokroić na drobne kawałki, cebule posiekać na drobniutką kostkę, seler naciowy pokroić w cieniutkie paseczki, paprykę pokroić drobno. Do szerokiego rondla wlewamy oliwę i jak się rozgrzeje wrzucamy na oliwę seler naciowy oraz połowę cebuli, dusimy ok 8 minut dodajemy posiekany czosnek i paprykę dusimy jeszcze kilka minut w razie potrzeby podlewamy wodą aby się nie smażyły tylko dusiły; teraz wrzucamy drobno pokrojone pomidory i resztę wody, sos sojowy i resztę cebuli. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują (ok 15 minut), dodajemy przyprawy paprykę sól bazylię pieprz i koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze z 5 minut. Następnie wszystko należy zmiksować używając blendera. Podajemy na ciepło w miseczkach do zupy z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i listkami bazylii do ozdoby. Zupa wychodzi dość gęsta wiec przy gotowaniu trzeba często mieszać żeby nie przywarła do garnka. wartość energetyczna 48 kcal/100g
 

Zupka z czerwonej soczewicy: I faza
Przepis jest na duży garnek - ok. 4 litry
1 paczka czerwonej soczewicy (35 lub 40dkg)
1/2 selera
2 pietruszki
1 por
10 pieczarek
1-2 łyżki oliwy (oleju)
Przyprawy: majeranek, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie (1-2szt), pieprz, sól, ząbek czosnku (niekoniecznie).
1/2 paczki kotletów sojowych a la schabowy.

Kotlety ugotować, lub wymoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlać wodę w której się gotowały (moczyły). Przykryć, żeby nie wyschły.

Selera i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skroić pora w krążki, wrzucić do garnka, dodać olej i lekko podsmażyć. Potem zalać wodą, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, listek laurowy, posiekany ząbek czosnku, lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Do gotującej się zupki wrzucić wypłukane ziarna soczew...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin