Gołąbki francuskie.docx

(13 KB) Pobierz

Gołąbki francuskie

 

Składniki

·         Składniki na ok. 20 gołąbków

·          

·         * 500g mięsa mielonego (dałam chude wieprzowe)

·         * 1/4-1/3 małej główki białej kapusty

·         * 2 jajka

·         * kasza manna/mąka do zagęszczenia masy (u mnie mąka z komosy ryżowej, wcześniej jadłam z kaszą manną bo taką wersję robiła moja mama)

·         * mała cebula podduszona na tłuszczu

·         * przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła

Sposób przygotowania

1.      Sos pomidorowy przygotowujemy na bazie: wody, przecieru pomidorowego, vegety, można do smaku dodać ketchupu - ja wolę dodać odrobinę fruktozy i doprawić po swojemu. Sos lekko zagęściłam mąką z komosy.

2.      Sposób przygotowania

3.      Kapustę drobno poszatkowałam i obsypałam lekko solą, odstawiłam na 30 minut aby zmiękła. Po tym czasie dodałam do niej pozostałe składniki i doprawiłam. Z masy formowałam kotlety, które podsmażałam na patelni, jedynie tyle czasu by nabrały lekko brązowego koloru. Kotlety na tym etapie nie muszą być usmażone, gdyż następnie będziemy je dusić. Lekko podsmażone kotlety przełożyłam następnie do naczynia o grubym dnie, lekko podlałam wodą i zostawiłam pod przykryciem na średnim ogniu na ok.10 minut. Potem całość zalałam przygotowanym sosem i poddusiłam kolejne 15-20 minut, aż sos zgęstniał.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin