Tort Makowy
Składniki ciasta:
· 2, 5 szklanki maku
· 8 jaj
· 1, 5 szklanki cukru (około 30 dag.)
· 1 olejek migdałowy
· 2 łyżki stołowe Kaszki manny
· Zmielone orzechy włoskie
Składniki masa:
· 1 budyń śmietankowy
· 3 żółtka
· 1 szklanka cukru
· 1szklanka mleka
· 1 kostka masła
Ciasto:
· Mak zaparzyć (zalać wrzątkiem i przez parę minut jeszcze trzymać na ogniu ciągle mieszając tak długo aż woda się ponownie zagotuje i pozostawić na noc). Następnie odcedzić nadmiar wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
· Żółtka z cukrem utrzeć na białą pianę, następnie dodawać stopniowo mak i kaszkę manną
· Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodawać do maku, na końcu dodać olejek.
· Włożyć do formy i piec około 1 godz. W temp 180/200 stopni.
· Forma musi być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką.
Masa do przekładania:
· Mleko, żółtka, budyń i cukier gotować chwilę aż do zagęszczenia, i wystudzić.
· Masło dobrze rozmiksować i dodawać wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą można przekładać nas tort.
Polewa:
· 12 dag margaryny palma
· 2 ½ łyżki cukru pudru
· 2 ½ łyżki kakao
· 1 jajko
Margarynę, cukier i kakao wymieszać i rozpuścić na ogniu, ubić jajko i dolewając mieszać. Gdyby masa zaczęła się warzyć mieszając dodać odrobinę zimnej wody.
zakalec125