Tort Makowy.doc

(33 KB) Pobierz

                    Tort Makowy

Składniki ciasta:

·        2, 5 szklanki maku

·        8 jaj

·        1, 5 szklanki cukru (około 30 dag.)

·        1 olejek migdałowy

·        2 łyżki stołowe Kaszki manny

·        Zmielone orzechy włoskie

Składniki masa:

·        1 budyń śmietankowy

·        3 żółtka

·        1 szklanka cukru

·        1szklanka mleka

·        1 kostka masła

Ciasto:

·        Mak zaparzyć (zalać wrzątkiem i przez parę minut jeszcze trzymać na ogniu ciągle mieszając tak długo aż woda się ponownie zagotuje i pozostawić na noc). Następnie odcedzić nadmiar wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.

·        Żółtka z cukrem utrzeć na białą pianę, następnie dodawać stopniowo mak i kaszkę manną

·        Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodawać do maku, na końcu dodać olejek.

·        Włożyć do formy i piec około 1 godz. W temp 180/200 stopni.

·        Forma musi być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką.

Masa do przekładania:

·        Mleko, żółtka, budyń i cukier gotować chwilę aż do zagęszczenia, i wystudzić.

·        Masło dobrze rozmiksować i dodawać wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą można przekładać nas tort.

Polewa:

·        12 dag margaryny palma

·        2 ½ łyżki cukru pudru

·        2 ½ łyżki kakao

·        1 jajko

Margarynę, cukier i kakao wymieszać i rozpuścić na ogniu, ubić jajko i dolewając mieszać. Gdyby masa zaczęła się warzyć mieszając dodać odrobinę zimnej wody.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin