Ciasto:
· 0,5. kg. mąki typ 500.
· 0,25 kg masła roślinnego
· 1 łyżka stołowa smalcu
· 3 łyżki stołowe cukru
· 1 proszek do pieczenia (lub 2 małe łyżeczki)
· 1 cukier waniliowy
· 2 łyżeczki kakao
· 5 żółtek
Piana:
· 5 białek
· 1 szklanka cukru
Owoce:
· Puszka Brzoskwiń ( Agrest lub wiśnie z kompotu koniecznie drylowane)
Tłuszcz,cukier,cukier waniliowy i jaja ugnieść ręką na jednolitą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, i ugniatać aż powstanie tłusta kula ciasta. Podzielić ciasto na trzy części . Jedną część ułożyć na dno blachy, drugą część wymieszać z kakao, i pokruszyć na pierwszej części ciasta , następnie rozłożyć owoce.
Białko, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę (jak na bezy) i rozłożyć na owocach, ,na wierzchu pokruszyć trzecią część ciasta.
Piec przez około 6o minut w temp 180 stopni.
zakalec125