Kruszaniec.doc

(26 KB) Pobierz
Kruszaniec

               Kruszaniec

 

 

Ciasto:

 

·        0,5. kg. mąki  typ 500.

·        0,25 kg masła roślinnego

·        1 łyżka stołowa smalcu

·        3 łyżki stołowe cukru

·        1 proszek do pieczenia (lub 2 małe łyżeczki)

·        1 cukier waniliowy

·        2 łyżeczki kakao

·        5 żółtek

 

Piana:

·        5 białek

·        1 szklanka cukru

·        1 cukier waniliowy

 

Owoce:             

·        Puszka  Brzoskwiń ( Agrest lub wiśnie z kompotu koniecznie drylowane)

 

 

Tłuszcz,cukier,cukier waniliowy i jaja ugnieść ręką na jednolitą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, i ugniatać aż powstanie tłusta kula ciasta. Podzielić ciasto na trzy części . Jedną część ułożyć na dno blachy, drugą część wymieszać z kakao, i pokruszyć na pierwszej części ciasta , następnie rozłożyć owoce.

Białko, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę (jak na bezy) i rozłożyć na owocach, ,na wierzchu pokruszyć trzecią część ciasta.

Piec przez około 6o minut w temp 180 stopni.

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin