Biszkopt:
· 5 jaj
· 0.10 Kilograma cukru
· 0.10 Kilograma mąki (typ 500)
· 0.10 Kilograma mąki ziemniaczanej
· 1 cukier waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
Zagotować pół litra mleka z pół szklanki cukru. Do gotującego mleka wlać roztwór:
· 2 żółtka
· 2 czubate łyżki mąki pszennej
· 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
· pół szklanki mleka
· 1 łyżka cukru
Dobrze wymieszać pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie dokładać po trochę masła (1 kostka) i dobrze utrzeć.
Krem budyniowy kładziemy bezpośrednio na biszkopt.
Na kremie rozkładamy krakersy(słone)—jedną warstwę.
Następnie na krakersach rozsmarowujemy karmel.
Karmel:
Mleko zagęszczone w puszce z cukrem. Puszkę wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. Uwaga! Puszka musi być cała zalana wodą.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po otwarciu puszki mamy Karmel.
Na karmelu rozkładamy bitą śmietanę z dodatkiem śmietan fix i cukru. (Pół litra śmietany,2 śmietan fix i 4 łyżki cukru)
Na wierzchu polewamy roztopioną czekoladą. 2 tabliczki mlecznej czekolady.
zakalec125