· Pół kilograma mąki pszennej
· 5 dkg drożdży
· 15 dkg margaryny
· 4 jaja
· 15 dkg cukru
· cukier waniliowy 2 szklanki mleka
· szczypta soli do tłuszczu
Drożdże trochę cukru i mleka rozetrzeć a następnie wymieszać z częścią mąki (powinna być konsystencja śmietany)i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną wlać do pozostałej części mąki i cukru dodać jaja i wyrabiać ciasto następnie roztopiony tłuszcz wraz ze szczyptą soli powoli dolewać w trakcie wyrabiania Wyrobione ciasto jeszcze przez parę chwil ubijać ręką aż do ukazania się na jego powierzchni bąbelków powietrza. Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia (po wyrośnięciu przedusić je i tak 2 razy)
Kruszonka:
· 10 dkg cukru
· 20 dkg mąki
Utrzeć margarynę z cukrem a następnie dodać mąkę i wyrabiać
zakalec125