Rogaliki drożdżowe z jabłkami.doc

(27 KB) Pobierz

 

Rogaliki drożdżowe z jabłkami - składniki

 

    * 1 kg mąki

    * 10 dag drożdży

    * 2 szt. margaryny

    * 8 łyżek cukru

    * 16 łyżek mleka

    * 3 jajka

    * jabłka

 

Rogaliki drożdżowe z jabłkami - sposób przygotowania

Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn i poczekać do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlać do pozostałej części mąki oraz dodać pozostałe składniki. Wszystko dobrze wyrobić, tak aby ciasto odchodziło od reki. Wstawić na 2-3 godzin do lodowki aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 milimetry, pokroić w kwadraty lub trójkąty. Do każdego kawałka włożyć plaster jabłka i zawinąć w rogalik. Piec na złoty kolor w temperaturze 220. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

 

 

Drożdżowe rogaliki z marmoladą                            wydruk             

obrazek potrawy              Czas wykonania:

Trudność: bardzo łatwe

Ocena przepisu [1-10]: 5

Typ potrawy: Ciasta

Źródło: www.kuchnia.3miasto.pl

Wyświetlany: 16922

Komentowany: 3

Drukowany: 400

Wykonanie:

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,

13 dag margaryny,

15 dag (8 łyżek) cukru,

5 dag drożdży,

4 jaja,

1 szklanka mleka,

cukier waniliowy lub esencja zapachowa,

25 dag marmolady,

tłuszcz do formy

 

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną margarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować na okrągły placek grubości około 1 cm. Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek każdego nałożyć trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki. Rogaliki położyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15-30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec do uzyskania jasnozłotego koloru.

 

 

 

 

MAMO!!!

Mamo - zapnij mi guziczki.

Mamo - wciągnij mi buciczki.

Mamo - zawiąż sznurowadło.

Mamo - podnieś bo coś spadło.

Mamo - przynieś mi łyżeczkę.

Mamo - popraw poduszeczkę.

We dnie, w nocy, wieczór, rano,

ciągle tylko - pomóż mamo.

Za to beczeć umie sam,

znasz takiego? Bo ja znam.

 

 

Mamuś moja Mamuś
mamusiu jedyna.
Dziś tylko serduszko
dostaniesz od syna.
Ale w tym serduszku
jest takie kochanie,
co ci wszystkie troski
osłodzić jest w stanie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin