Ryż z owocami morza.rtf

(6 KB) Pobierz
Ry¿ z owocami morza

Ryż z owocami morza

 

Składniki:

500 g małż

cebula

bek czosnku

100 g porów

200 g ryżu

szczypta szafranu

0,5 l Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)

1/8 l białego wina

liść laurowy

400 g mrożonych krewetek

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Kamionkowy garnek włóż na 20 minut do zimnej wody. Małże wyszoruj pod bieżą zimną wodą, obetnij bisiory. Teraz wrzuć je do 1 l wrzącej wody i gotuj, dopóki muszle się nie otworzą, potem wyjmij z wody.

 

Cebulę i ząbek czosnku obierz i drobno pokrój. Pory umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Warzywa duś w oleju przez 4 minuty, potem włóż do garnka razem z ryżem i posól.

 

Szafran namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, wlej do ryżu razem z rosołem i winem. Na wierzch połóż liść laurowy. Garnek przykryj i wstaw do piekarnika na najniższym poziomie. Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C i zapiekaj w nim ryż przez 50 minut. Następnie ułóż na ryżu scampi, krewetki, małże i natkę pietruszki, piecz dalsze 20 minut; na koniec wszystko delikatnie wymieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin