Murzynek.doc

(123 KB) Pobierz

Murzynek- składniki

- 2 szklanki mąki

- 4 jaja

- 25 dag masła lub margaryny

- 2 szklanki cukru

- 4-5 łyżek kakao

- 50 ml wytrawnego alkoholu

- Pół szklanki wody

- Łyżeczka proszku do pieczenia

- Dowolne bakalie

Murzynek- sposób przygotowania

Zagotować masło lub margarynę z cukrem (uważać, aby nie wykipiało), dodać kakao oraz wodę i ponownie zagotować. Odlać pół szklanki masy, a pozostałą oziębić i przełożyć do miski, wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem, dodać żółtka oraz bakalie. Wszystkie składniki połączyć, wlać alkohol, dodać pianę ubitą z białek i ostrożnie wymieszać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 min. Ostudzić w blaszkach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin