Spaghetti z warzywami 1 pęczek włoszczyzny40 dag makaronu spaghetti1 pęczek bazylii10 dag żółtego sera np. parmezan4 łyżki oliwy1 łyżka kaparów4 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuWłoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Obgotować w dużej ilości osolonej wody i osączyć na sicie. Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie i osączyć. Bazylię opłukać, osączyć i posiekać drobno. Ząbki czosnku obrać, posiekać oraz wrzucić na rozgrzaną oliwę. Następnie dodać warzywa i kapary i parę minut obsmażyć. Wszystko zalać 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu i dusić ok. 5 minut. W talerzu wyłożyć ugotowany makaron i wymieszać z warzywami. Po wierzchu posypać bazylią oraz startym serem żółtym.
Jozia85