Nr etapu w schemacie
Zagrożenie
Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia
Drzewo decyzyjne
Etap procesu (nazwa)
Rodzaj (F, M, Ch) i charakter
Przyczyny
Procedury i instrukcje
Działania zapobiegawcze
Pyt. 1
Pyt. 2
Pyt. 3
Pyt. 4
Nr CCP
1
2
3
4
5
6
Przyjęcie surowców – majonez, jogurt, śmietana
F – ciała obce
Mc – namnażanie drobnoustrojów
Uszkodzenie opakowań,
produktów,
niewłaściwy transport, nie
zachowanie tzw. łańcucha
chłodniczego
Instrukcja przyjęcia towaru oraz sposób magazynowania
Ocena wizualna, dobór odpowiedniego dostawcy, kontrola temperatury transportu ciast kremowych
TAK
-
CCP1
Przechowywanie surowców w lodówce
Ch-zanieczyszczenia chemiczne
Niezachowanie łańcucha chłodniczego od dostawy do umieszczenia w lodówce, niewłaściwa temperatura przechowywania, przeterminowanie towaru Brak prawidłowej segregacji przechowywania żywności, nieprawidłowe mycie i dezynfekcja lodówki, przeterminowanie towaru Uszkodzone, niezabezpieczone opakowania
Instrukcja przyjęcia towaru oraz sposób magazynowania Instrukcja przyjęcia towaru oraz sposób przechowywania
Instrukcja stanowiskowa mycia i dezynfekcji lodówki
( księga GHP)
Umieszczenie towaru natychmiast po dostawie w lodówkach, kontrola temperatury przechowywania, kontrola dat przydatności do spożycia
Ocena wizualna, wycofanie z użycia zanieczyszczonego towaru
CCP2
Mycie surowca mięsnego
M – drobnoustroje dodane
Ch – substancje chemiczne
Niewłaściwa jakość wody
Instrukcja kontroli jakości wody
Przestrzeganie częstotliwości badania wody
NIE
Obróbka wstępna mięsa
M-drobnoustroje
Niewłaściwa higiena pracownika
Instrukcja higieny osobistej pracownika oraz higieny na stanowisku pracy
Przestrzeganie zasad GHP opisanych instrukcjami
Obróbka cieplna – gotowanie zup, wywarów
Niewłaściwy stan sanitarny naczynia, niewłaściwa higiena pracownika itp Niewłaściwa higiena pracownika
Instrukcja technologiczna gotowania zup i wywarów Instrukcja utrzymania porządku, czystości i higieny w zakładzie oraz higieny osobistej pracowników
Kontrola temperatury i czasu Przestrzeganie higieny i porządku obróbki cieplnej
lukaszlistowski