Cielęcina w sosie tuńczykowym
Przygotowanie: 1 godzinaOczekiwanie: 6 godzinDuszenie: 1 godzina 15 minutKaloryczność: 320 kcal/porcjaSkładniki na 8 porcji
•
1 kg cielęciny (sznyclówki)
4 cebule dymki
2 ząbki czosnku
szklanka białego wytrawnego wina
listek laurowy
po 1/2 łyżeczki białego pieprzu i soli
po łyżce suszonego rozmarynu i tymianku
2 łyżki oliwy
3 łyżki oleju
szklanka bulionu z warzyw
Sos:
2 puszki tuńczyka w oleju
4 sztuki anchois
1/2 słoiczka kaparów
2 jajka
łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki bulionu
łyżeczka musztardy
pieprz
Etapy przygotowania
1.
Cebule i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, zalać winem. Dodać oliwę, zioła, sól i pieprz, wymieszać. ?Mięso umyć, osuszyć, polać marynatą. Przykryć i wstawić na 6 godzin do lodówki. Co jakiś czas je odwracać.
2.
Cielęcinę osączyć z marynaty. Marynatę przecedzić i zachować. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso z każdej strony.
3.
Bulion zagotować. Mięso przełożyć do rondla, podlać pozostałą marynatą i bulionem, dodać listek laurowy, przykryć i dusić 45 minut na małym ogniu.
4.
Piekarnik rozgrzać do 250ľC, zgasić płomień. Mięso przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika na 30 minut. Wyjąć, pokroić w plastry. Cielęcinę podawać z sosem z tuńczyka i ziemniaczanym purée.
5.
Przygotowanie sosu: jajka ugotować na twardo, ostudzić, wyjąć żółtka. Tuńczyka, anchois i kapary osączyć (łyżkę kaparów odłożyć do dekoracji), dodać żółtka, sok cytrynowy, bulion, musztardę, szczyptę pieprzu, składniki zmiksować. Sos podgrzać, polać mięso, posypać odłożonymi kaparami.
MaxonStudio