przepisy na alkohole z kuchnii polskiej.pdf
(
166 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - przepisy na alkohole z kuchnii polskiej.rtf
ALKOHOLE
Z
KUCHNII POLSKIEJ
CHUDY® 2008
1
CYDR…………………………………………………………………………………………….………...…………........................3
GROG TRADYCYJNY…………………………………………………………..…………………….…………….........................3
GRZANE PIWO………………………………………….…...……………………………………………………………………....3
JAŁOWCÓWKA……….………………………………..…………………………………………………………………………....3
JARZĘBIAK …...….………………………………………………………………………………………………………………….4
KONIAKÓWKA …………………………………….………………….…………………………………………………………...4
KONIAK PODLASKI ……………………………………….……………………………………………………………...………..4
KONIAK POLSKI ……………………………………………….…………………………………………………………………..4
KREM Z WINA …………………………………………...…………………………………………………………………………5
KRUPNIK ……………………………………………………………………………………………………………………….……5
KRUPNIK KURPIOWSKI …………………………………………………………………………………………………………..5
KRUSZON ………………………………………………………………………………………………………………………….. 6
KRUSZON POZIOMKOWY LUB TRUSKAWKOWY ………………………...…….……………………………………………6
LIKIER JAGODOWO – MIODOWY ………....................................……………………………………………………………… 6
LIKIER JAJECZNY – AJERKONIAK ……....................................…………………………………………………………….. 6
LIKIER POZIOMKOWY ……………………....................................………………………………………………………… …7
LIKIER ŚLIWKOWO – MIODOWY ……………...................................…………………………………………………………. 7
LIKIER WIŚNIOWO – MIODOWY ……………...................................…………………………………………………...………7
LIKIER Z CZARNYCH PORZECZEK ………....................................………………………………………………….................7
SPOSÓB WARZENIA MIODU PITNEGO ……...................................…………………………………………………………....8
MIÓD MALINIAK ……………………………....................................……………………………………………………………..8
MIÓD PITNY – CZWÓRNIAK ……………………....................................……………………………………………………….8
NALEWKA AGRESTOWA ……………….....................................………………………………………………………………..9
NALEWKA JARZĘBINOWA ……….....................................……………………………………………………………………...9
NALEWKA WIŚNIOWA …………………….....................................……………………………………………………………..9
NALEWKA WIŚNIOWA ΙΙ ………………….....................................……………………………………………………………...9
NALEWKA WIŚNIOWA IIΙ ……………….....................................………………………………………………………………10
NALEWKA Z CZARNYCH PORZECZEK ……….....................................………………………………………………………10
NALEWKA Z JEśYN ……………………………….....................................……………………………………………………..10
NALEWKA Z TARNINY ………………………….....................................……………………………………………………….11
NASTOJE DO LIKIERÓW I NALEWEK …………………………....................................……………………………………...11
NASTÓJ ORZECHOWY………………………………………………....................................…………………………………....11
NASTÓJ POZIOMKOWY, MALINOWY, PORZECZKOWY ……....................................……………………………………....11
PIOŁUNÓWKA ……………………....................................……………………………………………………………………….12
PIWO JAŁOWCOWE ……………....................................…………………………………………………………………………12
PIWO MIODOWE ………………....................................……………………………………………………………………….....12
PIWO SŁODOWE ………………….....................................…………………………………………………………………….....13
RATAFIA OWOCOWA …………....................................…………………………………………………………………………13
RATAFIA WIŚNIOWA ………….....................................…………………………………………………………………………13
WINO AGRESTOWE ……………….....................................……………………………………………………………………..14
WINO GŁGOWE ……………….....................................…………………………………………………………………………..14
WINO Z RÓśY ……………….....................................…………………………………………………………………………….15
WINO Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓśY …….....................................……………………………………………………………….15
WINO Z JABŁEK …………………….....................................…………………………………………………………………….15
WINO JABŁKOWE MOCNE I …….....................................……………………………………………………………………....16
WINO JABŁKOWE MOCNE ΙΙ …......................................………………………………………………………………………..16
WINO JABŁKOWE LEKKIE ……….....................................………………………………………………………………….....17
WINO JABŁKOWOAGRESTOWE ….....................................……………………………………………...................................17
WINO MIODOWE I …………………….....................................………………………………………………………………....18
WINO MIODOWE II ………………….....................................……………………………………………………………………18
WINO PORZECZKOWE ……………......................................…………………………………………………………………….19
WINO Z CZERWONYCH PORZECZEK .....................................…………………………………………………………………19
WINO RODZYNKOWE MOCNE …….....................................…………………………………………………………………...20
WINO Z POZIOMEK …………….....................................………………………………………………………………………...20
WINO Z MALIN ……………………......................................……………………………………………………………………..20
WINO Z PSZENICY ……………………….....................................……………………………………………………………….21
WINO Z ZIEMNIAKÓW ………………….....................................………………………………………………………………..21
WINO ZIOŁOWE Z RYśEM………………….....................................………………………………………………………...….22
WINO śYTNIE ………………………………....................................……………………………………………………………..22
2
CYDR
4 kg suszonych jabłek
2 ½ wiadra wody
1 ½ szklanki araku
1 kg cukru
3 szklanki droŜdŜy winiarskich do białego wina
Jabłka pokrajać drobno, włoŜyć do dębowej beczki, zalać je 2 ½ wiadrami gorącej wody i pozostawić na
trzy doby. Następnie wlać płyn do bardzo duŜego garnka i gotować 1 godzinę. Wlać do beczki po winie i
dodać 1 ½ araku. Do jabłek znowu wlać wiadro gorącej wody, zostawić na trzy doby, potem znów gotować
przez 1 godzinę i zlać do tej samej baryłki. Rozpuścić w niewielkiej ilości wody 1 kg cukru, gotować aŜ
poczerwienieje, wlać do cydru, dodać trzy szklanki droŜdŜy winiarskich, zabić baryłkę i postawić w bardzo
zimnym miejscu na sześć tygodni.
GROG TRADYCYJNY
50 ml winiaku
sok z cytryny
3 łyŜeczki cukru
1 goździk
szczypta cynamonu
150 ml wody
Cukier rozpuścić w wodzie, wcisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy. Podgrzać do wrzenia, dodać alkohol.
Podawać bardzo gorący.
GRZANE PIWO
1 l jasnego piwa
cynamon
3 Ŝółtka
2 łyŜki cukru
goździki
Piwo wlać do rondelka, dodać kawałek cynamonu, zagotować i od razu zdjąć z ognia. Oddzielnie ukręcić
dwa Ŝółtka z cukrem i powoli zalać gorącym piwem. Ubić płyn trzepaczką, aŜ piwo mocno się spieni.
Podawać na gorąco.
JAŁOWCÓWKA
20 30 suszonych owoców jałowca
1 l wódki czystej
1 łyŜeczka cukru
Owoce jałowca zalać wódka, butelkę dobrze zakorkować, macerować je przez około 4 tygodnie ( potrząsać
butelką od czasu do czasu ). Po upływie tego czasu wódkę zlać znad owoców do drugiej butelki, ( najlepiej
przez lejek z wata ) osłodzić, wymieszać. Po paru dniach jałowcówka nadaje się do spoŜycia.
3
JARZĘBIAK
20g suszonych jagód jarzębiny
1 śliwka suszona
5 rodzynek
3 4 suszone owoce głogu lub tarniny
1 l wódki
Owoce rozdrobnić i wrzucić do butelki, zalać wódką, dobrze zakorkować. Macerować przez 3 4 tygodnie,
(potrząsać od czasu do czasu),po czym przecedzić przez lejek z watą i zlać do butelki.
KONIAKÓWKA
garść świeŜego, zmielonego kminku
½ l spirytusu
200g cukru
Kminek włoŜyć do duŜego słoja i zalać spirytusem. Nazajutrz dodać ostudzony syrop zrobiony z 200g cukru
przegotowanego w 250ml wody, zamknąć szczelnie i macerować w temperaturze pokojowej przez tydzień.
Przecedzić przez gęste sito i watę do butelek, by tydzień dojrzewało. Tak sporządzoną i sklarowaną wódkę
moŜna doprawić na likier. Do 1 l kminkówki dodajemy ½ l syropu o zawartości 600g cukru i ½ l spirytusu
95% oraz 1 kroplę olejku anyŜowego, 1 kroplę olejku cytrynowego, szczyptę kwasku cytrynowego. Likier
powinien dojrzewać przez miesiąc.
KONIAK PODLASKI
½ l spirytusu
½ l wódki czystej
3 śliwki suszone
2 goździki
kawałek laski wanilii
1 łyŜka rodzynków
2 duŜe ziarenka ziela angielskiego
1 mały listek laurowy
1 szklanka cukru
Przyprawy wsypać do słoja, zalać wódką, następnego dnia wlać spirytus, wymieszać, zamknąć szczelnie,
odstawić na tydzień. Po upływie tego czasu zrobić ze szklanki cukru karmel i rozprowadzić go taką ilością
wody, by powstało ½ l brązowego płynu, do którego po ostudzeniu wlać zaprawę przecedzoną przez watę.
Otrzymamy trzy butelki ½ l butelki trunku, który powinien dojrzewać kilka dni.
KONIAK POLSKI
½ l wina gronowego
½ l miodu pszczelego
1l spirytusu
Wino zmieszać z miodem i przegotować. Po wystudzeniu wlać tyle samo spirytusu, ile było miodu i wina
łącznie. MoŜna dodać dla lepszego smaku i zapachu skórkę z pomarańczy lub cytryny. Napój wlać do
butelek, zakorkować. Po trzech dniach koniak nadaje się do spoŜycia.
4
KREM Z WINA
2 szklanki białego wytrawnego wina (moŜe być domowe)
6 Ŝółtek
200g cukru
23 łyŜki koniaku
4 łyŜki Ŝelatyny
śelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, pozostawić aŜ napęcznieje, następnie podgrzewać w rondelku
na wolnym ogniu, gdy się zagotuje odstawić. śółtka utrzeć z cukrem do białości. Wino zagrzać. Gorące
wino wlewać stopniowo do ubitych Ŝółtek, ciągle ubijając trzepaczką. Naczynie z Ŝółtkami wstawić do
garnka z wrząca wodą, ubijać w trakcie podgrzewania. Masa powinna w czasie ubijania powinna zgęstnieć i
stać się puszysta. Wówczas dodać Ŝelatynę i koniak. Zdjąć z ognia. Ubijając w dalszym ciągu w naczyniu
wstawionym do zimnej wody. Ubitą masę przełoŜyć do zwilŜonej woda formy, postawić w chłodnym
miejscu, wyłoŜyć na półmisek.
KRUPNIK
1 szklanka miodu pitnego korzennego
1 szklanka wody
1 szklanka spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego
23 goździki
szczypta cynamonu
zczypta imbiru
Miód z wodą, goździkami, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem mocno podgrzać, uwaŜając jednak,
by nie zagotować. Po lekkim ostudzeniu dodać spirytus i znów bardzo ostroŜnie podgrzać pod przykryciem.
Podawać gorący, nalewając krupnik do glinianych czarek, które lepiej od szkła trzymają ciepło.
KRUPNIK KURPIOWSKI
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
½ l spirytusu
pół laski wanilii
ćwierć gałki muszkatołowej
34 goździki
10g cynamonu (kora nie mielona)
kawałek skórki cytryny lub pomarańczy
Korzenie wrzucić do gorącej wody i gotować przez parę minut. Cukier zrumienić na karmel, dodać miód i
prędko wymieszać. Do ciepłego płynu wlać spirytus. Wlać do butelek i zakorkować, po trzech dniach moŜna
pić.
5
Plik z chomika:
wszystkolandia
Inne pliki z tego folderu:
Nalewki Zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm Jan Rogala.pdf
(38647 KB)
Ajerkoniak na gęsto.doc
(19 KB)
aki1.html
(1 KB)
ALEKSAND.JPG
(5 KB)
alex1.html
(2 KB)
Inne foldery tego chomika:
☞●Alkohol - Produkcja Słodu i Destylacja
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin