SYLLABUS MIKRO-WSZOP Z.(2).doc

(73 KB) Pobierz
TEZY Z MIKROEKONOMII – POLITYKA SPOŁECZNA

 

 

Mikroekonomia                  -        Studia licencjackie

 

Wykładowca:

Dr ANNA KACZMARSKA

 

Rodzaj zajęć:

Wykład

 

Cel przedmiotu:

 

              Ekonomię studiuje się  oraz naucza w różnym zakresie, najszerzej na kierunkach ekonomicznych i zarządzania studiów dziennych. Zakres godzinowy wykładów na nie pozwala w pełni zaprezentować problematyki, więc do wielu zagadnień podawane są tylko tezy a studenci w ramach pracy samodzielnej mają za zadanie opracować materiał.

Celem przedmiotu – mikroekonomii, jest zaznajomienie studentów z zagadnieniami ekonomii odnoszącymi się do mikroskali. Na wstępie słuchacze zapoznawani są z elementarnymi kategoriami ekonomicznymi, takimi jak: rzadkość, potrzeby, koszt alternatywny, użyteczność, rynek, pieniądz, cena, równowaga itd.. Następnie przedmiot ma za zadanie zapoznać studentów z  podstawowymi regułami cenowego mechanizmu rynkowego oraz jego ograniczeniami, zachowaniami strony popytu oraz podaży na rynku konkurencji doskonałej oraz przy ingerencji państwa.  Mikroekonomia zajmuje się również badaniem oraz analizą działań jak i procesów gospodarczych zachodzących u poszczególnych uczestników rynku, czyli w gospodarstwie domowym – u konsumenta, u różnorodnych producentów, firm i instytucji rządowych w różnych strukturach rynku. Przy analizie mikroekonomicznej zapoznaje się również studentów z zagadnieniami rynków czynników wytwórczych: ziemi, pracy i kapitału.

 

 

 

Metody nauczania:

 

              Wykłady  z przedmiotu mikroekonomia odbywają się w formie ustnego przekazu najważniejszych zagadnień z danego tematu. Studenci otrzymują zakres tematyczny poruszanych na poszczególnych spotkaniach zagadnień i w ramach pracy samodzielnej, w oparciu o zalecaną literaturę podstawową i uzupełniającą  przedmiotu, mają za zadanie przygotować się do zajęć. Dla zobrazowania poruszanych treści teoretycznych zalecane są i praktykowane na zajęciach ćwiczeniowych - różnorodne zadania z poszczególnych tematów służące utrwaleniu poruszanych treści i sprawdzeniu nabytej wiedzy, jak również  rozwijaniu umiejętności myślenia ekonomicznego.

 

Forma, warunki zaliczenia:

Po  semestralnym kursie wykładów z przedmiotu sprawdzana jest nabyta przez studentów wiedza na egzaminie, który ma formę pisemną. Składa się z testu wielokrotnego wyboru, testu prawda/fałsz i części opisowej (samodzielnego rozwiązania problemu).

 

 

Pomoce naukowe:

 

              Treść zajęć wzbogacona jest foliami, przeźroczami, planszami i schematami wykonanymi dla lepszego, bardziej usystematyzowanego zrozumienia treści.

Treść przedmiotu (program nauczania):

 

 

I.                   EKONOMIA JAKO DYSCYPLINA NAUKOWA

1.      Geneza ekonomii jako nauki.

2.      Definicje ekonomii – różne interpretacje, mikro -, makroekonomia

3.      Zakres badania ekonomii.

4.      Funkcje ekonomii

5.      Różnica między ekonomią pozytywną a normatywną

6.      Syntetyczna charakterystyka podstawowych kierunków myśli ekonomicznej – rozwój poglądów na przedmiot badań ekonomii.  Wiodące współczesne szkoły ekonomii.

7.      Miejsce ekonomii wśród innych nauk ekonomicznych i społecznych. System nauk ekonomicznych. Nauki współpracujące z ekonomią.

8.      Kategorie, prawa, teorie i modele ekonomiczne

                                       - Charakter praw ekonomicznych.

 

II.                PODSTAWOWE  PROBLEMY  EKONOMICZNE

1.   Rzadkość zasobów ekonomicznych - definicja i charakterystyka zjawiska

2.      Potrzeba jako motyw działania człowiek. Rodzaje potrzeb. Cechy potrzeb.

3.      Dobra i zasoby wolne i gospodarcze.

4.      Alokacja rzadkich zasobów.

5.      Koszty i korzyści wynikające z rzadkości i alokacji

-              Koszty alternatywne a koszty rzeczywiste.

-              Koszt jawny a koszt ukryty.

-              Granica możliwości produkcyjnych – pojęcie krzywej i analiza kształtu tej krzywej. Zastosowanie krzywej możliwości produkcyjnych.

-            Decyzje co do alokacji zasobów w czasie (wybór konsumpcja - inwestycja).

6.      Racjonalność – podstawą działania w świecie ograniczonych zasobów

-            Racjonalność rzeczywista i proceduralna.

-            Zasady racjonalnego gospodarowania.

-            Rachunek ekonomiczny.

7.      Zasady racjonalnego gospodarowania. Celowość a racjonalność.

 

 

 

III.             MIKROEKONOMICZNA ANALIZA ELEMENTÓW RYNKU W GOSPODARCE  RYNKOWEJ

1.      Geneza i charakterystyka gospodarki rynkowej

2.      Rodzaje gospodarki rynkowej

3.      Rynek jako podstawowa kategoria gospodarki rynkowej – powstanie rynku, różne formy wymiany, klasyfikacje rynków, podstawowe formy rynku.

5.   Gospodarka zamknięta, gospodarka otwarta – istota problemu, podstawy wyboru.

 

 

IV.             PODSTAWOWE  KATEGORIE GOSPODARKI  RYNKOWEJ

1.      Pieniądz – pojęcie, ewolucja, istota

-              Funkcje pieniądza

2.      Cena    -    rodzaje (absolutna, relatywna), funkcje, mechanizmy powstawania cen

3.      Towar  - pojęcie, wartości towar

-              Fetyszyzm towarowo-pieniężny.

4.      Podaż – definicja, cenowe i poza cenowe czynniki warunkujące kształtowanie się podaży

5.      Popyt – definicja, rodzaje, czynniki warunkujące kształtowanie się popytu

 

 

V.                 PRAWO  POPYTU  I  PODAŻY  –  PODSTAWOWE   PRAWA  DZIAŁANIA   RYNKU

1.      Prawo popytu 

-          Definicja, interpretacja

-          Analiza graficzna

2.      Prawo podaży

-              Definicja, interpretacja.

  -              Analiza graficzna

3.      Cena równowagi rynkowej. Interpretacja opisowa i graficzna problemu.

4.      Stan równowagi i nierównowagi na rynku

-            Nadwyżka, niedobór.

-            Model „pajęczyny”.

-            Zagadnienie cen minimalnych i maksymalnych.

            

 

VI.             ANALIZA EKONOMICZNYCH ZACHOWAŃ KONSUMENTA NA RYNKU

1.      Założenia teorii wyboru konsumenta

2.      Podstawowe cele konsumenta. Charakterystyka preferencji.

3.      Użyteczność jako miara zadowolenia konsumenta.

-          Użyteczność całkowita i marginalna (analiza opisowa i graficzna)

-          Empiryczny charakter prawa malejącej użyteczności krańcowej.

4.      Krzywa obojętności – definicja i analiza graficznej interpretacji

5.      Podstawowe ograniczenia konsumenta.

6.      Dochody konsumenta - klasyfikacja i źródła ich pozyskiwania.

7.      Realizacja budżetu konsumenta (dochody, wydatki). Linia budżetowa

8.      Optimum konsumenta – analiza opisowa i graficzna

9.      Krzywe Engla – opisowa i graficzna analiza zależności

10.  Paradoksy w zachowaniu konsumenta – efekt demonstracji i naśladownictwa, paradoks Giffena, Veblena, efekt spekulacyjny.

 

 

VII.          PODSTAWOWE PODMIOTY W GOSPODARCE RYNKOWEJ

1.      Pojęcie i rodzaje podmiotów gospodarczych

-          Podmioty gospodarcze sfery produkcji

-          Podmioty gospodarcze sfery wymiany

-          Podmioty w sferze konsumpcji

2.      Kryteria klasyfikacji przedsiębiorstw

-          Ewolucja form organizacyjno-prawnych

-          Spółki osobowe i kapitałowe

-          Przedsiębiorstwa państwowe i komunalne, ich znaczenie i funkcje

-          Rola banków w gospodarce rynkowej

-          Giełdy: papierów wartościowych, towarowe, frachtowe.

3.      Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy.

-          Pojęcie i cele działania przedsiębiorstwa

-          Funkcje przedsiębiorstw

-          Obrót kapitału w przedsiębiorstwie. Szybkość obrotu.

4.      Finansowanie działalności przedsiębiorstwa.

-          Wewnętrzne i zewnętrzne źródła finansowania działalności                         przedsiębiorstwa,

-          Fundusze własne i obce w przedsiębiorstwie

5.      Korporacja jako specyficzny podmiot współczesnej gospodarki. Korporacja transnarodowa ( KTN )

-          Korzyści i zagrożenia działalności korporacji wielonarodowych w świecie

 

 

VIII.      PODSTAWY EKONOMICZNYCH ZACHOWAŃ PRODUCENTA

1.      Ogólna charakterystyka teorii produkcji

-          Funkcja produkcji

-          Krzywa produktu całkowitego

-          Krzywa produktu przeciętnego i marginalnego

2.      Stałe i zmienne czynniki produkcji

3.      Krótki i długi okres czasu

4.      Prawo malejących przychodów  produkcji w krótkim okresie – pojęcie, obliczenia, graficzna interpretacja.

5.      Skala prowadzenia działalności

-          Rosnące, stałe i malejące efekty skali

6.      Lokalizacja prowadzenia działalności

7.      ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin