Wykładowca:
Rodzaj zajęć:
Wykład
Ekonomię studiuje się oraz naucza w różnym zakresie, najszerzej na kierunkach ekonomicznych i zarządzania studiów dziennych. Zakres godzinowy wykładów na nie pozwala w pełni zaprezentować problematyki, więc do wielu zagadnień podawane są tylko tezy a studenci w ramach pracy samodzielnej mają za zadanie opracować materiał.
Celem przedmiotu – mikroekonomii, jest zaznajomienie studentów z zagadnieniami ekonomii odnoszącymi się do mikroskali. Na wstępie słuchacze zapoznawani są z elementarnymi kategoriami ekonomicznymi, takimi jak: rzadkość, potrzeby, koszt alternatywny, użyteczność, rynek, pieniądz, cena, równowaga itd.. Następnie przedmiot ma za zadanie zapoznać studentów z podstawowymi regułami cenowego mechanizmu rynkowego oraz jego ograniczeniami, zachowaniami strony popytu oraz podaży na rynku konkurencji doskonałej oraz przy ingerencji państwa. Mikroekonomia zajmuje się również badaniem oraz analizą działań jak i procesów gospodarczych zachodzących u poszczególnych uczestników rynku, czyli w gospodarstwie domowym – u konsumenta, u różnorodnych producentów, firm i instytucji rządowych w różnych strukturach rynku. Przy analizie mikroekonomicznej zapoznaje się również studentów z zagadnieniami rynków czynników wytwórczych: ziemi, pracy i kapitału.
Metody nauczania:
Wykłady z przedmiotu mikroekonomia odbywają się w formie ustnego przekazu najważniejszych zagadnień z danego tematu. Studenci otrzymują zakres tematyczny poruszanych na poszczególnych spotkaniach zagadnień i w ramach pracy samodzielnej, w oparciu o zalecaną literaturę podstawową i uzupełniającą przedmiotu, mają za zadanie przygotować się do zajęć. Dla zobrazowania poruszanych treści teoretycznych zalecane są i praktykowane na zajęciach ćwiczeniowych - różnorodne zadania z poszczególnych tematów służące utrwaleniu poruszanych treści i sprawdzeniu nabytej wiedzy, jak również rozwijaniu umiejętności myślenia ekonomicznego.
Forma, warunki zaliczenia:
Po semestralnym kursie wykładów z przedmiotu sprawdzana jest nabyta przez studentów wiedza na egzaminie, który ma formę pisemną. Składa się z testu wielokrotnego wyboru, testu prawda/fałsz i części opisowej (samodzielnego rozwiązania problemu).
Pomoce naukowe:
Treść zajęć wzbogacona jest foliami, przeźroczami, planszami i schematami wykonanymi dla lepszego, bardziej usystematyzowanego zrozumienia treści.
Treść przedmiotu (program nauczania):
I. EKONOMIA JAKO DYSCYPLINA NAUKOWA
1. Geneza ekonomii jako nauki.
2. Definicje ekonomii – różne interpretacje, mikro -, makroekonomia
3. Zakres badania ekonomii.
4. Funkcje ekonomii
5. Różnica między ekonomią pozytywną a normatywną
6. Syntetyczna charakterystyka podstawowych kierunków myśli ekonomicznej – rozwój poglądów na przedmiot badań ekonomii. Wiodące współczesne szkoły ekonomii.
7. Miejsce ekonomii wśród innych nauk ekonomicznych i społecznych. System nauk ekonomicznych. Nauki współpracujące z ekonomią.
8. Kategorie, prawa, teorie i modele ekonomiczne
- Charakter praw ekonomicznych.
II. PODSTAWOWE PROBLEMY EKONOMICZNE
1. Rzadkość zasobów ekonomicznych - definicja i charakterystyka zjawiska
2. Potrzeba jako motyw działania człowiek. Rodzaje potrzeb. Cechy potrzeb.
3. Dobra i zasoby wolne i gospodarcze.
4. Alokacja rzadkich zasobów.
5. Koszty i korzyści wynikające z rzadkości i alokacji
- Koszty alternatywne a koszty rzeczywiste.
- Koszt jawny a koszt ukryty.
- Granica możliwości produkcyjnych – pojęcie krzywej i analiza kształtu tej krzywej. Zastosowanie krzywej możliwości produkcyjnych.
- Decyzje co do alokacji zasobów w czasie (wybór konsumpcja - inwestycja).
6. Racjonalność – podstawą działania w świecie ograniczonych zasobów
- Racjonalność rzeczywista i proceduralna.
- Zasady racjonalnego gospodarowania.
- Rachunek ekonomiczny.
7. Zasady racjonalnego gospodarowania. Celowość a racjonalność.
1. Geneza i charakterystyka gospodarki rynkowej
2. Rodzaje gospodarki rynkowej
3. Rynek jako podstawowa kategoria gospodarki rynkowej – powstanie rynku, różne formy wymiany, klasyfikacje rynków, podstawowe formy rynku.
5. Gospodarka zamknięta, gospodarka otwarta – istota problemu, podstawy wyboru.
1. Pieniądz – pojęcie, ewolucja, istota
- Funkcje pieniądza
2. Cena - rodzaje (absolutna, relatywna), funkcje, mechanizmy powstawania cen
3. Towar - pojęcie, wartości towar
- Fetyszyzm towarowo-pieniężny.
4. Podaż – definicja, cenowe i poza cenowe czynniki warunkujące kształtowanie się podaży
5. Popyt – definicja, rodzaje, czynniki warunkujące kształtowanie się popytu
1. Prawo popytu
- Definicja, interpretacja
- Analiza graficzna
2. Prawo podaży
- Definicja, interpretacja.
3. Cena równowagi rynkowej. Interpretacja opisowa i graficzna problemu.
4. Stan równowagi i nierównowagi na rynku
- Nadwyżka, niedobór.
- Model „pajęczyny”.
- Zagadnienie cen minimalnych i maksymalnych.
1. Założenia teorii wyboru konsumenta
2. Podstawowe cele konsumenta. Charakterystyka preferencji.
3. Użyteczność jako miara zadowolenia konsumenta.
- Użyteczność całkowita i marginalna (analiza opisowa i graficzna)
- Empiryczny charakter prawa malejącej użyteczności krańcowej.
4. Krzywa obojętności – definicja i analiza graficznej interpretacji
5. Podstawowe ograniczenia konsumenta.
6. Dochody konsumenta - klasyfikacja i źródła ich pozyskiwania.
7. Realizacja budżetu konsumenta (dochody, wydatki). Linia budżetowa
8. Optimum konsumenta – analiza opisowa i graficzna
10. Paradoksy w zachowaniu konsumenta – efekt demonstracji i naśladownictwa, paradoks Giffena, Veblena, efekt spekulacyjny.
1. Pojęcie i rodzaje podmiotów gospodarczych
- Podmioty gospodarcze sfery produkcji
- Podmioty gospodarcze sfery wymiany
- Podmioty w sferze konsumpcji
2. Kryteria klasyfikacji przedsiębiorstw
- Ewolucja form organizacyjno-prawnych
- Spółki osobowe i kapitałowe
- Przedsiębiorstwa państwowe i komunalne, ich znaczenie i funkcje
- Rola banków w gospodarce rynkowej
- Giełdy: papierów wartościowych, towarowe, frachtowe.
3. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy.
- Pojęcie i cele działania przedsiębiorstwa
- Funkcje przedsiębiorstw
- Obrót kapitału w przedsiębiorstwie. Szybkość obrotu.
4. Finansowanie działalności przedsiębiorstwa.
- Wewnętrzne i zewnętrzne źródła finansowania działalności przedsiębiorstwa,
- Fundusze własne i obce w przedsiębiorstwie
5. Korporacja jako specyficzny podmiot współczesnej gospodarki. Korporacja transnarodowa ( KTN )
- Korzyści i zagrożenia działalności korporacji wielonarodowych w świecie
1. Ogólna charakterystyka teorii produkcji
- Funkcja produkcji
- Krzywa produktu całkowitego
- Krzywa produktu przeciętnego i marginalnego
2. Stałe i zmienne czynniki produkcji
3. Krótki i długi okres czasu
4. Prawo malejących przychodów produkcji w krótkim okresie – pojęcie, obliczenia, graficzna interpretacja.
5. Skala prowadzenia działalności
- Rosnące, stałe i malejące efekty skali
6. Lokalizacja prowadzenia działalności
7. ...
lukkar84