Ryzyko zawodowe w środowisku pracy
1. CZYNNIKI NIEBEZPIECZNE, SZKODLIWE I UCIĄŻLIWYCH WYSTĘPUJĄCE W PROCESACH PRACY.
1.1. Podział czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych.
Czynniki występujące w procesach pracy można podzielić na dwie podstawowe grupy: czynniki niebezpieczne (urazowe), czynniki szkodliwe i uciążliwe.
1.1.1. Czynniki niebezpieczne (urazowe)
Czynniki niebezpieczne (urazowe), które działając na człowieka mogą spowodować uraz (wypadek przy pracy). Można tutaj rozróżnić kilka podstawowych grup tych czynników:
Ø zagrożenia elementami ruchomymi i luźnymi,
Ø zagrożenia elementami ostrymi i wystającymi,
Ø zagrożenia związane z przemieszczaniem się ludzi, przemieszcza-niem materiałów i ich magazynowaniem,
Ø zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym,
Ø zagrożenie poparzeniem,
Ø zagrożenie pożarem lub/i wybuchem.
Wymienione wyżej zagrożenia należą do czynników fizycznych działających przeważnie na pracownika w sposób nagły.
1.1.2. Czynniki szkodliwe i uciążliwe
Czynniki szkodliwe i uciążliwe działające na pracownika przez okres dłuższy mogą spowodować obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej pracownika (np. obniżenie wydajności pracy), czy zmiany w stanie zdrowia, powodując w ostateczności choroby zawodowe.
Czynniki te dzielimy na 4 podstawowe grupy:
Þ Czynniki fizyczne
- hałas ustalony i nie ustalony, hałas infradźwiękowy, hałas ultradźwiękowy,
- drgania mechaniczne (wibracja ogólna i oddziałująca na organizm człowieka przez kończyny górne),
- mikroklimat zimny i gorący,
- promieniowanie optyczne (widzialne, podczerwone i ultrafioletowe),
- promieniowanie jonizujące,
- promieniowanie laserowe,
- pole i promieniowanie elektromagnetyczne (niskiej i wysokiej częstotliwości),
- prąd elektryczny i pole elektrostatyczne,
- aerozole - pyły przemysłowe,
- obniżone i podwyższone ciśnienie.
Þ Czynniki chemiczne
W zależności od rodzajów działania na organizm człowieka, dzielimy je na:
- substancje toksyczne,
- substancje drażniące,
- substancje uczulające,
- substancje rakotwórcze,
- substancje mutagenne,
- substancje upośledzające funkcje rozrodcze.
W zależności od drogi działania na organizm człowieka przez:
- drogi oddechowe,
- skórę i błony śluzowe,
- przewód pokarmowy.
Þ Czynniki biologiczne
- mikroorganizmy roślinne i zwierzęce (bakterie, wirusy, riketsje, grzyby, pierwotniaki) i wytwarzane przez nie toksyny i alergeny,
- makroorganizmy roślinne i zwierzęce.
Þ Czynniki psychofizyczne
- obciążenie fizyczne (statyczne i dynamiczne),
- obciążenie psychonerwowe.
Podział ten nie jest oczywiście „ostry”, ponieważ mogą występować czynniki szkodliwe, zaliczone np. do grupy czynników chemicznych, ale ich działanie może być nagłe i powodować wypadek przy pracy (np. trucizny zaliczone do substancji toksycznych).
1.2. Ogólne zasady oraz metody likwidacji lub ograniczenia wpływu niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych czynników występujących w procesach pracy.
Likwidacja lub ograniczenie oddziaływania czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych na pracownika powinno być podstawową zasady pracy służby bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy.
Każdy z tych czynników powinien być analizowany pod kątem oddziaływania na człowieka i możliwości jego eliminacji lub ograniczenia.
Do podstawowych zasad likwidacji lub ograniczenia wpływu tych czynników na pracownika zaliczamy:
Þ Eliminacja źródeł niebezpiecznych i szkodliwych czynników
Þ Ograniczenie oddziaływania tych czynników poprzez odsunięcie człowieka z obszaru ich oddziaływania.
Þ Ograniczenie oddziaływania na człowieka czynników niebezpiecznych i szkodliwych poprzez osłonięci strefy narażenia.
Þ Ograniczenie wpływu tych czynników poprzez zastosowanie ochron osobistych.
Þ Ograniczenie zagrożenia człowieka czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi przez dobór pracowników, właściwa organizację pracy oraz oddziaływanie na bezpieczne zachowanie pracowników.
1.2.1. Eliminacja źródeł niebezpiecznych i szkodliwych czynników.
Realizowana jest to przez:
Ø dobór nieszkodliwych surowców (lub zastępowanie bardziej szkodliwych mniej szkodliwymi surowcami), półfabrykantów i innych materiałów stosowanych w procesach technologicznych,
Ø dobór procesów technologicznych oraz maszyn i urządzeń nie stwarzających zagrożeń czynnikami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi,
Ø unieszkodliwianie odpadów.
1.2.2. Ograniczenie oddziaływania tych czynników poprzez odsunięcie człowieka z obszaru ich oddziaływania.
Realizowane jest to poprzez:
Ø zastąpienie człowieka przez roboty,
Ø mechanizację, automatyzację (zdalne sterowanie i obserwowanie procesu),
Ø optymalne rozmieszczenie lub wydzielenie uciążliwych urządzeń,
Ø zapewnienie właściwego transportu surowców, półfabrykantów, wyrobów oraz odpadów eliminujących zagrożenia fizyczne, chemiczne i biologiczne,
Ø stosowanie sygnalizatorów stanów niebezpiecznych lub uniemożliwienie wejścia człowieka w strefę zagrożenia.
1.2.3. Ograniczenie oddziaływania na człowieka czynników niebezpie-cznych i szkodliwych poprzez osłonięcie strefy narażenia.
Ø stosowanie odpowiednich kubatur budynków czy pomieszczeń, stosowanie środków ochrony przed przenikaniem emitowanych czynników (np. zabezpieczenie przed przenikaniem różnych postaci promieniowania, stosowanie materiałów dźwiękoizolacyjnych itp.),
Ø hermetyzację procesów produkcyjnych przed wydostawaniem się w otoczenie człowieka: gazów, par cieczy, cieczy i ciał stałych (pyłów),
Ø stosowanie zbiorowych środków ochronnych w pomieszczeniach oraz na stanowiskach pracy (osłony, ekrany, obudowy, izolacje, wentylacja, klimatyzacja).
1.2.4. Ograniczenie wpływu tych czynników poprzez zastosowanie ochron osobistych.
Osiągniemy to poprzez:
Ø dobór i właściwe stosowanie ochron osobistych, w zależności od istniejących zagrożeń,
Ø odpowiednie przechowywanie i konserwację ochron osobistych,
Ø zasady przydziału ochron osobistych,
Ø stosowanie znaków nakazu stosowania ochron.
1.2.5. Ograniczenie zagrożenia człowieka czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi przez dobór pracowników, właściwą organizację pracy oraz oddziaływanie na bezpieczne zachowanie pracowników.
Bierze się tutaj pod uwagę:
Ø przestrzeganie przeciwwskazań zdrowotnych do zatrudnienia na danym stanowisku,
Ø przestrzeganie obowiązku zatrudnienia pracowników o właściwych kwalifikacjach zawodowych,
Ø dobór psychologiczny,
Ø działania organizacyjne w procesie pracy (przerwy w pracy, rotacja, skrócony czas pracy),
Ø szkolenia, system kar i nagród, wpływ kierownictwa na bezpieczne zachowanie pracowników,
Ø ostrzeganie o zagrożeniach i zakazie wykonywania pewnych czynności (sygnały bezpieczeństwa, znaki i barwy bezpieczeństwa).
2. RYZYKO ZAWODOWE
2.1. Elementy składowe ryzyka zawodowego
Zgodnie z art. 226 Kodeksu pracy pracodawca jest zobowiązany informować każdego pracownika o ryzyku zawodowym, które wiąże się z wykonywaną pracą oraz o zasadach ochrony przed zagrożeniami.
Poinformowanie pracowników o ryzyku i zasadach ochrony przed zagrożeniami powinno nastąpić w czasie szkolenia wstępnego bhp.
Za jedną z form spełnienia tego obowiązku można uznać poinformowanie pracowników o rodzajach czynników szkodliwych dla zdrowia, uciążliwych i niebezpiecznych, o poziomie (stężeniach, natężeniach) tych czynników, o wypadkach i chorobach zawodowych, a także o niezbędnych do zastosowania środkach ochrony.
Wskazanym jest, aby w ramach tego szkolenia przekazać (przypomnieć) informacje w odniesieniu do specyfiki stanowisk i zakładu pracy.
Informację powinna udostępnić osoba zajmująca się bhp.
Informacja powinna być podawana każdorazowo, jeżeli zmieni się jakikolwiek czynnik wpływający na ocenę ryzyka; mogą to być też np. przepisy.
Ryzyko zawodowe jest to prawdopodobieństwo wystąpienia niepożą-danych zdarzeń, związanych z wykonywaną pracą, powodujących straty, w szczególności wystąpienia u pracowników niekorzystnych skutków zdrowotnych w wyniku zagrożeń zawodowych występujących w środowisku pracy lub sposobu wykonywania pracy.
Powstanie określonego ryzyka na stanowisku pracy związane jest z występowaniem zagrożeń.
Sytuacją zagrażającą jest każda sytuacja, w której człowiek eksponowany jest na jeden lub więcej czynników.
Czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe będące źródłem zagrożeń to:
· czynniki fizyczne (np. hałas, promieniowanie, ciepło itd.),
· czynniki chemiczne (np. substancje toksyczne, drażniące itp.),
· czynniki biologiczne (np. mikroorganizmy),
· czynniki psychofizyczne (np. obciążenia fizyczne i nerwowo-psychiczne).
Aby ocenić poziom ryzyka przy wykonywaniu określonej pracy, konieczna jest identyfikacja czynników szkodliwych dla zdrowia i niebezpiecznych oraz ewentualnych zagrożeń, jakie powodują te czynniki.
Ryzyko definiowane jest jako kombinacja:
Ø prawdopodobieństwa wystąpienia urazu ciała, utraty zdrowia lub strat i
Ø stopnia (najwyższej dającej się przewidzieć) ciężkości możliwego urazu lub pogorszenia stanu zdrowia w sytuacji zagrażającej lub strat.
CIĘŻKOŚCI
strat, urazu lub pogorszenia stanu zdrowia
PRAWDOPO-DOBIEŃSTWA
urazu lub utraty zdrowia
jest
funkcją oraz
2.1.1. Elementy prawdopodobieństwa ryzyka
W bloku prawdopodobieństwa wystąpienia urazu ciała lub utraty zdrowia ...
svor