Likiery informacje ogólneLikiery to trunki alkoholowe, zawierające sporo cukru i odznaczające się silnym aromatem.Znane są likiery:gorzkie - korzenno ziołowe,owocowe - produkowane na nalewkach owocowych,kakaowe, kawowe i herbaciane,emulsyjne - na przykład likier jajecznyspecjalne - kminkówka, czyli Alasz, oraz Goldwasserkremy - gęste i słabsze niż poprzednie.Domowe likiery są bardzo smaczne i w niczym nie ustępują wyrobom przemysłowym.Pije się je w niewielkich (25 ml) kieliszkach.Likiery pije się po posiłku, na deser, do kawy oraz dla przyjemności smakowej.Trunki te służą także do aromatyzowania lodów, kremów tortow i innych deserów, a takie do napojów mieszanych, koktajlów i "long-drinków".Temperatura podawania likierów jest zróżnicowana, zależy od gatunku.Na przykład, schładzane do temperatury 8-10st.C powinny być: "Advocat", likier anyżowy, "Creme de menthe", likiery cytrusowe, "Irish Mist", likiery kakaowe, kminkowe itd.W temperaturze 10-12st.C podawać należy likiery gorzkie, korzenne i ziołowe.Temperatura 12-14st.C jest najwłaściwsza dla likierów czekoladowych, kakaowych, migdałowych, owocowych, orzechowych itd., a także kremów, czyli likierów o gęstej konsystencji i bardzo słodkich.Likiery bywają kolorowe i bezbarwne.Pierwsze sporządza się przez macerację (nalew na owoce i substancje pochodzenia roślinnego) lub perkolację (tak zwana maceracja obiegowa, polegająca na ciągłym ruchu spirytusu, który wielokrotnie przenika warstwy surowca).Likiery można oczywiście przyrządzać przez kombinację tych dwóch metod.Likiery bezbarwne sporządza się z nalewów destylowanych, z których odpędza się alkohol z substancjami aromatycznymi, pochodzącymi z surowca.Warto wiedzieć, iż niektóre szlachetne likiery ziołowe dojrzewają w beczkach przez wiele lat.
motylek1701