opracowania egzamin semstr II.docx

(16 KB) Pobierz

1.      Omów budowę i działanie emulgatorów.

Emulgator to substancja powierzchniowo czynna, która obniża napięcie powierzchniowe na granicy nie mieszających się cieczy.

 

Część hydrofilowa                                        część hydrofobowa

(Lubiąca wodę)                                              (nielubiąca wody)

Liofobowa                                                      lipofilowa

(Nielubiąca tłuszczów)                                    (lubiąca  tłuszcz)

Część hydrofilowa w cząsteczkach związków najczęściej są to grupy hydroksylowe OH, karboksylowe COOH, aminowe RH2, sulfonowe SO3, estrowe i inne.

Część lipofilową są najczęściej długie lub łamane przez I, węglowodanowe.

Obniżenie napięcia powierzchniowego jest wynikiem takiego ustawienia cząsteczek emulgatorów w międzyfazie, w którym grupy hydrofilowe kierują się w stronę fazy wodnej a fragmenty lipofilowe ustawiają się w stronę fazy olejowej.

 

 

Emulgatory lepiej rozpuszczalne w tłuszczach stosowane są do emulsji typu woda-olej.

Emulgatory lepiej rozpuszczalne w wodzie stosowane są do emulsji typu olej-woda.

Emulgatory to substancje, które tworzą  monomukelarne warstewki na powierzchni emulgowanych cieczy, których cząsteczki mają zdolność orientowania się czy ustawiania.

 

2.      Co to jest emulsja?

Układ dyspersyjny dwóch nie mieszających lub słabo mieszających się ze sobą cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej pod postacią kropelek.

3.      Wymień i omów rodzaje emulsji.

Emulsje kosmetyczne są wodnoolejowymi emulsjami, w ich skład wchodzi faza wodna i faza olejowa.

Faza wodna to woda oraz substancje rozpuszczalne w wodzie np. etanol, gliceryna.

Faza olejowa to nierozpuszczalna w wodzie, ale rozpuszczalna w tłuszczach np. oleje mineralne, roślinne, zwierzęce.

O/W                                  W/O

 

 

O/W/O                                          W/O/W

4.      Wymień rodzaje i podaj przykłady emulgatorów.

a.       Emulgatory anionowe – mydła, oleinian magnezu, alkoisiarczany, alkilosulfoniany

b.      Emulgatory kationowe – chlorek, bromek benzalkoinowy

c.       Emulgatory amfoteryczne – lecytyna, żelatyna, kazeina

d.      Emulgatory niejonowe – alkohol cetostearylowy, cholesterol, euceryt, olbrot, lanolina SPAN,  TWeen, PEG

e.       Emulgatory koloidalne – guma arabska, pektyny, alginiany.

 

5.      Podaj na dowolnym przykładzie sposób otrzymywania emulsji.

 

6.      Wymień rodzaje i podaj przyczyny niestabilności emulsji.

a.       Kremowanie lub śmietankowanie – polega na nierównomiernym rozmieszczeniu kropel fazy rozproszonej w układzie emulsyjnym, np.: zbieranie się śmietany na powierzchni mleka, w której stężenie kropel tłuszczu jest dużo większe niż w pozostałej objętości mleka.

b.      Inwersja faz – polega na zmianie typu emulsji o/W na W/O lub odwrotnie. Głównymi czynnikami powodującymi te zmiany są: rodzaj i ilość SPC ( środek powierzchniowo czynny), zmiana temperatury, zbyt wysokie stężenie fazy wewnętrznej.

c.       Rozkład emulsji (łamanie) –pierwszymi objawami rozkładu emulsji jest: flokulacja- polega na zlepianiu się kropel i tworzeniu przez nie trwałych agregatów. Koalescencja – polega na zlewaniu się pojedynczych kropel w coraz większe, co w końcowym etapie prowadzi do wydzielenia się fazy wewnętrznej, czyli całkowitego rozbicia emulsji.

 

7.      Podaj wzór i definicję stężenia procentowego.

Stężenie procentowe określa liczbę gramów substancji rozpuszczalnej w 100 g roztworu.

Roztwór składa się z substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika.

 

Cp –stężenie procentowe

Ms =masa substancji

Mr – masa roztworu

Mv – MS + m roztworu

Mrozp – masa rozpuszczalnika

 

8.      W jaki sposób można rozcieńczyć roztwór?

- dodać rozpuszczalnik

- odjąć substancję rozpuszczalną

- zmieszać z roztworem o niższym stężeniu

 

9.      W jaki sposób można zatężyć roztwór/

- dodać substancję rozpuszczalną

- dodać rozpuszczalnik

- zmieszać z roztworem o wyższym stężeniu

10.  Wymień rodzaje wyrobów perfumeryjnych.

  - roztwory wodno – alkoholowe

- olejowe – czyste olejki (różane)

- stałe w formie kremów, wosków.

11.  Wymień i krótko scharakteryzuj naturalne substancje zapachowe pochodzenia roślinnego.

Są to naturalne substancje zapachowe zwane też olejkami eterycznymi, są to wonne mieszaniny organicznych związków chemicznych zawartych w roślinach, lub w ich częściach np. kwiaty, owoce, korzenie, liście , nasiona.

·         Olejki eteryczne , organiczne związki chemiczne – terpeny, ketony, aldehydy, alkohole, kwasy karboksylowe, etery, estry i inne związki organiczne

·         Żywice – styraks

·         Balsamy – balsam toluański

 

12.  Wymień i krótko scharakteryzuj naturalne substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego.

Piżmo – z jelenia (muskon, egzalton – syntetyczne)

Ambra – z kaszalota (ambreina, ambrosan – syntetyczne)

Kastorem – z bobra (strój bobrowy)

Cywet – z wydzieliny gruczołów  drapieżnika (cybeton – syntetyczne)

13.  Podaj przykłady syntetycznych  substancji zapachowych.

Wanilina – wanilia

Kumaryna – siano

Cytral – zapach cytryny

Eugenol – goździki

Jonon – fiołki

Nerol – konwalia, dzika róża

Aldehyd anyżowy –anyżek

Benzyna alkoholu – jaśmin

14.  Do czego służy fiksator zapachu? Podaj fiksatory stosowane do produkcji perfum.

Fiksatom zapachu to utrwalacz zapachu. Do fiksatorów nalezą substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego oraz ich odpowiedniki syntetyczne np. cywet,

Przechowywanie: niska temperatura, aluminiowe puszki, bez światła.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin