7.Witaminy.pdf

(59 KB) Pobierz
12963677 UNPDF
Witaminy
Należą do podstawowych związków organicznych
wpływających na regulację procesów życiowych
organizmu ludzkiego.
Żyjący w latach 1884–1964 polski biochemik
Kazimierz Funk swoimi pracami przyczynił się do
odkrycia w 1912 r. witaminy B 1 przeciwko chorobie
beri–beri. Witaminę tę ze względu na charakter
zasadowy nazwał aminą , a następnie dodał z łaciny
słowo vita = życie i tak powstała nazwa vita + amina
= witamina .
Większość witamin jest egzogenna, czyli nie są
systezowane przez organizm i muszą być dostarczone z
pokarmem. Tylko niektóre są wytwarzane przez
organizm ludzki, m.in. A, D, K.
Niedobory witamin w pożywieniu mogą spowodować
wiele zmian chorobowych nazywanych awitaminozami
(np. gnilec (czyli szkorbut), krzywica, beri–beri,
pelagra). Schorzenia lub objawy niedoboru witamin w
mniejszym stopniu noszą nazwę hipowitaminozy ,
natomiast przedawkowanie witamin w organizmie to –
hiperwitaminoza . Hiperwitaminoza występuje częściej
w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, bo
te nie są łatwo wydalane z organizmu. Natomiast
witaminy rozpuszczalne w wodzie spożyte w nadmiarze
mogą łatwiej być wydalone z moczem. Witaminy
rozpuszczalne w wodzie muszą być przyjmowane
systematycznie, jako że organizm nie ma możliwości
gromadzenia ich na zapas.
Witaminy nie są materiałem budulcowym ani
energetycznym – spełniają na ogół rolę katalizatorów
biologicznych. Najważniejszą z witamin jest witamina C,
gdyż w organizmie jest najbardziej aktywna, wskazuje
na to też jej największe rozpowszechnienie w
przyrodzie (głównie w roślinach).
Wcześniej do witamin zaliczano – niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrocie NNKT) tzw.
witamina F, także flawonoidy, określane mianem
witaminy P. Pamiętajmy, że działaniem fizjologicznym
określonej witaminy odznacza się w wielu przypadkach
kilka związków, np. witaminą PP jest kwas nikotynowy i
amid tego kwasu, witaminą B 6 – pirydoksyna,
pirydoksal i pirydoksamina, witaminą C – kwas
askorbinowy i kwas dehydroaskorbinowy. Nazwy
witamin stosuje się ze względu na ich budowę
chemiczną, a nie na kolejną literę alfabetu. Klasycznego
podziału witamin dokonano ze względu na ich
rozpuszczalność i podzielono je na rozpuszczalne w
wodzie i w tłuszczach.
Podział witamin
Rozpuszczalne
w tłuszczach
A - retinol, akseroftol
D - kalcyferol
E - tokoferol
K - filochinon, witamina koagulacyjna,
alfa i beta karoten - prowitamina witaminy A
F - kwas linolowy lub α - linolenowy
w wodzie
witaminy grupy B
12963677.003.png 12963677.004.png
B 1 - timina, aneuryna
B 2 - ryboflawina, laktoflawina
B 3 - PP - niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid
B 4 - kwas foliowy - kwas pteroiloglutaminowy,
(PTG) - zwany witaminą M lub Bc, folacyna,
B 5 - kwas pantotenowy, pantenol, pantotentan
B 6 - pirydoksyna, adermina, pirydoksal, pirydoksamina
B 7 - H - biotyna
B 8 - cholina
B 9 - inozytol
B 10 - kwas p-aminobenzoesowy - (PABA)
B 12 - kobalamina, cyjanokobalamina
B 15 - kwas pangamowy
inne
C - kwas askorbinowy, kwas dehydroaskorbinowy
P - (biflawonoidy) citrin, hesperydyna, rutyna
Dzienne zapotrzebowanie człowieka
na witaminy (w przybliżeniu)
Symbo
l
Nazwa
Prawdopodobne
zapotrzebowanie dzienne
w mg
A akseroftol
5000 j.m. (jednostek
mysich)
0,7 - 1,2
B 1 tiamina
1,5 - 2,0
sportowcy 6 - 8
B 2 ryboflawina
2,0 - 3,0
B 6 pirydoksyna
1.5 - 2,5
B 12 cyjanokobalamina
0,001 - 0,002
C kwas
askorbinowy
70 - 100
12963677.005.png 12963677.006.png
D kalcyferol
400 - 600 j.m.
młodzież do 2000 j.m.
E tokoferole
10 - 30
H biotyna
0,3 - 0,5
PP(B 3 ) niacyna
15 - 25
B 4 kwas foliowy
0,1 - 0,2
kwas
pantotenowy
1 - 2
cholina
ok. 2
Witamina A – odpowiada za widzenie i wzrost
organizmu, czynność wydzielniczą gruczołów łojowych i
potowych. Warunkuje prawidłowy stan nabłonków skóry
i śluzówek dróg oddechowych, pokarmowych,
moczowych oraz gruczołów wewnętrznego wydzielania.
Jest ważna dla syntezy wielu hormonów. Występuje w
produktach pochodzenia zwierzęcego, najwięcej jest jej
w wątrobie, maśle, serach, mleku, jajach. W roślinach
występuje tylko tzw. prowitamina A – karoten, która w
przewodzie pokarmowym przetwarzana jest na
witaminę właściwą. Najwięcej jest jej w warzywach
(marchew, pomidory, szpinak, sałata, nać pietruszki
itp.). Jest mało wrażliwa na gotowanie, zamrażanie i
pasteryzowanie. Bardzo wrażliwa na utlenianie –
zawierające ją produkty nie powinny być wystawiane na
działanie powietrza, światła oraz nie powinny być silnie
przysmażane. Jej niedobór prowadzi do zmniejszenia
odporności na infekcje nosa i gardła, oskrzeli, powoduje
choroby oczu (kurza ślepota, kseroftalmia,
hemerolopia), zaburzenia działania wątroby i przemiany
cholesterolu.
12963677.001.png 12963677.002.png
Witamina B 1 – niezbędna w procesie przemiany
węglowodanów (im więcej się ich spożywa, tym więcej
trzeba tej witaminy), konieczna do prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego. Większych ilości
potrzebują dzieci w okresie wzrostu, zwłaszcza te, które
jedzą dużo węglowodanów, szczególnie ważna dla ludzi
pracujących umysłowo. Łatwo ulega rozkładowi przy
gotowaniu i przechowywaniu. W razie jej niedoboru
następuje upośledzenie pracy układu nerwowego oraz
zaburzenia przemian tłuszczów i cholesterolu. Znaczny
niedobór u dzieci powoduje wymioty, apatię, brak
łaknienia i bladość. Jej brak lub niedobór powoduje
rozdrażnienie, bezsenność, porażenie mięśni
szkieletowych, bolesne zapalenie nerwów, obrzęki,
niewydolność krążenia i chorobę beri-beri.
Witamina B 2 – jest niezbędna do prawidłowego
funkcjonowania narządu wzroku. Bierze udział w
procesach utleniania i redukcji, poprawia przemianę
materii, reguluje czynności układu nerwowego i
gruczołów wydzielniczych żołądka. Katalizuje reakcje
oddychania komórkowego i jest regulatorem poziomu
cukru i azotu. Odpowiada za stan skóry i błon
śluzowych. Jest odporna na utlenianie i działanie
wysokiej temperatury. Wrażliwa na działanie słońca
(światła w ogóle). Bogate w nią produkty powinny być
przechowywane w nieprzeźroczystych pojemnikach i
gotowane pod przykryciem. Niedobór powoduje pękanie
kącików ust (zajady), zaczerwienienie, obrzmienie i
łuszczenie warg, przekrwienie oczu, ostry ból oczu,
osłabienie wzroku, światłowstręt, nadmiene łzawienie,
zapalenie błony śluzowej jamy ustnej.
Witamina B 6 – bierze udział w przemianie
węglowodanów, białka, tłuszczów i w procesach
Zgłoś jeśli naruszono regulamin