7.Witaminy.pdf
(
59 KB
)
Pobierz
12963677 UNPDF
Witaminy
Należą do podstawowych związków organicznych
wpływających na regulację procesów życiowych
organizmu ludzkiego.
Żyjący w latach 1884–1964 polski
biochemik
Kazimierz Funk
swoimi pracami przyczynił się do
odkrycia w 1912 r. witaminy B
1
przeciwko chorobie
beri–beri. Witaminę tę ze względu na charakter
zasadowy nazwał
aminą
, a następnie dodał z łaciny
słowo
vita
= życie i tak powstała nazwa
vita + amina
= witamina
.
Większość witamin jest egzogenna, czyli nie są
systezowane przez organizm i muszą być dostarczone z
pokarmem. Tylko niektóre są wytwarzane przez
organizm ludzki, m.in. A, D, K.
Niedobory witamin w pożywieniu mogą spowodować
wiele zmian chorobowych nazywanych awitaminozami
(np. gnilec (czyli szkorbut), krzywica, beri–beri,
pelagra). Schorzenia lub objawy niedoboru witamin w
mniejszym stopniu noszą nazwę
hipowitaminozy
,
natomiast przedawkowanie witamin w organizmie to –
hiperwitaminoza
. Hiperwitaminoza występuje częściej
w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, bo
te nie są łatwo wydalane z organizmu. Natomiast
witaminy rozpuszczalne w wodzie spożyte w nadmiarze
mogą łatwiej być wydalone z moczem. Witaminy
rozpuszczalne w wodzie muszą być przyjmowane
systematycznie, jako że organizm nie ma możliwości
gromadzenia ich na zapas.
Witaminy nie są materiałem budulcowym ani
energetycznym – spełniają na ogół rolę katalizatorów
biologicznych. Najważniejszą z witamin jest witamina C,
gdyż w organizmie jest najbardziej aktywna, wskazuje
na to też jej największe rozpowszechnienie w
przyrodzie (głównie w roślinach).
Wcześniej do witamin zaliczano – niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrocie NNKT) tzw.
witamina F, także flawonoidy, określane mianem
witaminy P. Pamiętajmy, że działaniem fizjologicznym
określonej witaminy odznacza się w wielu przypadkach
kilka związków, np. witaminą PP jest kwas nikotynowy i
amid tego kwasu, witaminą B
6
– pirydoksyna,
pirydoksal i pirydoksamina, witaminą C – kwas
askorbinowy i kwas dehydroaskorbinowy. Nazwy
witamin stosuje się ze względu na ich budowę
chemiczną, a nie na kolejną literę alfabetu. Klasycznego
podziału witamin dokonano ze względu na ich
rozpuszczalność i podzielono je na rozpuszczalne w
wodzie i w tłuszczach.
Podział witamin
Rozpuszczalne
w tłuszczach
A - retinol, akseroftol
D - kalcyferol
E - tokoferol
K - filochinon, witamina koagulacyjna,
alfa i beta karoten - prowitamina witaminy A
F - kwas linolowy lub α - linolenowy
w wodzie
witaminy grupy B
B
1
- timina, aneuryna
B
2
- ryboflawina, laktoflawina
B
3
- PP - niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid
B
4
- kwas foliowy - kwas pteroiloglutaminowy,
(PTG) - zwany witaminą M lub Bc, folacyna,
B
5
- kwas pantotenowy, pantenol, pantotentan
B
6
- pirydoksyna, adermina, pirydoksal, pirydoksamina
B
7
- H - biotyna
B
8
- cholina
B
9
- inozytol
B
10
- kwas p-aminobenzoesowy - (PABA)
B
12
- kobalamina, cyjanokobalamina
B
15
- kwas pangamowy
inne
C - kwas askorbinowy, kwas dehydroaskorbinowy
P - (biflawonoidy) citrin, hesperydyna, rutyna
Dzienne zapotrzebowanie człowieka
na witaminy (w przybliżeniu)
Symbo
l
Nazwa
Prawdopodobne
zapotrzebowanie dzienne
w mg
A akseroftol
5000 j.m. (jednostek
mysich)
0,7 - 1,2
B
1
tiamina
1,5 - 2,0
sportowcy 6 - 8
B
2
ryboflawina
2,0 - 3,0
B
6
pirydoksyna
1.5 - 2,5
B
12
cyjanokobalamina
0,001 - 0,002
C kwas
askorbinowy
70 - 100
D kalcyferol
400 - 600 j.m.
młodzież do 2000 j.m.
E
tokoferole
10 - 30
H
biotyna
0,3 - 0,5
PP(B
3
)
niacyna
15 - 25
B
4
kwas foliowy
0,1 - 0,2
kwas
pantotenowy
1 - 2
cholina
ok. 2
Witamina A
– odpowiada za widzenie i wzrost
organizmu, czynność wydzielniczą gruczołów łojowych i
potowych. Warunkuje prawidłowy stan nabłonków skóry
i śluzówek dróg oddechowych, pokarmowych,
moczowych oraz gruczołów wewnętrznego wydzielania.
Jest ważna dla syntezy wielu hormonów. Występuje w
produktach pochodzenia zwierzęcego, najwięcej jest jej
w wątrobie, maśle, serach, mleku, jajach. W roślinach
występuje tylko tzw. prowitamina A – karoten, która w
przewodzie pokarmowym przetwarzana jest na
witaminę właściwą. Najwięcej jest jej w warzywach
(marchew, pomidory, szpinak, sałata, nać pietruszki
itp.). Jest mało wrażliwa na gotowanie, zamrażanie i
pasteryzowanie. Bardzo wrażliwa na utlenianie –
zawierające ją produkty nie powinny być wystawiane na
działanie powietrza, światła oraz nie powinny być silnie
przysmażane. Jej niedobór prowadzi do zmniejszenia
odporności na infekcje nosa i gardła, oskrzeli, powoduje
choroby oczu (kurza ślepota, kseroftalmia,
hemerolopia), zaburzenia działania wątroby i przemiany
cholesterolu.
Witamina B
1
– niezbędna w procesie przemiany
węglowodanów (im więcej się ich spożywa, tym więcej
trzeba tej witaminy), konieczna do prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego. Większych ilości
potrzebują dzieci w okresie wzrostu, zwłaszcza te, które
jedzą dużo węglowodanów, szczególnie ważna dla ludzi
pracujących umysłowo. Łatwo ulega rozkładowi przy
gotowaniu i przechowywaniu. W razie jej niedoboru
następuje upośledzenie pracy układu nerwowego oraz
zaburzenia przemian tłuszczów i cholesterolu. Znaczny
niedobór u dzieci powoduje wymioty, apatię, brak
łaknienia i bladość. Jej brak lub niedobór powoduje
rozdrażnienie, bezsenność, porażenie mięśni
szkieletowych, bolesne zapalenie nerwów, obrzęki,
niewydolność krążenia i chorobę beri-beri.
Witamina B
2
– jest niezbędna do prawidłowego
funkcjonowania narządu wzroku. Bierze udział w
procesach utleniania i redukcji, poprawia przemianę
materii, reguluje czynności układu nerwowego i
gruczołów wydzielniczych żołądka. Katalizuje reakcje
oddychania komórkowego i jest regulatorem poziomu
cukru i azotu. Odpowiada za stan skóry i błon
śluzowych. Jest odporna na utlenianie i działanie
wysokiej temperatury. Wrażliwa na działanie słońca
(światła w ogóle). Bogate w nią produkty powinny być
przechowywane w nieprzeźroczystych pojemnikach i
gotowane pod przykryciem. Niedobór powoduje pękanie
kącików ust (zajady), zaczerwienienie, obrzmienie i
łuszczenie warg, przekrwienie oczu, ostry ból oczu,
osłabienie wzroku, światłowstręt, nadmiene łzawienie,
zapalenie błony śluzowej jamy ustnej.
Witamina B
6
– bierze udział w przemianie
węglowodanów, białka, tłuszczów i w procesach
Plik z chomika:
Adza1987
Inne pliki z tego folderu:
Jagodziński Wacław - Silniki Wiatrowe [meds].pdf
(101604 KB)
Descartes - Rozprawa o metodzie.PDF
(10444 KB)
Kartezjusz_rozprawa_o_metodzie.doc
(242 KB)
Tillich Paul, Męstwo bycia.pdf
(839 KB)
Bersini Francesco - Mądrość Ewangelii.pdf
(1603 KB)
Inne foldery tego chomika:
★★ TOP 100 NAJLEPSZYCH POLSKICH FILMÓW ★★
♫Muzyka♫(muza)
AudioBooki
Bot do chomikowych rozmów
CD1
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin