Zasady doboru win do potraw.doc

(36 KB) Pobierz
ZASADY DOBORU WIN DO POTRAW

ZASADY DOBORU WIN DO POTRAW

 

K – klasyczny, N – nowoczesny

 

 

 

Temperatura podania ˚C

aperitif

Małże, owoce morza

Ryby smażone

Ryby w sosach

Wędliny

Wątróbki

Białe mięso, drób pieczony

Mięso ciemne

Dzikie ptactwo

Dziczyzna

Sery łagodne

Sery ostre

desery

Białe wytrawne

9-14

 

K

K

K

K

 

K

 

 

 

 

 

 

Białe półwytrawne

8-10

N

N

 

 

N

 

 

 

 

 

N

 

K

Białe półsłodkie

8-10

N

N

N

N

 

K

 

 

 

 

 

N

K

Różowe wytrawne

10-12

 

K

K

K

K

 

N

 

 

 

N

 

 

Różowe półwytrawne

8-10

 

 

 

 

N

 

 

 

 

 

N

 

K

Różowe półsłodkie

6-8

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin