sernik z masą krówkową.doc

(252 KB) Pobierz

sernik z masą krówkową

Bananowy sernik z masą krówkową

 

Składniki

dla 4-6 osób

(forma 26 cm),
80 dag sera białego trzykrotnie mielonego,
6 dużych dojrzałych bananów,
180 g herbatników typu digestive,
100 g masła,
4 duże jajka,
szklanka cukru,
opakowanie (16g) cukru waniliowego,
łyżka soku z cytryny,
puszka gotowej masy krówkowej do dekoracji,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

1. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.

2. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z miękkim masłem do uzyskania faktury mokrego piasku. Wysypać na dnie formy i równomiernie rozprowadzić, dociskając. Odstawić do lodówki.

3. Banany obrać ze skórki i zmiksować blenderem na mus. Ser zmiksować z bananami, tylko do połączenia składników. Dodać po jednym jajku, po każdym krótko miksując. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.

4. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić ciasto do gorącego piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec około 1,5 godziny, aż wierzch sernika zrobi się złoto- brązowy. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Na zimny sernik wylać masę krówkową, chłodzić w lodówce przez około 12 godzin (najlepiej przez całą noc).

Śnieżka

Śnieżka

Składniki

dla >6 osób

CIASTO:, ,
margaryna, 1 kostka
jajka, 6 szt.
cukier puder, 25dkg
cukier waniliowy, 1
mąka, 20dkg
amoniak, 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
orzechy włoskie mielone, 1/3 szklanki
kakao, 2 łyżki
Masa:,
galaretka czerwona, 1 opak.
galaretka żółta, 1 opak.
śmietana w proszku ,,Śnieżka", 2 opak.
mleko, 1 szklanka

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

1. Wykonanie ciasta: utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniak i odrobinę wanilii.

2. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na 3 części i upiec placki: biały bez dodatków, do drugiego dodać orzechy mielone, a do trzeciego kakao. Piec w temp. 180st. przez 30 min.

3. Wykonanie masy: śnieżkę ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą śnieżkę, dodając żółtą galaretkę.

4. Przełożenie placka: białe ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. (ja zrobiłam odwrotnie białe ciasto, kakaowe a na wierzch orzechowe)

Czekoladowy murzynek

Składniki

dla >6 osób

CIASTO:,
mleko, 1 szklanka
cukier, 1 szklanka
ciemne kakao, 5 łyżek
dowolny dżem, 3 łyzki
masło, 0,5 kostki
jajka, 2 sztuki
mąka, 2 szklanki
soda oczyszczona, 2,5 łyżeczki
masło do polewy, 2 łyżki
kakao do polewy, 2 łyżki
cukier do polewy, 4 łyżki
kwaśna śmietana do polewy, 2 łyżki

1. Do rondelka wsypuję szklankę cukru, dolewam szklankę mleka, po czym dodaję kakao, dżem oraz masło. Gotuję na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
2. Tortownicę lub inną blachę do ciasta o podobnej pojemności smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C

3. Przestudzoną masę przelewam do miski, dodaję jajka i miksuję. Wsypuję mąkę oraz sodę. Miksuję do połączenia składników. Gotową masę przelewam do przygotowanej blaszki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut. Po upieczeniu wyłączam grzanie i zostawiam ciasto na 5 minut w zamkniętym piekarniku.Potem otwieram piekarnik, wyjmuję ciasto i przekładam z blaszki na kratkę lub ruszt, żeby ostygło i nie parowało od spodu.

4. Polewa: w małym rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i kakao, mieszam do rozpuszczenia i połączenia składników na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki już się połączyły dodaję śmietanę i energicznie mieszam. Odstawiam na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wylewam łyżką polewę na ciasto, starając się wypełnić nią każde ewentualne pęknięcie w cieście.
Smacznego! :)

PLACEK TĘCZA

PLACEK TĘCZA

 

Składniki

dla >6 osób

Składniki na 3 ciasta biszkoptowe :,
15 jajek,
12 łyzek cukru kryształu,
4,5 łyżki mąki pszennej,
4,5 łyżki maki ziemniaczanej,
3 łyzeczki proszku do pieczenia,
Kisiel truskawkowy,
1,5 łyżki kakao,
Masa jabłkowa:,
1 i 1/2 kg jabłek,
1/2 szkl, cukru kryształu,
1 galaretka wisniowa i 1 agrestowa,
MASA BUDYNIOWA:,
2 szkl mleka,
1/2 szkl. cukru kryształu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyzki maki ziemniaczanej,
marg, lub masło,

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

1. wykonanie 3 placków odrazu w jednej misce : ubijamy wszystkie białka, dodajemy cukier , póżniej żółtka , na końcu obydwie mąki wymieszane wczesniej z proszkiem do pieczenia , gdy gotowe ciasto dzielimy go na 3 równe czesci . Do jednej dajemy kakao , do 2 dajemy kisiel truskawkowy , a 3 zostawiamy żółte bez dodatków. Każde ciasto wykładamy do osobnej blaszki i pieczemy 3 placki .Pieczemy przez 30 min w 180 stopni

2. masa jabłkowa:jabka zetrzec na tarku , dodac cukier i dusic na wolnym ogniu , gdy sie podsmarza podzielic na dwie czesci do jadnej dodac galaretke wisniową , a do drugiej galaretke agrestową

3. masa budyniowa : do niewielkiego garnka wlewamy mleko wczesniej troszkę odlewając , dodajemy cukier kryształ i waniliowy , do odlanego mleka dajemy obydwie mąki mieszamy , gdy mleko z cukrami zacznie sie gotowac dodajemy to z makami i mieszamy aż zrobi się budyń . Ucieramy marg, lub masło dodajemy schłodzony budyń łączymy razem i gotowe

4. składanie ciasta jak na zdjeciu : placek zółty , masa , jabłka z zielona galaretka , masa, placek z kakao, masa , jabłka z galaretka czerwoną , masa i placek z kisielem , na to dekoracja wg uznania

5. życze smacznego

Początek formularza

Dół formularza

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin