WINO JEŻYNOWE.doc

(21 KB) Pobierz
Wino jeżynowe

Wino Jeżynowe

Przepis nr. 01

Jeżyny wydają bardzo dobre wina, szczególnie nadają się na wino Port. Należy brać owoce dojrzałe, niedojrzałe są wodniste i gorzkawe.
Owoce należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować w baniaku.

Przykłady na 10l wina:

wino 11%

wino 17%

7kg owoców

7kg owoców

4,5l wody

4,5l wody

1,7kg cukru

2,8kg cukru

5g kwasku cytrynowego

5g kwasku cytrynowego

4g pożywki

4g pożywki

1/2g taniny

 

Kwasku dodajemy tylko wtedy, gdy jeżyny były BAAARDZO dojrzałe. (wg mnie dodatek taniny nie jest wcale konieczny).

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin