MARCHEW.docx

(17 KB) Pobierz


MARCHEW

Marchew

Marchewka należy do najstarszych roślin warzywnych uprawianych przez człowieka. Przypuszcza się, że jedzono ją już 4 tysiące lat temu, najpierw w Chinach, później
na Bliskim Wschodzie, wreszcie w Europie. Dzisiaj znanych jest ok. 60 gatunków marchewki, a uprawia się i odmiany jadalne, i pastewne, przeznaczone jako pasza
dla bydła. Marchewka to przede wszystkim bogate źródło karotenu, czyli prowitaminy A. Witamina A chroni organizm przed szkodliwym działaniem związków toksycznych, wspomaga tworzenie się nowych komórek, a także zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Jej niedobór prowadzi do problemów ze wzrokiem, włącznie z całkowitą ślepotą. Zbyt mała ilość witaminy A niekorzystnie wpływa również na wygląd skóry oraz funkcjonowanie błon śluzowych przewodu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Oprócz karotenu 
w marchewce możemy znaleźć witaminy z grupy B, wit. K oraz wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor, jod i błonnik 

Marchew

Popularność tego pomarańczowego warzywa jest ogromna. Marchew ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Jest niezwykle uniwersalnym i tanim , naturalnym lekarstwem.
Marchew zawiera mnóstwo mikro i makroelementów, są to przede wszystkim: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, mangan,jod i cynk. Zawiera kwasy : foliowy, nikotynowy, szczawiowy oraz pantotenowy. Znajdziemy tu oczywiście witaminy, głównie z grupy B, witaminę E, C oraz K. Kolejnymi substancjami czynnymi są inozytol oraz cholina, które wpływają na sprawność układu nerwowego.
Swoją "pomarańczowość" zawdzięcza beta-karotenowi (karotenoidy), który jest bardzo silnym antyoksydantem. Marchew zawiera go tak dużo, że z powodzeniem można nazwać ją królem beta-karotenu. Jak działają antyoksydanty? usuwają wolne rodniki, zapobiegają procesom utlenienia na poziomie komórkowym. Beta-karoten przekształca się w wątrobie w czynna witaminę A, która jest niezbędna w procesach prawidłowego widzenia.
Nie sposób wymienić wszystkich leczniczych walorów marchwi. Oto kilka przykładów:
Sok z marchwi oraz okłady z tartego korzenia stosuje się przy różnego typu schorzeniach skórnych, egzemach, owrzodzeniach czy liszajach. To doskonały lek na tzw. "kurzą ślepotę" czyli słabe widzenie o zmroku. Stosuje się ją przy chorobach sercowo-naczyniowych, nerek, wątroby. Wpływa korzystnie na poziom cholesterolu ,dzięki zawartości celulozy a także wspomnianego już beta-karotenu.
Marchew stosuje się przy dietach oczyszczających, odkwaszających organizm. Jest lekiem odrobaczającym, dzięki zawartości karotenów i soli potasu. Sokiem marchwiowym możemy uregulować wydzielanie soków żołądkowych.To niezastąpiony lek na biegunkę u niemowląt i dzieci.
Już kilka marchewek dziennie zapobiega zawałowi, odkładaniu cholesterolu na ścianach tętnic. Co istotne, by beta-karoten mógł być lepiej uwolniony, należy marchew lekko poddusić i podać z odrobiną tłuszczu- beta-karoten lepiej się wtedy przyswoi. Surowa marchew jest oczywiście równie cenna, działają wówczas substancje balastowe. 


Marchew na wzrok

Marchew swoją barwę zawdzięcza karotenowi, czyli prowitaminie A. Zawiera go bardzo dużo, bo od 1500 do 6500 j.m. W 100 g (w przeliczeniu na witaminę A). Ponadto w swoim składzie ma witaminy B1, B2, B2 a także D, E, H, K, PP. Jest zasobna w liczne związki potasu, siarki, fosforu, jodu, kobaltu, miedzi i żelaza.
Sok z marchwi to cały zestaw witamin naturalnych, które nasz organizm przyswaja w całości. Są to witaminy A, B, C, D i K. Oprócz tego sok marchwiowy to prawdziwa kopalnia substancji organicznych oraz związków zasadowych sodu i potasu. Zawiera też wiele wapnia, żelaza, magnezu, chloru, krzemu i siarki. 

Właściwości lecznicze 

Marchew znana jest z wielu właściwości leczniczych, m.in.

wzmaga funkcjonowanie wątroby,
zapobiega gniciu pokarmu w jelitach, ograniczając powstawanie gazów,
szybko przywraca normalne funkcjonowanie żołądka, dwunastnicy i jelit w przypadku zapalenia błony śluzowej i wrzodów,
reguluje stolec przy zaparciach,
działa regulująco przy nadmiarze kwasów żołądkowych i zapobiega chorobom temu towarzyszącym,
wpływa na większenie ilości czerwonych ciałek krwi, jest więc skutecznym lekiem na anemię,
oddziaływuje na poprawę wzroku,
zwalcza robaki u dzieci (owsiki),
działa leczniczo na reumatyzm i ischias oraz cukrzycę,
leczy wrzody, oparzenia, liszaje, egzemy i swędzenia.

Szczególnie dobre rezultaty osiąga się w leczeniu marchwią niemowląt i małych dzieci, które cierpią na choroby żołądka i układu trawiennego. Papka i sok z marchwi pobudza rozwój psycho-fizyczny i zwiększa odporność organizmu na infekcje.
Świeży sok, zmieszany z mlekiem, jest znakomitym napojem dla ludzi starszych, ponieważ odświeża i odżywia cały organizm.
W medycynie ludowej wykorzystuje się również nasiona marchwi. Napar przygotowany z nasion zaleca się karmiącym matkom, które nie mają dostatecznej ilości pokarmu, przeciwko gazom i przy niedostatecznym odprowadzaniu płynów nagromadzonych w organizmie. 

Marchew. Kolejne uniwersalne warzywo o szerokim spektrum leczenia. Najlepszą postacią do spożycia jest świeży sok: niedokrwistość, choroby wątroby i nerek, pasożyty układu pokarmowego (jeść tylko marchew lub pić sok przez 24 godziny), choroby serca, stwardnienie tętnic, choroba wieńcowa, usuwanie cholesterolu, nadczynność tarczycy, nowotwory, wzmacnianie organizmu, stymulowanie produkcji soków trawiennych.

http://domoweleczenie.blogspot.com/2010/07/medycyna-naturalna-warzywa-i-przyprawy.html


Wartości odżywcze marchewki są imponujące. To, wydawałoby się, pospolite warzywo leczy, odmładza, upiększa, a nawet... uszczęśliwia. Przekonaj się sama.
Co w niej siedzi, czyli wartości odżywcze marchewki 

Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza sie w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A). 

Wartości odżywcze marchewki, a sprawa ogólnoustrojowa 

Według amerykańskich naukowców, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu , zmniejszając przez to ryzyko zawału serca o 20%. Warzywo to pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu, oraz przeciwdziała cukrzycy. Przyswajalny z marchwi beta - karoten blokuje silne związki rakotwórcze, pochodzące z dymu tytoniowego i spalin samochodowych. Marchew chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Wartości odżywcze marchewki - za dużo też zdrowo

Jeżeli pracujesz przy komputerze kilka godzin dziennie, marchew jest dla ciebie warzywem idealnym. Duża zawartość witaminy A działa zbawiennie na przemęczone oczy. Jest też stosowana w profilaktyce zaćmy, ostatnio bardzo popularnej choroby. Co ciekawe, witaminy A nie można przedawkować! Beta - karoten przetwarzany w prowitaminę A jest magazynowany w skórze. Efektem tej nadwyżki jest zabrązowiona skóra (odcień przypominający opaleniznę). Prowitamina A jest składnikiem nietoksycznym, więc nie 
trzeba się bać , gdy nasza skóra przybierze słoneczny odcień. Bez obaw chrup marchew.

100 g jadalnej części marchwi to około 34 kcal. Zawiera blisko 90% wody, a ze składników odżywczych: około 7% węglowodanów, 1% białek, 0,2% tłuszczów i około 1% celulozy. Składniki mineralne stanowią przeciętnie około 1%, z czego 28 mg potasu, 45 mg sodu, 35 mg wapnia, 31 mg fosforu, 24 mg siarki, 21 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,3 mg manganu, 0,05 mg miedzi, 0,1 mg cynku, 0,002 kobaltu.
Z witamin marchew najwięcej zawiera karotenu, czyli prowitaminy A. Odmiany ciemnopomarańczowe zawierają około 8,1 mg karotenu, a marchew żółtawa – pięć razy mniej. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny.
Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność naszego organizmu i korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry, co ma duże znaczenie zwłaszcza latem, gdy się opalamy.
Jednak ilość przyswojonego przez organizm ludzki karotenu zależy od sposobu przyrządzenia marchwi: z gotowanej tylko 18%, z utartej surowej - 82%, a ze świeżo wyciśniętego soku - blisko 100%.
Marchew surowa jest ciężej strawna od lekkostrawnej marchwi gotowanej, lecz po ugotowaniu ponad trzykrotnie wzrasta jej indeks glikemiczny. Najbardziej wartościowa dla organizmu jest właśnie surowa, spożywana w postaci surówek, sałatek czy wyciśniętego z niej soku. Ale można jej użyć także jako składnika zapiekanki, bukietu warzyw, sufletu czy zupy.

Działanie

Korzenie — digestivum, metabolicum, anthelminthicum; owoce (frakcja flawonoidowa) — spasmolyticum. W świeżych korzeniach marchwi oraz w soku znajdują się specyficzne związki siarkowe zwane "czynnikami bifidus", które pobudzają wzrost Bifidobacterium bifidum (syn. Lactobacillus bifidus). Czynniki te odgrywają poważną rolę w zapobieganiu i zwalczaniu zaburzeń trawiennych u dzieci. Marchew działa również witaminizująco (β-karoten), przeciw-miażdżycowo, przeciwcukrzycowo i 
przeciwrobaczycowo (Oxyuris, Ascaris). Ostatnio wykazano, że obecność pektyn w marchwi spożywanej przez osoby w wieku podeszłym obniża poziom cholesterolu we krwi, działa więc jako czynnik przeciwmiażdżycowy. Tak samo działają pektyny zawarte w innych roślinach i owocach. Owoce marchwi są źródłem zespołu flawonoidów, działających przeciwskurczowo na naczynia wieńcowe serca 2,5 rażą silniej niż teobromina. Po podaniu doustnym flawonoidy dobrze wchłaniają się w jelicie i zwiększają przepływ krwi 
do serca w sposób zbliżony, lecz znacznie skuteczniejszy niż kellina.

Zastosowanie

Dla niemowląt w zaburzeniach trawiennych, zwłaszcza wtedy, gdy nie są one karmione naturalnie. Dla małych dzieci i młodzieży w przypadkach niedożywienia, niedokrwistości, stanów zapalnych skóry, skrofuloz spowodowanych dłużej trwającą biegunką i zaburzeniami przemiany materii oraz w początkach awitaminozy A. Również jako pomocniczy środek przeciw owsikom i glistom ludzkim. Dla dorosłych i osób w wieku podeszłym jako środek dietetyczny, poprawiający perystaltykę jelit, wzmacniający odporność i 
elastyczność skóry oraz nabłonka w błonach śluzowych, wreszcie jako adiuvans w początkowym
okresie cukrzycy i miażdżycy. Wyciągi z owoców marchwi stosuje się w lekkich i przewlekłych postaciach choroby wieńcowej oraz jako lek pomocniczy i wspomagający w przypadkach cięższych.

Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: owocowe, nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, inozyt, cholinę.



Zgłoś jeśli naruszono regulamin