Róża dzika.docx

(24 KB) Pobierz


Róża dzika - właściwości i zastosowanie

Ceniona głównie za bogate źródło witaminy C, 1-3 owoców róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka.
Charakterystyka
Róża dzika jest krzewem kolczastym występującym na miedzach, przydrożach, w lasach, sadzona jest również w parkach i grodach. Kwiaty dzikiej róży są białe, lub różowe o miłym delikatnym zapachu. Owoce czerwone, wysłane włoskami dojrzewają w końcu września i w październiku. Zbieramy je przed pełnym dojrzeniem, w sierpniu i wrześniu, gdy mają barwę intensywnie czerwoną.
Można też zbierać później, gdy wysychają na krzakach, ale przed przymrozkami, ponieważ przy suszeniu rozmarzniętych owoców znacznie spada ilość najbardziej cennego składnika - witaminy C.
Suszenie
Owoce suszymy możliwie szybko i w podwyższonej temperaturze - do 50 stopni.

Działanie

Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C i kwasu dehydroaskorbinowego. Zawierają rónież karotenoidy, flawonoidy, garbniki, witaminę B1, B2, K. Maja działanie moczepędne, żółciopędne, przeciwszkorbutowe i jako lek ogólnie wzmacniający.

Zastosowanie

Wartość lecznicza owoców zależy przede wszystkim od witaminy C i flawonoidów. Witamina C z owoców dzikiej róży jest znacznie bardziej wartościowa od tej otrzymywanej syntetycznie. Zalecana przy przeziębieniach, w ciąży, przy kruchych naczynkach, kamicy nerkowej i żółciowej. Oprócz tego wyciągi z owoców róży działają moczopędnie, zwiększają przepływ żółci w drogach żółciowych. Również przy bezsenności i w stanach nerwowych. Wyciągi zalecane są kobietom w ciąży i w czasie karmienia, w 
rekonwalescencji i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Mają działanie wzmacniające, szczególnie dla dzieci i osób starszych.

Uwaga!

Owoce dzikiej róży przy skłonnościach do zakrzepów należy stosować ostrożnie!

W kosmetyce
Preparaty zawierające wyciągi z róży działają nawilżająco, wygładzająco, A dzięki właściwościom złuszczającym zmniejszają zmiany trądzikowe i po trądzikowe. Ponadto dzięki zawartości witaminy z grupy B i karotenu rozjaśniają skórę i plamy pigmentacyjne, zmniejszają jej szorstkość i zmiany trądzikowe. W kosmetyce bardzo cenny jest olejek różany, który został pozyskany już w X wieku. Kobiety stosowały go jako środka pielęgnującego i zapachowego na skórę. Olejek różany posiada właściwości przeciw 
depresyjne, uspokajające, łagodzi bóle głowy. Kiedyś olejku różanego używano głównie dla samego zapachu. Obecnie stosowany jest jako składnik kremów i płynów dla cery wrażliwej, suchej i zmęczonej.
Inne zastosowanie
Owoce róży mają duże zastosowanie w przemyśle spożywczym, do wyrobu win, dżemów, soków, a także preparatów witaminowych i wzmacniających. Z liści można parzyć namiastkę herbaty.

Autor: Tamara Majer, 

RÓŻA DZIKA, SZYPSZYNA
Rosa canina

POŻYTEK DLA ZDROWIA
Owoc dzikiej róży jest naturalnym, bogatym źródłem witaminy C, co jest dość powszechnie znane. Nie wszyscy natomiast wiedzą, ze zawierają także dużo prowitamin A, witaminę E, B1, B2 i K. Owoce te uznawane są za wzmacniające pomocne w leczeniu między innymi
szkorbutu (gnilca), chorób zakaźnych i przebiegających z podwyższoną temperaturą ciała, zapalenia wątroby, nieżytów przewodu pokarmowego. W celu poprawy metabolizmu ustroju trzeba wypijać codziennie odwar z 2 łyżek rozdrobnionych owoców na 2 szklanki wody (w dawkach podzielonych np. na 4 części).

U w a g a ! Chorzy ze skłonnością do zakrzepów powinni pić odwar w mniejszej ilości albo w ogóle z niego zrezygnować. Najlepiej zresztą, gdy przed "różaną" kuracją poradzić się lekarza, bo mimo jej wartości, w tym wypadku może być niewskazana.

http://www.ziola-leki.pl/index-2.html 

Dzika róża

Jest bogatym źródłem substancji czynnych, decydujących o wartości leczniczej oraz kosmetyczno-pielęgnacyjnej. Owoc dzikiej róży znany jest i stosowany od dawna jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C (1 –3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na nią dorosłego człowieka).
W surowcu obecne są również witaminy P, K, E, witaminy z grupy B, prowitamina A, bioflawonoidy. Spośród flawonoidów wykryto w owocach róży astragalinę, izokwercetynę i tylirozyd. Są również karotenoidy (β-karoten, likopen i zeaksantyna), ponadto garbniki, cukry (18%), pektyny (do 4%), kwasy organiczne (do 2%), w tym cytrynowy i jabłkowy (około 1,5%), olejek eteryczny (0,03%) i sole mineralne.

właściwości lecznicze:

•wzmacnia organizm
•wzmacnia naczynia krwionośne
•nieżyty przewodu pokarmowego
•w biegunkach
•w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
•zaleca się w stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia oraz stresu
•poprawia wygląd skóry
•zmniejsza zmiany trądzikowe
•poprawia stan i wygląd skóry tłustej
•olejek różany posiada właściwości przeciwdepresyjne, uspokajające, łagodzi ból głowy
•działa moczopędnie
•wykrztuśnie
•uspokajająco
•rozkurczowo
•ściągająco
•żółciopędnie
•przeciwalergicznie
•polepsza samopoczucie

http://www.natura.info.pl/dzika-roza/ 

Dzika róża

Owoce dzikiej róży są wspaniałym źródłem witaminy C
Dodajemy – lepszym niż tak popularne owoce cytrusowe!
Dzika róża to wspaniały dostawca tej witaminy w okresie zimowym, czyli wtedy gdy jesteśmy szczególnie narażeni na jej niedobór.
Roślina ta działa również moczo i żółciopędnie, a ze względu na wymienioną już wit.C leczy szkorbut. Możemy ją wykorzystać jako lek wzmacniający.
Samodzielny zbiór dzikiej róży może być nieco utrudniony ze względu na kolce jakie posiada ta roślina, w aptekach jednak możemy bez problemu kupić sobie gotowe do zaparzania "herbatki" 


Dzika róża lekarstwem na chore stawy

Chyba wszystkie kiedyś miałyśmy okazję spróbować herbatki z róży, różanych powideł, czy użyć płynu do kąpieli z ekstraktem z jej płatków. Krzew ten od lat jest źródłem inspiracji nie tylko dla poetów, kucharzy i kosmetologów, ale także dla farmaceutów.
Niedawno okazało się, że dzika róża może być pomocna również w walce z bólami stawów. Eric Hansen, odkrywca pozytywnego wpływu proszku z dzikiej róży na stan naszych stawów, sprowokował do badań naukowców, którzy stwierdzili, że zawarta w dzikiej róży substancja zwana galaktolipidem ma właściwości lecznicze. Prawidłowo przetworzone owoce dzikiej róży – w kontrolowanym procesie suszenia w odpowiednich temperaturach – mogą łagodzić dotkliwe bóle stawowe związane m.in. z reumatyzmem, 
które są efektem starzenia się organizmu. Jedynie owoce róży przygotowane w ten specjalny sposób zawierają aktywną substancję GOPO. Wysokie temperatury, którym poddawane są owoce przy przygotowywaniu konfitur czy herbaty, niszczą tę leczniczą substancję.
Według najnowszych badań na dolegliwości stawowe cierpi połowa populacji po pięćdziesiątym roku życia i blisko 80 proc. osób po ukończeniu 80 lat. Problemy związane z bólem stawów coraz częściej dotykają także ludzi młodych. Staje się to powoli masowym schorzeniem – chorobą cywilizacyjną. Przyczyn jej powstawania jest bardzo wiele, m.in. wady postawy, siedzący tryb życia, brak gimnastyki, a także otyłość. Zbyt duża masa ciała powoduje bowiem szybsze zużywanie się chrząstki 
między-stawowej, co obciąża stawy, wywołując bóle i stany zapalne.
Z czasem dochodzi więc do zwyrodnienia stawów – najistotniejszej części układu ruchu. Stają się one sztywne, tracą swą wilgotność i sprężystość. Wówczas nawet zwykły, naturalny ruch sprawia ból, pojawia się uczucie porannej sztywności i problemy z normalnym funkcjonowaniem. Wchodzenie po schodach czy założenie ubrania stają się nie lada wyzwaniem. Osoba cierpiąca na dolegliwości stawowe bardzo dotkliwie odczuwa także wszelkie zmiany pogodowe. Problemy ze stawami przekładają się również 
na słabsze samopoczucie, większe rozdrażnienie, problemy ze snem i reakcje nerwowe spowodowane uciążliwą dolegliwością. Odczucia te są potęgowane bezsilnością wobec kłopotów, jakie sprawiają codzienne czynności i uzależnieniem od innych osób, dla których stajemy się (w naszym odczuciu) balastem. Wówczas również zdajemy sobie sprawę z szybko upływającego czasu, co wpływa na gorsze samopoczucie psychiczne i może stać się jedną z przyczyn depresji. 

Dzika róża lekarstwem na chore stawy

W leczeniu dolegliwości reumatycznych ważne jest utrzymywanie chorego stawu w ruchu przez odpowiednią rehabilitację, a także środki farmakologiczne łagodzące ból i odbudowujące chrząstkę stawową. Do tej pory glukozamina była jedyną substancją stosowaną w tego typu schorzeniach i jeśli nie pomagała, pacjent był skazany na dalsze odczuwanie bólu. Obecnie pojawiła się jednak alternatywa – substancja aktywna z dzikiej róży – galaktolipid, czyli wspomniana GOPO, z której otrzymywany 
jest Litozin Forte. Badania prowadzone na użytkownikach preparatu w Danii i Norwegii wskazują, że pomaga utrzymać sprawność stawów u 4 z 5 osób.

Substancja GOPO sprawia, że codzienne czynności, takie jak: chodzenie po schodach, siadanie, wstawanie, wkładanie i zdejmowanie garderoby, a także mycie się, robienie zakupów czy nawet sprzątanie domu – ponownie stają się normalnością. Badania nad substancją GOPO zawartą w dzikiej róży docenili już Skandynawowie, którzy chcą jesień swojego życia przeżyć aktywnie. 

Dzika róża to niewielki kolczasty krzew, dorastający do 2 m, pospolity w całym kraju. Rośnie na brzegach lasów, na miedzach, w zaroślach i przy drogach. Owoce dzikiej róży są niezwykle bogatym źródłem witaminy C, a ponadto zawierają witaminę E, B1 i B2, K oraz prowitaminę A. Napary i herbatki z owoców są pomocne w zwalczaniu przeziębień, gryp, stanów gorączkowych, a także podczas zapalenia wątroby i kłopotów z przewodem pokarmowym. Idealnie działają również w stanach przemęczenia i wyczerpania.
Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Przed wysuszeniem można je wyczyścić z nasion. 

Dzika róża na zdrowie

dr n. med. Anna Dąbrowska,
specjalista diabetologRóża ma 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i 100 razy więcej niż jabłka. Jest idealna na przeziębienie, katar, grypę i infekcje. Roślinę tę, którą poeci nazywali "królową kwiatów", możemy spotkać w ogrodach i na łąkach całego kraju. Dzika róża jest równie piękna, jak cenna dla lecznictwa.
Na świecie można wyróżnić około 400 dzikich, tj. nieuprawianych w ogrodach, gatunków róży. W Polsce rośnie ich aż 21, a każe ma właściwości lecznicze. Azjatycko-europejska krzyżówka. W XVIII wieku skrzyżowano dwa rodzaje róż występujących w krajach Bliskiego Wschodu i Europy Południowej. Jeden rodzaj na zimę zrzucał liście, ale był stosunkowo wytrzymały na mróz. Drugi pochodził z obszarów Chin i Indii i charakteryzował się tym, że był stale zielony i zakwitał przez cały rok. Krzyżówka 
charakteryzowała się większą odpornością oraz różnorodnością barwy kwiatów. Z różami stało się podobnie jak z tulipanami. Ogrodnicy i miłośnicy tych kwiatów wyhodowali niewyobrażalną liczbę odmian (ponad 12 tysięcy), różniących się nie tylko barwą i pokrojem kwiatów, ale również zapachem.

Lepsza krew, więcej żelaza
Dawniej róże wykorzystywano w leczeniu chorób, które były spowodowane niedoborem witamin. Już kilka owoców róży zapewnia dzienną dawkę witaminy C, zawierają również witaminy: A, B1, B2,E, K, flawonoidy, garbnik, kwasy organiczne, kwas jabłkowy, olejek eteryczny, pektyny, sole mineralne, żelazo, kwas askorbinowy. Witamina C nie jest wytwarzana samodzielnie przez organizm człowieka, a potrzebujemy jej do wspomagania krzepliwości krwi, przyswajania żelaza, jest niezbędna przy wydzielaniu 
niektórych hormonów. Niedobór prowadzi do poważnej choroby, której doświadczali dawni żeglarze - szkorbutu.
Zbieramy i suszymy
Płatki kwiatów róży możemy zbierać w miarę kwitnienia i suszyć w cieniu w temperaturze do 30 stopni C. Po przekwitnięciu dno kwiatu przekształca się w owoc, zawierający w swoim wnętrzu nasiona. Zbieramy go, gdy przybierze intensywną czerwoną barwę. Owoce kroimy i suszymy w piekarniku (przez pierwsze 10 minut w temperaturze 100 stopni C, a następni zmniejszamy temperaturę do 5-60 stopni C).

Dobre rady:
Dodatek do pieczenia
Płatki dzikiej róży można dodać do duszonego lub pieczonego mięsa. Używamy do tego płatków zebranych z krzewów rosnących z dala od dróg i torów. Dodajemy je krótko przed końcem duszenia czy pieczenia. Lepiej jest stosować do mięsa delikatnego - polędwicy z kurczaka czy indyka, dodając jeszcze płatki migdałów. Takie dania są nie tylko smaczne, ale i wzbogacone w witaminy i sole mineralne.

Domowe SPA
Kąpiel w płatkach róż możemy sporządzić wsypując 4 łyżki stołowe płatków (mogą być suszone) do wanny i zalewając je wrzątkiem (następnie dolewamy chłodniejszej wody). Można też postąpić odwrotnie: do napełnionej wanny dodać płatki zalewane wcześniej litrem wrzącej wody.

Na jesienne dni
Z róży można przyrządzić też syrop lub konfiturę. Większą ilość świeżych owoców oczyszczamy, usuwając nasionka i pozostałości kwiatów, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, aż puszczą sok. Otrzymany syrop zalewamy i krótko gotujemy, następnie przelewamy do butelki z ciemnego szkła (wyparzonej), korkujemy i przechowujemy w ciemnym miejscu. Pozostałości owoców w resztce syropu zalewamy bardzo małą ilością wody i zagotowujemy lub przesmażamy uzyskując konfitury. 


Dzika róża – najzdrowszy owoc świata

Walory lecznicze i kosmetyczne róży znane były już w Starożytności. Napary, wywary i wina z płatków i owoców róży zalecano stosować przy niedożywieniu i wyczerpaniu, na przeziębienia i niestrawność, w chorobach serca i wątroby, a zewnętrznie przy schorzeniach skóry.
Współczesne badania potwierdzają skuteczność wielu różanych terapii. I wiemy już dlaczego róża jest tak skutecznym lekiem.

Właściwości odżywczeOwoce róż to swego rodzaju naturalna multiwitamina. Mają 23 razy więcej witaminy C niż sok z pomarańcz, a witaminy A tyle co marchewka. Są niezwykle zasobne w bioflawonoidy (m.in. witaminę P i cytryn) i bogate w dwie przynajmniej witaminy z grupy B: B2 i w kwas foliowy. Ponadto mają witaminę K oraz tyle witaminy E, że zastanawiano się, czy nie pozyskiwać jej z owoców róży przemysłowo.

Ale witaminy to nie wszystko. Owoce róży są także bogate w sole mineralne, w tym mają szczególnie dużo wapnia, żelaza i magnezu, a poza tym potas, fosfor i inne.
Tylko 3 owoce na świecie mogą rywalizować z owocami róż, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Są to wiśnie aceroli zbierane nad Amazonką i jeden z typów owoców kiwi, rosnących w płn. Chinach i Japonii.

Ale uwaga: zawartość witaminy C w owocach róży bardzo spada w warunkach niewłaściwego suszenia i przechowywania owoców.

Właściwości leczniczeWłaściwości lecznicze owoców róży znane są już od kilku tysięcy lat. Działają jako lek wzmacniający w okresie zmęczenia wiosennego, rekonwalescencji i hipowitaminozie. Uodparniają organizm na różne choroby, przeziębienia, a także na infekcje wirusowe. Poprawiają trawienie i procesy krwiotwórcze.

Dzięki dużej zawartości witaminy C, występującej w owocach róży razem z działającymi z nią synergicznie flawonoidami (wit. P), owoce róży wywierają hamujący wpływ na procesy starzenia się ustroju, postępujące zmiany miażdżycowe oraz niektóre zaburzenia trawienne. Działają korzystnie w chorobach zakaźnych, gruźlicy, a także w ciąży.

Wyciągi z owoców róży działają łagodnie rozkurczowo, a także słabo moczopędnie i żółciopędnie, co przypisuje się zawartym w owocach flawonoidom. Podaje się je jako lek witaminowy w zakażeniach bakteryjnych przebiegających z wysoką gorączką, jak również w przypadkach, w których utrudnione jest wchłanianie witaminy C z pokarmów, np. w nieżytach żołądka i jelit, biegunkach, wrzodzie trawiennym żołądka oraz dwunastnicy i innych.

Owoce róży są ogólnie dostępne. Dzika róża rośnie praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać słoneczny weekend, by wybrać się za miasto i nazbierać tego cennego surowca. Pamiętajmy tylko, by zbierać owoce z czystych ekologicznie miejsc. 

Róża dzika (Rosa canina)

Najbardziej rozpowszechniona w Europie dziko rosnąca róża. Ma wyjątkowo cenne owoce. Charakteryzuje je wysoka zawartość witaminy C- o dużej wartości biologicznej, owoce zawierają prowitaminą A, witaminy z grupy B, witaminę K, P i E. Ponadto zawierają cukry, pektyny, garbniki, kwasy (cytrynowy, jabłkowy) olejek lotny, śluzy. Roślina jest bogata w flawonoidy ( rutyna, kwercetyna, kempferolina) oraz związki mineralne takie jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
Dzika róża to doskonały lek wzmacniający, zalecany przy hipowitaminozach, przemęczeniu, rekonwalescencji. Ma właściwości uodparniające, skutecznie wzmacniają walkę z wirusami i innymi czynnikami chorobotwórczymi. Działa krwiotwórczo, moczopędnie, wzmaga trawienie.
Z owoców otrzymujemy przetwory, sosy, pasty ale przede wszystkim soki i syropy. 


Dlaczego dzika róża (Rosa canina) dostała srebrny medal? Bez obaw polecamy ją każdemu. Jest smaczna, zdrowa, możemy być z niej dumni. Pamiętacie jeszcze smak wspaniałych konfitur, którymi karmiły nas babcie? Doskonale wiedziały, co robią, wprowadzając różę do diety. Niezastąpiona w okresie inwazji wirusów. Jej owoce zawierają 30 razy więcej witaminy C niż przereklamowana cytryna i ponad 100 razy więcej niż jabłko. Ta witamina odgrywa nie tylko ważną rolę w budowaniu odporności, ale jest też 
niezbędna, by prawidłowo wchłaniać żelazo. Odpowiednia ilość witaminy C w organizmie chroni więc przed anemią, a różane owoce pozwolą ją zapewnić.
Dzika róża jest szczególnie polecana osobom z chorobą wrzodową, ciężarnym, rekonwalescentom. Uchodzi także za eliksir młodości (dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy), dlatego chętnie sięga po nią przemysł kosmetyczny. Olejek różany odkaża skórę i łagodzi podrażnienia spowodowane przez słońce. Poprawia jej koloryt, usuwa wrażenie zmęczenia. Działa również przeciwstresowo i pomaga pokonać ból głowy (np. wcierany w skronie).
Dzika róża to niezwykle tani lek, gdy samodzielnie zdecydujemy się na zbiory. Występuje powszechnie na skraju polskich lasów, na nieużytkach i polach, zatem wystarczy trochę czasu i wiedzy na temat przetwarzania owoców (niestety świeża dzika róża nie jest smaczna, chociaż najzdrowsza), by pozyskać go niemal bezkosztowo. Niestety, najbliższe zbiory dopiero na przełomie sierpnia i września. Powinny być przeprowadzane w pogodny dzień, po Owoce trzeba suszyć w przewiewie, w temperaturze 50 st. C., 
by maksymalnie zachować ich walory odżywcze. Zbiory najlepiej przeprowadzać w pogodne dni, po wyparowaniu rosy. Nie martw się, że suszenie pozbawi różę witaminy C. Ubędzie jej, ale ma z czego. Teoretycznie najzdrowsze są owoce surowe, ale niesmaczne. Zrób sobie herbatkę z suszonych. Nie szczędź ich dla najpełniejszego aromatu. Poprawia nastrój.

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,9032158,Miejsce_2__Dzika_roza___przeboj_zimy_,,ga,,9.html



HUMAVIT® IMBIR, DZIKA RÓŻA, GLUKOZAMINA

Suplement diety

OCHRONA STAWÓW

180 tabletek (masa 1 tabletki: 0,40 g) masa netto: 72 g

Właściwości:
Preparat uzupełnia codzienną dietę w substancje wspomagające odbudowę tkanki chrzęstno-stawowej i korzystnie wpływające na sprawniejsze funkcjonowanie stawów. Zawiera on odpowiednio dobraną kompozycję kłącza imbiru i owocu dzikiej róży (Rosa canina) oraz siarczanu glukozaminy - składników służących ochronie i wzmocnieniu stawów, których uzupełnianie w codziennej diecie polecane jest szczególnie ludziom starszym i sportowcom.

Zalecane spożycie:
3 razy dziennie po 2 tabletki w trakcie lub po posiłku, popijać wodą.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.

Przeciętna zawartość składników wykazujących efekt fizjologiczny w dziennej porcji produktu (6 tabletek):

Siarczan glukozaminy 700 mg
Owoc dzikiej róży (wyciąg) 240 mg
Imbir 60 mg

Skład:
skrobia ziemniaczana, siarczan glukozaminy, celuloza mikrokrystaliczna (nośnik), ekstrakt z owocu dzikiej róży Rosa canina, fosforan triwapniowy (stabilizator), kłącze imbiru, stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca).

Preparat przeznaczony dla dorosłych.
Nie zaleca się stosowania produktu w ciąży i w okresie karmienia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz nie zastąpi zdrowego trybu życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. 


HUMAVIT IMBIR, DZIKA RÓŻA, GLUKOZAMINA 180 TABL.

Suplement diety
Producent: Varia

cena 25,39zł

Unikalna kompozycja ekstraktu z kłącza imbiru, owocu dzikiej róży oraz siarczanu glukozaminy - składników służących ochronie i wzmocnieniu stawów.
Preparat zalecany w celu uzupełniania codziennej diety w podstawowe substancje pobudzające odbudowę tkanki chrzęstno-stawowej i wpływające na sprawniejsze funkcjonowanie stawów. Wskazany szczególnie dla ludzi starszych i sportowców.
Przeznaczony dla dorosłych.

Środki ostrożności: Nie stosować w okresie ciąży i laktacji.

Sposób użycia: 3 razy dziennie po 2 tabletki

Skład: (w dziennej dawce - 6 tabletek)
Siarczan glukozaminy 720 mg
Owoc dzikiej róży 480 mg
Kłącze imbiru (ekstrakt) 72 mg

Wielkość opakowania: 180 tabletek 



LitoZin® Forte C na bazie dzikiej róży.

LitoZin® Forte C to naturalny suplement diety zalecany szczególnie osobom chcącym utrzymać sprawność stawów, w tym osobom starszym i z nadwagą.
LitoZin® Forte C to jedyny na rynku preparat na bazie dzikiej róży oraz witaminy C. Dzięki unikalnej metodzie produkcji dzika róża zachowuje wyjątkowe właściwości, które
mogą być rozwiązaniem na dolegliwości stawowe. Regularne stosowanie LitoZin® Forte C przyczynia się do utrzymania sprawności stawów podczas codziennych czynności takich jak: chodzenie (np. po schodach), siadanie i wstawanie, zdejmowanie i wkładanie garderoby.

Jeśli nie glukozamina - to co?
Dla wielu osób stosujących tabletki na stawy z glukozaminą, które nie są zadowolone z efektów, propozycją może być LitoZin® Forte C.
LitoZin® Forte C pomaga u 4 z 5 osób - jak pokazały badania duńskich instytucji naukowych.
Co ważne LitoZin® Forte C nie wykazuje działań niepożądanych, można go łączyć z innymi preparatami
i długotrwale stosować (bez konieczności robienia przerw jak w przypadku części preparatów, w których zawarta jest glukozamina).

Skład:
4 kapsułki zawierają:
3 g sproszkowanych owoców dzikiej róży i 52 mg (65% zalecanego dziennego spożycia) witaminy C.

6 kapsułek zawiera:
4,5 g sproszkowanych owoców dzikiej róży i 78 mg (98% zalecanego dziennego spożycia) witaminy C.

Jedna saszetka zawiera:
2,25 g proszku z dzikiej róży i 80 mg witaminy C (100% zalecanego dziennego spożycia).

Dawkowanie
Kapsułki:
2 kapsułki rano i 2 kapsułki wieczorem. Przez pierwsze 3-5 tygodni stosowania suplementu LitoZin® Forte C zaleca się przyjmować:
2-3 kapsułki rano i 2-3 kapsułki wieczorem.

Saszetki:
1 saszetka dziennie. Przed spożyciem należy wymieszać zawartość saszetki z ok. 150-200 ml chłodnej wody. Wypić od razy po wymieszaniu proszku z wodą.

Efekty stosowania preparatu LitoZin® Forte C zauważalne są zazwyczaj po 3-5 tygodniach stosowania. Zaleca się stosować preparat LitoZin® Forte C nie krócej niż 2-3 miesiące. Kapsułki należy przyjmować podczas posiłków. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt dostępny w aptekach bez recepty.

Ceny opakowań
LitoZin® Forte C 120 kapsułek - ok. 69 zł
LitoZin® Forte C 200 kapsułek - ok. 99 zł
LitoZin® Forte C 20 saszetek - ok. 68 zł

http://www.litozin.com.pl/Dolegliwosci_stawowe,2,0.html


Zgłoś jeśli naruszono regulamin