SOKI OWOCOWE I WARZYWNE.docx

(33 KB) Pobierz


SOKI OWOCOWE I WARZYWNE

Pij soki na zdrowie

Soki owocowe i warzywne są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Chociaż wybór soków w sklepach jest ogromny, warto przygotowywać je w domu, bowiem te ze świeżych produktów są najbardziej wartościowe. Dzięki regularnemu piciu soków owocowych i warzywnych pokonasz zmęczenie, nie będziesz miała problemów z przemianą materii, a twoja cera nabierze blasku i zdrowego kolorytu.
Poznaj dobroczynne właściwości soków owocowych i warzywnych:

Sok z kiszonej kapusty usuwa wrzody żołądka; picie dziennie około 1/4 litra soku przez okres 4 tygodni przyniesie pożądany efekt. Dodatkowo sok ten doskonale wpływa na trawienie i wzmacnia organizm. Polecany jest w leczeniu reumatyzmu. Jest bogaty w witaminy.

Sok z marchwi to prawdziwa skarbnica beta-karotenu, który po przekształceniu w organizmie w witaminę A wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na cerę, wzrok i system nerwowy, a także poprawia ogólny stan skóry.

Sok z buraczków, ze względu na dużą zawartość żelaza pomocny jest przy anemii, nieżycie jelita grubego oraz stanach napięć lękowych.

Sok pomidorowy to bogactwo likopenu, czyli aktywnego przeciwutleniacza, który ma działanie przeciwrakowe.

Sok z jabłek doskonale usuwa zbędne resztki pokarmowe zalegające w jelitach, a także wzmacnia kości oraz stawy. Wskazany również przy chorobach wątroby i nadnerczy.

Sok wyciśnięty z cytryny pomocny jest przy przeziębieniach, a szczególnie przy zapobieganiu infekcji. Działa napotnie oraz dobrze wpływa na pracę wątroby. 

Naturalnie i witaminowo – pyszne soki dla zdrowia

Spożywanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów jest niezwykle ważne dla funkcjonowania całego organizmu. Ich właściwa ilość oznacza zarówno lepsze zdrowie jak i urodę. W czasach, gdy żywność zostaje modyfikowana coraz trudniej o zdrowy, pełen odpowiednich właściwości odżywczych posiłek.
Szansę na dostarczenie tych składników dają naturalne soki owocowe i warzywne. Każdy z nich posiada zupełnie inne właściwości i wpływa na różne aspekty naszego zdrowia.
Picie soków owocowych i warzywnych zalecane jest przez wszystkich dietetyków i lekarzy. Ważne jednak, aby były to soki bez konserwantów czy dodatku cukru. Na rynku dostępne są naturalne jednodniowe soki, które produkowane są na bazie naturalnych produktów. Można je również bez większego problemu przyrządzić w domu.

Soki wieloowocowe są najzdrowsze

Soki owocowe, pite w umiarkowanych ilościach, są zdrowe i stanowią solidną porcję witamin. Ale które soki owocowe wybierać? Otóż według naukowców z Uniwersytetu w Strasbourgu (Francja) najzdrowsze są mieszanki składające się z wielu rodzajów owoców.
Naukowcy zbadali soki owocowe pod względem zawartości polifenoli. Naturalne przeciwutleniacze pomagają nam pozbyć się z organizmu wolnych rodników i zapobiegają poważnym chorobom układu krwionośnego. Dlatego lekarze zalecają spożywanie niewielkich ilości wina lub ciemnej czekolady, bogatych w polifenole właśnie. Uczeni chcieli znaleźć alternatywę dla alkoholu i słodyczy, dlatego postanowili przebadać różne soki owocowe.

W testach brano pod uwagę ilość naturalnie występujących przeciwutleniaczy (zwłaszcza polifenoli), witaminy C, cukru, przebadano także ich wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych u zwierząt. W kolejnych badaniach uczeni wzięli pod lupę mieszanki różnych soków. Dzięki badaniom udało się odkryć sok wieloocowy o idealnym składzie i proporcjach. Jakie soki wieloowocowe powinnyśmy więc wybierać? Najlepiej, jeśli napój będzie zawierał przynajmniej 63 % soku z winogron, odrobiny soku z jabłek, 
jagód, truskawek, borówki brusznicy, aceroli i aronii.

Chociaż będą jeszcze potrzebne dokładniejsze badania na temat wpływu takich soków owocowych na ludzi, naukowcy zalecają, aby sięgać po nie zamiast po kieliszek wina czy czekoladę.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl 


Warto zatem poznać jakie mają właściwości.

Grapefruitowy – wpływa pozytywnie na naszą figurę regulując procesy trawienne. Obniża również poziom cholesterolu oraz zapobiega powstawaniu miażdżycy.
Ananasowy – sok odpowiedni dla osób dbających o linię. Przyspiesza spalanie tłuszczów i zapobiega ich odkładaniu.
Jabłkowy – odpowiedni dla osób z problemami układu krążenia. Wpływa pozytywnie na serce, ciśnienie tętnicze. Obniża poziom cholesterolu.
Śliwkowy – dla osób mających problemy z trawieniem. Poprawia perystaltykę jelit.
Malinowy – od lat znany jako środek wspomagający w leczeniu przeziębienia. Dzięki swoim właściwościom wpływa na obniżenie gorączki.
Z czerwonych porzeczek – sok wpływający na odporność organizmu.
Jagodowy – chroni naczynia krwionośne przed gromadzeniem się tłuszczu. Działa także niszcząco na bakterie E-coli, które są przyczyną biegunek
Żurawinowy – znany od lat środek przeznaczony dla osób mających problemy z układem moczowym. Ma działanie likwidujące bakterie i wirusy.
Marchwiowy – nie wiele osób wie, że sok ten działa przeciwnowotworowo. Szczególnie polecany jest osobom palącym. To również znany środek wspomagający naszą urodę, dzięki zawartości beta karotenu.
Pomidorowy – działa przeciwnowotworowo. Poprawia perystaltykę jelit. Ma również działanie rozkurczowe. Zawiera potas, który pozytywnie wpływa na nasze serce.
Buraczkowy – wpływa pozytywnie na poziom czerwonych krwinek oraz cały układ krwionośny. Likwiduje choroby układu pokarmowego oraz jelita grubego.
Z pietruszki – zaleca się picie tego soku przy schorzeniach układu moczowo-płciowego, a także osobom mającym problem z kamieniami w nerkach.
Soki owocowe i warzywne najlepiej spożywać od razu po przyrządzeniu. Właśnie wtedy mają najlepszy smak i najwięcej właściwości odżywczych.
Przyrządzenie ich w sokowirówce nie wymaga wiele czasu, a jest to jakże pyszny sposób wpływu na pozytywny stan naszego zdrowia i urody. 

Sok z granatów Ekologiczny czysty sok z granatów

(Punica granatum) jest pasteryzowany,
nie zawiera dodatku cukru. Słodki i cierpki zarazem,
dobrze gasi pragnienie.
Można go dodawać do napojów i deserów
jak równie zastępowa nim sok z cytryny.
Wartość odżywcza: granaty zawieraj cukier
(8-19% z tego 5-10% glukozy), białko,
kwasy organiczne (głównie cytrynowy 5-9%),
żelazo, potas, wapń ,witaminę C, niacynę 

Eliksir z kwiatu bzu czarnego

Eliksir jest bardziej gęstą i bardziej intensywną odmianą naparu z kwiatu czarnego bzu. Dzięki takiej postaci tego produktu sami możemy sporządzać dla siebie napoje wg uznania. Polecamy go dolewać do herbaty, wody ciepłej lub zimnej w stosunku dowolnym. Polecamy pić go wszystkim bez względu na wiek.
Latem gasi pragnienie, dzięki zawartości wyciągu z kwiatu bzu czarnego. Napój polecamy pić na gorąco przy stanach przeziębienia i podwyższonej temperatury. Eliksirem bez potrzeby rozcieńczenia możemy polewać budynie naleśniki, lody oraz inne desery.
Kwiaty z bzu czarnego są doskonałym środkiem napotnym i przeciwgorączkowym dla dzieci i osób starszych. Warto nadmienić, że kwiaty bzu czarnego działają przeciwzapalnie. Wykazują również słabe działanie moczopędne, które przypisuje się obecności flawonoidów. Związki te uszczelniają ściany naczyń włosowatych i jednocześnie zwiększają ich elastyczność.
Kwiaty zawierają głównie flawonoidy, kwasy polifenolowe (między innymi kawowy chlorogenowy), kwasy organiczne,ok.0,025% olejku eterycznego, garbniki oraz do 9% soli mineralnych.
Medycyna Ludowa wykorzystywała cenne lecznicze właściwości bzu najczęściej w postaci naparu z kwiatu. Bez należy do tzw. środków na przemianę materii. Kwiaty stosuje się jako środek przeciwgorączkowy, napotny, łagodzący chroniczne zapalenie dróg oddechowych przy przeziębieniach.
Także w schorzeniach którym towarzyszy osłabienie naczyń włosowatych. Bez czarny wykazuje działanie moczopędne i reguluje przepuszczalność naczyń włosowatych. Dawniej uważano, że czarny bez może zastąpić cała domową aptekę.

Skład:
kwiat czarnego bzu, cukier trzcinowy, sok z cytryny, woda
Wartość energetyczna przyrządzonego napoju w 100g:
34 kcal
Zawartość naturalnej wit. C ok.:
5-10 mg/100g
butelka: 500ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Napój z kwiatu czarnego bzu (Hyćki)

Ten wspaniały płyn powstał na drodze naparu kwiatu czarnego bzu. Napój zawiera poza kwiatem bzu czarnego wodę, cukier trzcinowy, oraz naturalny sok z cytryny. Jest produktem naturalnym, niekonserwowanym, wyłącznie pasteryzowanym.
Napój ten możemy pić na dwa sposoby: z kostką lodu jako napój chłodzący i orzeźwiający, stąd jego stara nazwa brzmiała "Napój żniwiarzy," lub gdy czujemy się przemarznięci, szczególnie w porach jesienno- zimowych polecamy pić go na gorąco. Jest to produkt tradycyjny. Medycyna ludowa sięgała bardzo często po ziele czarnego bzu, by sporządzać na jego bazie różne lecznicze specyfiki.

Skład:
kwiat z czarnego bzu, woda, cukier trzcinowy, naturalny sok z cytryny
wartość energetyczna w 100g produktu: ok. 36 kcal
zawartość naturalnej Wit C: ok.5-10 mg4
mała butelka: 250 ml
data ważności soków: 10 miesięcy

Dla amatorów drinków mamy rewelacyjny przepis: 200 ml napoju z kwiatu czarnego bzu; ok.15 do 20 ml czystej wódki; sok z cytryny do smaku; oraz 2 kostki lodu. (można dodać niewielką ilość porto). 


Ekologiczny sok jabłkowy BIO

posiada wyjątkowy smak dzięki doborze odpowiednich starych odmian jabłek takich jak reneta, antonówka czy koksa.
Jabłka użyte do produkcji tego soku pochodzą z upraw ekologicznych duża butelka: 750 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Sok jabłkowy tłoczony z czarną porzeczką

Tradycyjnie sok porzeczkowy rozcieńczano wodą dla uzyskania łagodniejszego smaku. Nasz sok porzeczkowy stworzyliśmy na bazie soku jabłkowego uzyskując bardzo ciekawy efekt smakowy. Przy czym przez dodanie czarnej porzeczki sok nabiera większej wartości antyoksydacyjnej.
Czarne porzeczki dzięki zawartości dużej ilości witamin, kwasów organicznych, pektyn oraz soli mineralnych mają właściwości odżywcze, dietetyczne i lecznicze,
Owoce czarnej porzeczki zawierają dużą ilość witamin C i P (wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych) czarna porzeczka posiada zwiększoną ilość antyoksydantów (zmiataczy wolnych rodników),
skład: sok jabłkowy, sok z czarnej porzeczki (11 %)
wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcze: ok. 0,05g
węglowodany: od 8g do 13g
wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ)
mała butelka: 250 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Sok jabłkowy tłoczony nieklarowany z czarnym bzem

Czarny bez - znana stara roślina używana jako lekarstwo. W połączeniu z sokiem jabłkowym czarny bez uzyskuje pełnię smaku łagodząc ostrą gorzkawą nutę owocu czarnego bzu. Ten sok znakomicie nadaje się by przyrządzić z niego kisiel (przepis podany poniżej).
czarny bez jest środkiem napotnym czyszczącym krew,
poprawia przemianę materii,
zalecany przy grypach i przeziębieniach, chorobach gośćcowych, reumatycznych, chorobach nerek, stanach zapalnych żołądka, nerwobólach oraz ogólnego wyczerpania organizmu,
owoce czarnego bzu należą do leków usuwających z organizmu produkty przemiany materii oraz egzogenne toksyny,
owoce czarnego bzu zawierają witaminy takie jak: B2, B6, PP, C, H,
sok z czarnego bzu zawiera zwiększoną ilość cennych antyoksydantów,
Skład: sok jabłkowy, sok z czarnego bzu (12%)
wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcze: ok. 0,05g
węglowodany: od 8g do 13g
wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ
mała butelka: 250 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Sok jabłkowy tłoczony nieklarowny z aronią

Cierpka aronia doskonale komponuje się z sokiem jabłkowym Ponadto wzbogaca sok znacznie w polifenole (antyoksydanty), które są zmiataczami wolnych rodników i wg ostatnich badań wykazują prozdrowotne oddziaływanie na ludzki organizm. Warto taki sok włączyć do codziennej diety.
owoce aronii zawierają glukozę, fruktozę, pektyny, kwasy organiczne, związki mineralne wapnia, żelaza oraz selen,
są bogatym składem związków bioaktywnych jak polifenole,
owoce aronii są źródłem wit. PP B6, E oraz miedzi,
mają właściwości przeciwkrwotoczne przy drobnych krwawieniach, przeciwdziałają miażdżycy i leczą hemoroidy,
owoce aronii są cenione w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia, żylaków, nerwicy, stanów nerwowych
i nadciśnienia tętniczego,
Zwiększają odporność organizmu na infekcje, garbniki dezynfekują przewód pokarmowy
i przeciwdziałają rozwijaniu się szkodliwej mikroflory w jelitach,
Antyoksydanty - zmiatacze wolnych rodników.
żywność bogata w antyoksydanty odgrywa istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Należą do nich choroby krążenia i związane z nimi zmiany miażdżycowe oraz choroby nowotworowe.
Skład: sok jabłkowy, sok z aronii (12%)
wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcze: ok. 0,05g]
węglowodany: od 8g do 13g
wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ)
mała butelka: 250 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Miętowy sok jabłkowy

Jako wariant ziołowy soku jabłkowego wybraliśmy jabłko z miętą. Sok posiada orzeźwiający smak, a mięta poza walorami smakowymi zawiera potencjał leczniczy:
Mięta działa pobudzająco na czynności wydzielnicze żołądka i wątroby,
Wyciąg z mięty zwiększa ilość soku żołądkowego oraz żółci dzięki czemu u ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów,
Skład: sok jabłkowy, wyciąg z mięty pieprzowej
wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcze: ok. 0,05g
węglowodany: od 8g do 13g
wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ)
mała butelka: 250 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Sok gruszkowy

Proponujemy Państwu sok gruszkowy o wyjątkowym aromacie!
Jest on wyciskany ze świeżych gruszek. Dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia sok ten zachowuje wiele walorów smkowych oraz wartości odżywczych.
Gruszki należą do jednych z najbardziej słodkich owoców, wiec mogą zastapić nam słodycze. Jest to dobry wybór dla tych którzy dbaja o zdrowie.
Gruszki dostarczają również dużą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A I E oraz witaminy
z grupy B.
Ponadto gruszki, podobnie jak jabłka, to owoce bogate w antyoksydanty. Związki te wzmacniają odporność, chronią przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Co więcej obecne w gruszce antyoksydanty dodają niezbędnej energii i poprawiają wygląd skóry.
Błonnik, obecny w gruszkach, zmniejsza zawartość złego cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Skład: sok gruszkowy (95%),sok jabłkowy(5%)
wartość odżywcza w 100g produktu:
energia: 52 kcal(217,5 kJ)
białko: 0,40g
węglowodany: 12,00g
tłuszcze: 0,10g
mała butelka: 250 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Sok jabłkowy z żurawiną

Sok jabłkowy z żurawiną jest produktem całkowicie naturalnym, zachowującym smak świeżych owoców. W naszej technologii soków tłoczonych nie stosujemy żadnych konserwantów. Sok nie zawiera dodatku cukru ani wody, jest wyłącznie pasteryzowany. Dzięki dodanej żurawinie sok nabrał zdrowych "rumieńców".
Żurawina działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem),
Żurawina od niepamiętnych czasów używana jest w medycynie ludowej. Stanowi ważny dodatek w codziennej diecie mieszkańców, przyczyniając się do poprawy stanu ich zdrowia,
Owoce żurawiny są bogate w wit. C.,
Stanowią jedno z bogatszych źródeł związków polifenolowych, w tym flawonoidów, żurawiny zawierają również dużo proantocyjanidyn,
które zmniejszają ryzyko pojawienia się infekcji układu moczowego,
Wstępne badania potwierdziły, że spożycie soku z żurawin daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca,

Skład: sok jabłkowy, sok żurawinowy (15%)
wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcze: ok. 0,05g
węglowodany: od 8g do 13g
wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ)
mała butelka: 250 ml
duża butelka: 750 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Do soku jabłkowego dodaliśmy: imbir, cynamon, goździki:

Imbir leczy stany zapalne błony śluzowej, jamy ustnej i bóle gardła, działa przeciwko przeziębieniu, katarowi oraz przeciwko infekcji grypowej,
Imbir używa się przy leczeniu dolegliwości wrzodów żołądka, zgagi, chorób lokomocyjnych i wzdęć,
Imbir chroni błony śluzowe żołądka przed stanami zapalnymi, rozrzedza krew, obniża poziom cholesterolu we krwi i łagodzi dolegliwości reumatyczne,

Goździki i cynamon mają właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe:

Pobudzają system odpornościowy organizmu, działają przeciwzapalnie,
Działają także ściągająco, wraz z fenolokwasami znajdują zastosowanie w łagodzeniu bólów stawowych i mięśniowych,
Są pomocne w utrzymaniu higieny jamy ustnej, mogą łagodzić skutki ukąszeń komarów,

Skład: sok jabłkowy, goździki, imbir, cynamon
wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcze: ok. 0,05g
węglowodany: od 8g do 13g
wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ)
mała butelka: 250 ml
duża butelka: 750 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Sok jabłkowy tłoczony nieklarowany

Zachowuje świeży smak i aromat jabłek. Sok powstaje przez wytłoczenie (powolne i łagodne) jabłek w tradycyjnej prasie. Sok jest nieklarowany, bez konserwantów, bez dodatku cukru, poddany jedynie pasteryzacji. Dzięki takiemu procesowi technologicznemu uzyskujemy bogaty bukiet smaków i wartości odżywcze.
Jabłka są dobrym źródłem witaminy C. Mają dużo potasu, żelaza, magnezu, miedzi, krzemu, cynku, beta-karotenu, kwercytyny i mnóstwo pektyn,
Jabłka hamują rozwój chorób krążenia oraz nowotworów, a także uszczelniają naczynia,
Jabłka zwiększają odporność na infekcje, powinny więc znaleźć się w diecie osób, które często się przeziębiają,
Bardzo skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i cholesterolu. Korzystnie wpływają na stan paznokci, skóry i włosów,
Jabłka polecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się, bo szybko dają poczucie sytości,
Skład: sok jabłkowy
wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcze: ok. 0,05g
węglowodany: od 8g do 13g
wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ)
mała butelka: 250 ml
duża butelka: 750 ml
data ważności soków: 10 miesięcy 


Burak jest ceniony ze względu na potwierdzone działanie lecznicze. W lecznictwie ludowym surowy sok z buraka stosowano przy chorobie nadciśnieniowej, a jego wywar podawano przy schorzeniach jelita i żołądka. Nasze prababki często podawały sok z buraka na "dobrą krew".

Buraki zawierają liczne cenne składniki m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i szczawiowy. Dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają trawienie, a zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek. Buraki dzięki zawartości antocyjanów są pomocne w profilaktyce nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. 

Jabłko – burak

Regularne spożywanie jabłek podnosi odporność organizmu na infekcje i choroby, a czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans.

Burak oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe. Buraki dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm, dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają 
trawienie, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek 


Sok z buraków pomaga obniżać ciśnienie

Najnowsze badania naukowe wykazują, że zarówno sok z buraków jak i tabletki z azotanami, obniżają ciśnienie tętnicze. Osoby, zmagające się z wysokim ciśnieniem, będą mogły w naturalny sposób je redukować.
Nadciśnienie może być przyczyną chorób serca. Azotany zawarte w wielu warzywach pomagają walczyć z za wysokim ciśnieniem. Już dwa lata temu naukowcy zauważyli prozdrowotny wpływ soku z buraków w walce z nadciśnieniem. Dziś już wiedzą, z czego to wynika. Tajemnica tkwi właśnie w azotanach. Z przeprowadzonych badań wynika, że im wyższe ciśnienie, tym silniej działają azotany.

Szklanka soku z buraków wypijana codzienne to naturalna profilaktyka przeciwdziałania chorobom serca z zawałem na czele. Tak wychwalane azotany znajdują się także w szpinaku, sałacie, kapuście.

Autor: AKTYWNI.PL Data publikacji: 2010-07-02 


Jabłko – aronia

Owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł związków antyoksydacyjnych (antocyjanów) w przyrodzie. Ma właściwości antyutleniacza, czyli skutecznie niszczy wolne rodniki. Wypicie szklanki soku z aronii dziennie powinno chronić nasze komórki przed uszkodzeniami materiału genetycznego. Jej owoce są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz 
błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają układ odpornościowy.
Czy wiesz że?
Z uwagi na to, że aronia jest niezwykle zasobna w witaminę P, ułatwiającą przyswajalność witaminy C, a sama nie ma jej zbyt wiele, zaleca się łączenie w przetworach aronii z owocami bogatymi w witaminę C, np. z jabłkiem. 


Marchew swoją barwę zawdzięcza karotenowi, czyli prowitaminie A. Karoten korzystnie wpływa na wzrok, wzmacnia odporność i nadaje skórze promienny kolor. Mięsiste i barwne korzenie marchwii pełne są naturalnych witamin i mikroelementów. Zawierają między innymi witaminę: A, CE, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny. Marchew uważa się za najpowszechniej uprawiane warzywo na naszej planecie. 


Marchew – Seler

Walory marchewki to doskonały smak, zawartość witamin i mikroelementów.

Seler, to warzywo które ma niezwykłe własciwości - wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest wskazany dla osób dbających o linię. Sok marchwiowo selerowy to eliksir młodości, ceniony przez gwiazdy Hollywood. Składniki zawarte w selerze mają również działanie antydepresyjne.

Seler zawiera witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, natomiast jego największym skarbem są składniki mineralne - magnez, wapń, fosfor i potas. 


Marchew – pietruszka

Naturalne witaminy zawarte w marchwi są w pełni przyswajalne przez organizm, natomiast pietruszka jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. Korzenie pietruszki są niezwykle pomocne w leczeniu zapaleń i różnych chorób układu moczowego. Korzeń oprócz olejku eterycznego, zawiera flawonoidy, związki cukrowe, furanokumaryny, olej tłusty, fitosterol, sole mineralne. W zielu znajduje się olejek eteryczny, flawonoidy, karotenoidy, witaminy (w tym dużo witaminy C) oraz sole mineralne. Pietruszka 
ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. 

Jabłko

Jabłka to kopalnia witamin, błonnika i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Składniki mineralne obecne w jabłkach to m.in żelazo i potas, które mają właściwości odkwaszające. Dlatego owoce te są szczególnie polecane osobom spożywającym duże ilości produktów mięsnych i zbożowych. Jabłka zawierają też cenne włókno 
pokarmowe - błonnik. 

Jabłko – gruszka

Gruszki posiadają podobnie wysokie wartości odżywcze jak jabłka. Mają nieco wyższą zawartość węglowodanów, białka i błonnika. Zawierają dużo potasu, witaminy B2 i kwasu foliowego.Gruszka jest owocem słodkim, a pomimo to doskonale dietetycznym, bowiem średniej wielkości owoc zawiera zaledwie 100 kalorii. Gruszki do doskonałe źródło naturalnego błonnika. Przyczynia się on do obniżenia poziomu cukru we krwi, wspomaga działanie układu trawiennego.
Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i jest pomocna w kontroli poziomu cholesterolu. 

Sok z kokosa podbija świat

Na punkcie wody kokosowej oszalały gwiazdy światowego formatu. Delikatny, orzeźwiający płyn pochodzący z wnętrza młodego, zielonego kokosa szturmem zdobywa kolejne serca (oraz podniebienia). Jej zalety doceniają hollywoodzkie gwiazdy, sportowcy oraz światowej sławy artyści, z Madonną na czele. Ta ostatnia podobno zainwestowała nawet 1,5 miliona dolarów w produkcję wody kokosowej i nie rozstaje się z tym płynem nawet na chwilę. W czym zatem tkwi sekret soku z kokosa, zwanego także wodą kokosową 
i dlaczego celebryci tak za nią przepadają? Nie dość, że dodaje ona energii i uzupełnia braki mikroelementów, to jeszcze zauważono jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. To jednak nie wszystko! Otóż składniki zawarte w kokosie pozytywnie wpływają również na wygląd cery i sprawiają, że skóra staje się gładka i aksamitna w dotyku. Sok z kokosa jest więc naturalnym eliksirem młodości. Krótko mówiąc, w wodzie kokosowej zamknięta jest tajemnica wiecznej młodości, zdrowia i dobrego 
samopoczucia. 


Sok z pomarańczy

Sok z pomaranczy jest dobry na ból kolan 
Dostarcza głównie białko, węglowodany, błonnik, spore ilości potasu oraz wapnia, a także magnez, sód, żelazo, cynk, witaminę A, B1 (najwięcej wśród owoców), B2, B3 (PP), B6, C, E, kwas foliowy (najwięcej wśród owoców).

Pomarańcza skutecznie chroni przed rakiem, przede wszystkim szyjki macicy, sutka, jelita grubego i trzustki. Duża zawartość potasu zaś sprawia, że pomarańcza reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.

Wskazane jest mieszanie świeżego soku z pomarańczy z jednodniowym sokiem z marchwi, bowiem to warzywo wzbogaca sok z pomarańczy w błonnik i pektyny.

Pamiętaj, że zdrowa i świeża cera, piękne włosy i paznokcie, dobre samopoczucie, to wynik częstego spożywania pokarmów bogatych w wit. A, C i E oraz składniki mineralne.

Świeży Cymes pomarańczy jest naturalnie mętny, niebarwiony, niepasteryzowany, niesłodzony i niekonserwowany. Okres jego przydatności do spożycia wynosi 96h. Sok nasz należy przechowywać w temperaturze 2ºC-4ºC.
100 ml soku to tylko 44 kcal. 


Sok wyciśnięty z marchwi i selera

Seler to jedno z najdawniej znanych warzyw. Zgrubienie korzeniowe zawiera przede wszystkim znaczne ilości soli mineralnych np. wapnia, witaminy C, B1, B2, karoten oraz kwasy octowy i masłowy, których zawartość wzrasta w miarę wzrostu rośliny. Olejki lotne zawierają kilkadziesiąt składników, które mają właściwości lecznicze. Wszystkie części selera mają działanie moczopędne, przeciwgośćcowe, przeciwzapalne.
To tajemnicze i przedłużające młodość warzywo warto jeść w każdej postaci, byle często ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin