Zagrożenia biologiczne w oczyszczalniach ścieków komunalnych.pdf

(192 KB) Pobierz
B_pracy-2007_01-sklad4.indd
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 3/2007
Zagro¿enia biologiczne
w oczyszczalniach ścieków komunalnych
mgr MA£GORZATA GO£OFIT- SZYMCZAK
dr LIDIA ZAPÓR
Centralny Instytut Ochrony Pracy
– Pañstwowy Instytut Badawczy
Wprowadzenie
Ścieki to wody zu¿yte w wyniku dzia³alności
cz³owieka oraz wody opadowe pochodz¹ce
z opadów deszczu i topnienia śniegu. Ścieki
dzielimy na:
wiêksze zanieczyszczenia zawarte w ściekach
zatrzymywane s¹ kolejno na kratach, sitach,
piaskowniku, osadnikach wstêpnych i odt³usz-
czalnikach. Skutkiem tego etapu oczyszczania
jest usuniêcie ze ścieków zanieczyszczeñ uno-
szonych – papierów i resztek ¿ywności oraz
piasku i innych zanieczyszczeñ mineralnych,
zawiesin ³atwo opadaj¹cych oraz t³uszczu i olejów.
W drugim etapie oczyszczania ścieków usuwane
s¹ pozosta³e zanieczyszczenia – zawiesiny trudno
opadaj¹ce i substancje rozpuszczone (bia³ka,
t³uszcze, wêglowodany). Oczyszczanie nastêpuje
metod¹ biologiczn¹ w komorach z osadem czyn-
nym, którego g³ównym sk³adnikiem s¹ bakterie
i pierwotniaki (rys.) [2].
W 2003 roku funkcjonowa³y w Polsce
1364 oczyszczalnie przemys³owe. W zwi¹zku
z restrukturyzacj¹ gospodarki (likwidacja wielu
zak³adów przemys³owych) oraz zmianami tech-
nologicznymi liczba oczyszczalni przemys³owych
zmniejszy³a siê w ci¹gu ostatnich 10 lat o po³owê.
Ścieki przemys³owe na ogó³ nie stanowi¹ zagro-
¿enia sanitarno-epidemiologicznego, gdy¿ nie za-
wieraj¹ bakterii chorobotwórczych. Wyj¹tkiem
s¹ ścieki z zak³adów przemys³u spo¿ywczego,
garbarni i zak³adów utylizacji odpadów. Mog¹
one zawieraæ chorobotwórcze drobnoustroje
w ró¿nych postaciach (wegetatywnej i zarodni-
kowej) i takie powinny byæ poddawane procesom
dezynfekcji [3].
Zgodnie z polityk¹ ekologiczn¹ Polski liczba
oczyszczalni ścieków komunalnych stale rośnie.
Z danych G³ównego Urzêdu Statystycznego
wynika, ¿e w 1990 roku w Polsce by³o tylko
585 oczyszczalni ścieków komunalnych, nato-
miast w 2003 roku ich liczba wzros³a do 2761,
w tym 637 z podwy¿szonym usuwaniem bio-
genów.
Ścieki komunalne mog¹ zawieraæ szkodliwe
czynniki biologiczne i stanowiæ zagro¿enie
sanitarno-epidemiologiczne dla pracowników
oczyszczalni. Szczególnie niebezpieczne pod
wzglêdem mikrobiologicznym s¹ ścieki pocho-
dz¹ce za szpitali, sanatoriów, oddzia³ów lecz-
Pracownicy oczyszczalni ścieków s¹ nara¿eni na
szkodliwe czynniki biologiczne: wirusy (gatunki
z rodzaju polio, Coxsackie, ECHO, Rotawirusy,
Adenowirusy, Norwalk oraz HAV, HIV i HCV),
bakterie (np.: Escherichia, Proteus, Yersinia,
Pseudomonas, Micrococcus, Salmonella spp.,
Legionella spp., Mycobacterium spp .), grzyby
( Aspergillus spp., Candida spp.,Cryptococcus
spp., Penicillum spp., Cladosporium spp.,
Alternaria spp., Geotrichum spp., Scopurialopsis
brevicaulis ) oraz paso¿yty. Zanieczyszczenia
mikrobiologiczne mog¹ stanowiæ zagro¿enie
dla zdrowia osób nara¿onych na ich dzia³anie.
Mog¹ wywo³ywaæ choroby alergiczne, infekcje
górnych i dolnych dróg oddechowych oraz
przewodu pokarmowego. W artykule przed-
stawiono dzia³ania ograniczaj¹ce nara¿enie
na te czynniki.
Biological hazards in municipal wastewa-
ter treatment plants
Workers of municipal wastewater treatment
plants are exposed to viruses (poliviruses,
coxsackieviruses, ECHO, rotaviruses, adenovi-
ruses, Norwalk virus, HAV, HIV, HCV), bacteria
(E scherichia, Proteus, Yersinia, Pseudomonas,
Micrococcus,Salmonella spp., Legionella spp.,
Mycobacterium spp .), fungi ( Aspergillus spp.,
Candida spp.,Cryptococcus spp., Penicillum spp.,
Cladosporium spp., Alternaria spp., Geotrichum
spp., Scopurialopsis brevicaulis ) and parasites.
Biological contaminants can be responsible for
a variety of adverse health effects. Physical
symptoms related to biological contamination
include allergy, hypersensitivity, respiratory and
toxicological problems and infectious diseases.
przemys³owe – powstaj¹ce w czasie
procesów technologicznych w zak³adach prze-
mys³owych
opadowe – s¹ to wody opadowe sp³y-
waj¹ce i zbierane z powierzchni zabudowanych
lub terenów o trwa³ej, nieprzepuszczalnej
nawierzchni (miast, terenów przemys³owych,
dróg, parkingów).
W zale¿ności od pochodzenia ścieki maj¹ ró¿-
ny sk³ad jakościowy. Ścieki komunalne zawieraj¹
du¿¹ ilośæ zawiesin (odchody, wydzieliny b³on
śluzowych ludzi i zwierz¹t, odpadki produktów
spo¿ywczych), zwi¹zków organicznych (bia³ka,
t³uszcze, cukry) i nieorganicznych (zwi¹zki bio-
genne, np. azot, potas). Ilośæ i rodzaj ścieków
przemys³owych zale¿y od rodzaju przedsiêbior-
stwa, technologii produkcji i ilości zu¿ywanej
wody. W sk³ad ścieków przemys³owych wchodz¹
zanieczyszczenia organiczne (bia³ka, wêglowo-
dany, t³uszcze, oleje, ¿ywice, barwniki, fenole,
produkty naftowe, detergenty, pestycydy) i nie-
organiczne (zasady, kwasy, metale ciê¿kie, chlor,
siarkowodór, jony siarczanowe, chlorkowe, azo-
tanowe, fosforanowe, wêglanowe, amonowe).
Ścieki opadowe mog¹ zawieraæ aerozole obecne
w powietrzu, zanieczyszczenia uliczne (piasek,
liście, produkty ropopochodne) [1].
Ze wzglêdu na du¿¹ szkodliwośæ biologiczn¹
ścieków, zarówno komunalnych, jak i przemys³o-
wych, przed odprowadzeniem do rzek powinno siê
je poddawaæ oczyszczeniu w oczyszczalniach.
Proces oczyszczania ścieków sk³ada siê
z dwóch podstawowych etapów – mechanicz-
nego i biologicznego. Podczas pierwszego etapu
26
komunalne (bytowo-gospodarcze) – po-
chodz¹ce z gospodarstw domowych, budynków
gospodarczych, miejsc u¿yteczności publicznej
(szpitali, szkó³, restauracji) oraz ma³ych zak³adów
rzemieślniczo-us³ugowych
21238427.004.png 21238427.005.png 21238427.006.png
 
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 3/2007
a w niektórych przypadkach nawet do kilku lat,
zachowuj¹c swoj¹ wirulentnośæ [5]. Czas prze¿y-
walności mikroorganizmów w ściekach i osadach
ściekowych jest na tyle d³ugi, ¿e stanowi¹ one
potencjalne zagro¿enie dla pracowników podczas
ca³ego procesu odbioru i oczyszczania ścieków.
Nara¿enie pracowników na czynniki biologicz-
ne mo¿e nast¹piæ:
oraz ziarniaki Gram-ujemne (Acinatobacter).
Wiêkszośæ bakterii nie stanowi zagro¿enia
zdrowotnego w normalnych warunkach śro-
dowiskowych, czyli przy niskich stê¿eniach tych
mikroorganizmów, jednak czêśæ z nich wykazuje
w³aściwości chorobotwórcze, alergizuj¹ce lub
toksyczne. Wśród gatunków patogennych prze-
wa¿aj¹ gronkowce hemolizuj¹ce ( Staphylococcus
aureus ), paciorkowce hemolizuj¹ce ( Strepto-
coccus faecalis, Streptococcus pneumonice ),
Helicobacter pylori, Legionella pneumophila
i Salmonella spp. [6].
Stê¿enia bakterii w powietrzu na terenie
oczyszczalni ścieków wystêpuj¹ w bardzo szerokim
zakresie. Badania przeprowadzone w oczyszczalni
ścieków w Finlandii wykaza³y, ¿e ca³kowite stê¿enie
aerozolu bakteryjnego na stanowiskach pracy
mieści³o siê w granicach 2500 jtk/m 3 (jtk – jednostki
tworz¹ce kolonie) do 16 000 jtk/m 3 [8].
Pomiary zanieczyszczenia powietrza na tere-
nie oczyszczalni ścieków komunalnych w Polsce,
wykonane przez Centralny Instytut Ochrony
Pracy – Pañstwowy Instytut Badawczy (CIOP-
-PIB), wykaza³y, ¿e ca³kowite stê¿enie aerozolu
bakteryjnego na stanowiskach pracy waha³o siê
w granicach 9000 jtk/m 3 do powy¿ej 100 000 jtk/
m 3 . Dominuj¹c¹ mikroflorê bakteryjn¹ stanowi³y
bakterie ziarniaki Gram-dodatnie Microccocus,
Staphylococcus spp. oraz laseczki z rodzaju
Bacillus .
Szczególne zagro¿enie zwi¹zane z wystê-
powaniem bakterii Gram-ujemnych stanowi
endotoksyna. Endotoksyna jest to biologicznie
aktywny lipopolisacharyd, wystêpuj¹cy w ze-
wnêtrznej warstwie ściany komórkowej bakterii
Gram-ujemnych i uwalniaj¹cy siê do środowiska
w postaci sferycznych cz¹stek mierz¹cych średnio
30 ÷ 50 nm. Endotoksyny s¹ zwi¹zkami o nie-
zwykle szerokim spektrum dzia³ania – maj¹ silne
dzia³anie toksyczne i decyduj¹ o w³aściwościach
patogennych bakterii. Endotoksyny wdychane
przez cz³owieka mog¹ byæ przyczyn¹ wysokiej
temperatury, trudności w oddychaniu, zmiany
liczby leukocytów we krwi, hipoglikemii, hipoten-
sji, wstrz¹su oraz mog¹ zaostrzaæ przebieg astmy
oskrzelowej [9].
Badania przeprowadzone w 10 oczysz-
czalniach ścieków szkodliwych w Finlandii
wykaza³y wystêpowanie endotoksyn o stê¿eniu
0,6 do 310 ng/m 3 [8].
Do szkodliwych czynników biologicznych
wystêpuj¹cych w oczyszczalniach ścieków na-
le¿¹ tak¿e grzyby . Grzyby, a szczególnie grzyby
pleśniowe, s¹ przyczyn¹ wielu groźnych chorób:
dermatozy skórne i g³êbokie, schorzenia uk³adu
oddechowego, mikotoksydozy oraz zatrucia
zwi¹zkami lotnymi. Mikroorganizmy te s¹ czyn-
nikiem alergizuj¹cym, mog¹cym wp³ywaæ na roz-
wój astmy, alergicznych nie¿ytów nosa, zapalenia
spojówek i nie¿ytów przewodu pokarmowego.
Wystêpowanie i rozwój niektórych gatunków
grzybów pleśniowych wi¹¿e siê z wytwarzaniem
bardzo toksycznych metabolitów wtórnych
– mikotoksyn. Metabolity te powoduj¹ zapalenia
skóry oraz zatrucia z nastêpuj¹cymi objawami:
bóle g³owy, biegunki, zaburzenia mechanizmów
drog¹ pokarmow¹ wraz ze ska¿onym
biologicznie pokarmem lub przez przeniesienie
brudnymi rêkami zanieczyszczeñ do uk³adu
pokarmowego (np. Salmonella spp .)
drog¹ dermaln¹ przez wnikniêcie do or-
ganizmu drobnoustrojów poprzez uszkodzon¹
skórê (np. laseczka zgorzeli gazowej).
Wyró¿nia siê cztery grupy szkodliwych czyn-
ników biologicznych wystêpuj¹cych w oczysz-
czalniach ścieków komunalnych: wirusy, bakterie,
grzyby, robaki paso¿ytnicze przewodu pokar-
mowego.
nictwa zamkniêtego, wśród których organizmy
chorobotwórcze stanowi¹ znaczny udzia³ w ca³ej
mikroflorze odprowadzanej do ścieków. Du¿e
niebezpieczeñstwo, zarówno pod wzglêdem
fizyko-chemicznym, jak i mikrobiologicznym sta-
nowi¹ odpady powstaj¹ce na terenie oczyszczalni
(np. skratki, osady ściekowe, piasek z p³askowni-
ków), zw³aszcza przeznaczone m.in. do rolnicze-
go wykorzystania, rekultywacji terenów, a tak¿e
obszary gruntu, na które bezpośrednio wylewane
s¹ ścieki o ró¿nym pochodzeniu [4].
Pracownicy oczyszczalni ścieków stanowi¹
liczn¹ grupê zawodow¹. Szacuje siê, ¿e przy obs³u-
dze oczyszczalni, instalacji odbiorczych i urz¹dzeñ
technologicznych zatrudnionych jest kilkanaście
tysiêcy osób. Mo¿na je podzieliæ na kilka grup
zawodowych, w zale¿ności od wykonywanych
czynności: pracownicy zatrudnieni przy mechanicz-
nym i biologicznym oczyszczaniu ścieków, osoby
zajmuj¹ce siê przeróbk¹ osadów ściekowych oraz
pracownicy ekip remontowych [1].
Wirusy stanowi¹ istotne zagro¿enie bêd¹ce
czêst¹ przyczyn¹ chorób i dolegliwości pocho-
dzenia zawodowego. Wśród wirusów przewa¿aj¹
infekcyjne gatunki z rodzaju polio (choroba He-
inego-Medina), Coxsackie (zapalenie spojówek,
zapalenie miêśnia sercowego), ECHO (zapalenie
opon mózgowych), Rotawirusy (stany zapalne
¿o³¹dkowo-jelitowe), Adenowirusy (nie¿yty nosa
i gard³a), Norwalk (stany zapalne ¿o³¹dkowo-je-
litowe) oraz HAV (wirusowe zapalenie w¹troby
typu A), HIV (zespó³ nabytego braku odporności)
i HCV (wirusowe zapalenie w¹troby typu C) [8].
Jednym z najbardziej niebezpiecznych schorzeñ
wywo³anych przez wirusy, których źród³em mog¹
byæ ścieki, jest wirusowe zapalenie w¹troby.
Wirusy te s¹ odporne na czynniki chemiczne i fi-
zyczne, a zaka¿enie nastêpuje drog¹ pokarmow¹
(WZWA) lub przez uszkodzon¹ skórê (WZWB,
WZWC) [1].
Bakterie stanowi¹ bardzo zró¿nicowan¹
grupê czynników biologicznych, zarówno pod
wzglêdem ilościowym, jak i jakościowym. Mog¹
powodowaæ infekcje, zatrucia i symptomy alergii
u pracowników oczyszczalni [7]. Do najczêściej
spotykanych rodzajów bakterii nale¿¹: ziarniaki
( Micrococcus), liczne pa³eczki ( g³ównie z rodzaju
Pseudomonas i Escherichia, Proteus, rsinia), la-
seczki z rodzaju Bacillus, gronkowce, paciorkowce
Szkodliwe czynniki biologiczne
Ścieki komunalne stanowi¹ środowisko,
w którym wystêpuj¹ szkodliwe czynniki biolo-
giczne (wirusy, bakterie, grzyby, pierwotniaki,
robaki – formy dojrza³e, jaja i cysty) oraz produkty
ich rozpadu (endotoksyny, glukany). Niektóre
mikroorganizmy s¹ eliminowane w procesie tle-
nowego oczyszczania ścieków. Znaczne ich ilości
przechodz¹ jednak do osadów ściekowych, gdzie
mog¹ prze¿ywaæ od kilku do kilkudziesiêciu dni,
Rys. Schemat klasycznej oczyszczalni ścieków komunalnych [2]
Fig. A diagram of a typical municipal wastewater treatment plant [2]
27
drog¹ inhalacyjn¹ poprzez wdychanie
bioaerozolu powstaj¹cego w procesie odbioru
i oczyszczania ścieków (np. grzyby – Scopula-
riopsis brevicaulis wywo³uj¹cy alergiczny nie¿yt
oskrzeli)
21238427.001.png
 
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 3/2007
immunologicznych oraz uszkodzenia w¹troby
i nerek. Znaczna grupa mikotoksyn ma dzia³a-
nie mutagenne i rakotwórcze, np. aflatoksyny,
wytwarzane przez gatunki z rodzaju Aspergillus.
Mikotoksyny wywo³uj¹ równie¿ zaburzenia
w funkcjonowaniu ośrodkowego uk³adu ner-
wowego [10].
Do najczêściej izolowanych grzybów w po-
wietrzu na terenie oczyszczalni ścieków nale¿¹
gatunki z rodzaju Aspergillus spp., Candida
spp.,Cryptococcus spp., Penicillum spp., Clado-
sporium spp., Alternaria spp., Geotrichum spp.,
Scopurialopsis brevicaulis [1, 10].
Badania powietrza na terenie oczyszczalni
ścieków komunalnych, wykonane przez CIOP-PIB,
wykaza³y obecnośæ grzybów: Penicillium spp.,
Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Mucor
spp., Rhizopus nigricans, Candida glabrata.
Stê¿enia grzybów na terenie badanych obiektów
nie przekroczy³y wartości zalecanych [11] i wyno-
si³y od 300 jtk/m 3 do 3650 jtk/m 3 . Stwierdzono
obecnośæ czynników zaliczonych do drugiej
grupy ryzyka, czyli do czynników, które mog¹
wywo³aæ chorobê u ludzi oraz byæ szkodliwe dla
pracowników: Aspergillus fumigatus . Najczêściej
wystêpuj¹ce grzyby z rodzaju Aspergillus s¹ zali-
czane do czynników alergicznych i toksycznych
( Aspergillus flavus ) oraz wywo³uj¹cych choroby
zakaźne i inwazyjne ( Aspergillus fumigatus,
Aspergillus niger ) [11].
Robaki paso¿ytnicze mog¹ wystêpowaæ
w ściekach w postaci form dojrza³ych, jaj oraz
cyst. Najwiêksze zagro¿enie chorobotwórcze
dla pracowników oczyszczalni ścieków stanowi¹:
tasiemiec b¹blowcowy, tasiemiec nieuzbrojony,
tasiemiec uzbrojony, motylica w¹trobowa, lam-
blia, wêgorek jelitowy oraz glista psia.
oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo
nara¿onych na te czynniki.
Rozporz¹dzenie to określa:
– klasyfikacjê i wykaz szkodliwych czynników
biologicznych
– wykaz prac nara¿aj¹cych pracowników
na dzia³anie czynników biologicznych
– szczegó³owe warunki ochrony pracowników
przed zagro¿eniami spowodowanymi przez
szkodliwe czynniki biologiczne, w tym rodzaje
środków niezbêdnych do zapewnienia ochrony
zdrowia i ¿ycia pracowników nara¿onych na dzia-
³anie tych czynników, zakres stosowania tych
środków oraz warunki i sposób monitorowania
stanu zdrowia nara¿onych pracowników
– sposób prowadzenia rejestru prac nara¿a-
j¹cych pracowników na dzia³anie szkodliwych
czynników biologicznych i rejestru pracowników
zatrudnionych przy tych pracach oraz sposób
przechowywania i przekazywania tych rejestrów
podmiotom w³aściwym do rozpoznawania lub
stwierdzania choroby zawodowej.
wykonywanie badañ kontrolnych, analizê
nara¿enia na czynniki biologiczne, a nastêpnie
klasyfikowanie ich odpowiednio do grupy za-
gro¿enia wg rozporz¹dzenia ministra zdrowia
w sprawie szkodliwych czynników biologicznych
dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony
zdrowia pracowników zawodowo nara¿onych
na te czynniki
opracowanie procedur dezynfekcji
zapewnienie skutecznej ochrony przed
wektorami zaka¿eñ – gryzoniami
kszta³towanie odpowiednich warunków
pracy – dostêp do środków czystości i środków
dezynfekcyjnych, zapewnienie odzie¿y ochronnej
i roboczej itp.
zapewnienie bezpiecznych warunków
spo¿ywania posi³ków i napojów w wydzielonym
pomieszczeniu
sporz¹dzenie planu postêpowania na wy-
padek awarii z udzia³em czynnika biologicznego
szczepienia pracowników
zg³aszanie do w³aściwego inspektora sani-
tarnego informacji o zachorowaniach na choroby
odzwierzêce.
Dzia³ania ograniczaj¹ce nara¿enie
na szkodliwe czynniki biologiczne
W celu ochrony pracowników przed za-
gro¿eniami spowodowanymi przez szkodliwe
czynniki biologiczne pracodawca jest obowi¹-
zany do stosowania, na warunkach określonych
w rozporz¹dzeniu, wszelkich dostêpnych środ-
ków eliminuj¹cych nara¿enie lub ograniczaj¹cych
stopieñ tego nara¿enia. Nale¿y zawsze uznaæ
za niedopuszczaln¹ obecnośæ w powietrzu
środowiska pracy drobnoustrojów wysoce
zakaźnych z 3. i 4. grupy zagro¿enia, niezale¿-
nie od stwierdzonego stê¿enia. W przypadku
obecności takich mikroorganizmów w powietrzu
na stanowiskach pracy nale¿y podj¹æ odpo-
wiednie dzia³ania prewencyjne. Je¿eli ca³kowita
eliminacja drobnoustrojów nie jest mo¿liwa,
nale¿y maksymalnie ograniczyæ stycznośæ z nimi,
redukuj¹c liczbê nara¿onych osób oraz czas
nara¿enia na te czynniki.
Do obowi¹zków pracodawcy nale¿y ochrona
pracowników przed dzia³aniem szkodliwych
czynników biologicznych przez:
ocenê ryzyka zawodowego, na jakie jest lub
mo¿e byæ nara¿ony pracownik, uwzglêdniaj¹c ro-
dzaj, stopieñ i czas trwania nara¿enia na dzia³anie
szkodliwego czynnika biologicznego
informowanie pracowników o istniej¹cych
zagro¿eniach biologicznych w miejscu pracy oraz
o ich potencjalnym dzia³aniu alergizuj¹cym lub
toksycznym
ograniczenie liczby pracowników nara-
¿onych lub potencjalnie nara¿onych na dzia³anie
czynników biologicznych
systematyczne szkolenie pracowników
ograniczenie dostêpu do pomieszczeñ,
w których wystêpuje nara¿enie na czynniki
biologiczne – udostêpnianie ich tylko osobom
uprawnionym
planowanie procesu pracy w sposób po-
zwalaj¹cy na unikniêcie lub zminimalizowanie
uwalniania szkodliwego czynnika biologicznego
PIŚMIENNICTWO
[1] M. Cyprowski, J. A. Krajewski Czynniki szkodliwe dla
zdrowia wystêpuj¹ce w oczyszczalniach ścieków komu-
nalnych. „Medycyna Pracy” 2003; 54 (1): 73-80
[2] http://levis.sggw.waw.pl/
[3] B. Bartkiewicz Oczyszczanie ścieków przemys³o-
wych . Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002
[4] T. Marcinkowski Zagro¿enia środowiska organizma-
mi chorobotwórczymi wystêpuj¹cymi w ściekach miej-
skich i ich osadach . „Gaz, Woda i Technika Sanitarna”
1985; 8-9: 186-190
[5] M. Micha³kiewicz Podstawowe testy biologiczne
stosowane w eksploatacji oczyszczalni ścieków. „Forum
Eksploratora” 2002; 1: 6 - 9
[6] Z. Pra¿mo, E. Krysiñska-Traczyk, C. Skórka,
J. Sitkowska, G. Cholewa, J. Dutkiewicz Exposure to bio-
aerosols In a municipal sewage treatment plant . Ann.
Agric. Environ. Med. 2003; 10: 241-248
[7] A. Wlaz³o, J. S. Pastuszka, B. £udzeñ-Ibiñska Ocena
nara¿enia na aerozol bakteryjny pracowników niedu¿ej
oczyszczalni ścieków. „Medycyna Pracy” 2002; 53(2):
109-114
[8] S. Laitinen, J. Kansas, M. Kotimaa, J. Liesivuori,
P. J. Martikainen, A. Nevalainen i WSP. Workers expo-
sure to airborne bacteria and endotoxin at industrial
wastewater treatment plants . Am. Ind. Hyg. Assoc. J.
1994, 55 (11): 1055 – 1060
[9] J. Skowroñ, M. Go³ofit-Szymczak Zanieczyszczenia
mikrobiologiczne powietrza w środowisku pracy – źró-
d³a, rodzaje i oznaczanie. „Bromat. Chem. Toksykol.”
2004; 1: 91-98
[10] Z. Pra¿mo, E. Krysiñska-Traczyk, C. Skórska,
J. Sitkowska, G. Cholewa, J. Dutkiewicz Exposure to bio-
aerosols In a municipial sewage treatment plant . Ann.
Agric. Environ. Med. 2003, 10(2): 241-248
[11] J. Skowroñ XLVII posiedzenie Miêdzyresortowej
Komisji ds. Najwy¿szych Dopuszczalnych Stê¿eñ
i Natê¿eñ Czynników Szkodliwych dla Zdrowia
w Środowisku Pracy , „Bezpieczeñstwo Pracy”,
1(402)2005, s. 22
Ocena nara¿enia zawodowego
na czynniki biologiczne
Ocena nara¿enia pracowników na szkodliwe
czynniki biologiczne jest problemem bardzo
aktualnym i istotnym z uwagi na zdrowie ludzi
zatrudnionych w oczyszczalniach ścieków.
Wa¿nym dla ochrony pracowników przed
dzia³aniem szkodliwych czynników biologicznych
by³o wydanie w 2005 roku rozporz¹dzenia mini-
stra zdrowia w sprawie szkodliwych czynników
biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy
Justyna Rybak – Konkurs na plakat bezpieczeñstwa pracy „Biozagro¿enia”
– CIOP-PIB 2004
28
21238427.002.png 21238427.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin